fb
Ревюта

„Когато животът те хване натясно“, просто играй по своите правила

4 мин.

В последното интервю от рубриката #Писателите на „Аз чета“ Диана Петрова сподели един съвет към четящите – да експериментират смело. Зони на комфорт има и в четенето, разбира се, и се ограничаваме, когато се въртим в нея, единствено в любимия жанр. Мислех си, че чиклитът отдавна не е вида литература, която може да ми даде нещо, и затова реших да заложа именно на него. И розовото уж не е моя цвят, така че си избрах най-розовата корица! Обаче не мога да отрека, че комиксовата визия на „Когато животът те хване натясно“ (изд.Intense), дело на Емил Марков, те кара да се влюбиш в корицата и да дадеш шанс на книгата. Е, дадох ѝ и не само не съжалявам, ами и ще я препоръчам. По-долу ще разберете защо.

Авторката Лорън Уайзбъргър вече няма нужда от реклама, отдавна се е погрижила да влезе под кожата на милиони читатели по света с дебютния си роман „Дяволът носи Прада“ – бестселър, задържал се начело в класацията на The New York Times в продължение на цяла година. Не по-малко известен стана и филмът, появил се три години след книгата. Ролята на студената модна икона Миранда Пристли стана емблематична за актрисата Мерил Стрийп.

И макар продълженията на успешни книжни и филмови проекти често да отстъпват по всички параграфи на оригинала, случаят с „Когато животът те хване натясно“ е малко по-различен. Главна героиня отново е Емили Чарлтън, дори Миранда се появява към края на книгата, но сюжетът не е продължение на предишните части. Той се разгръща под формата на къси глави с провокативни и страшно забавни заглавия, разказани от името на трите главни героини – Емили, приятелката ѝ бивша адвокатка, сега домакиня от предградията Мириам и бившия супер модел Каролина, обединяващото звено в историята.

Лорън Уайзбъргър (снимка: Laurenweisberger.com)

Мисля, че разбирам какво стои зад успеха на Уайзбъргър. По стил на писане ми напомни на друга съвременна авторка на бестселъри – Лиан Мориарти. И двете създават истински пълнокръвни герои, с които ставаш толкова близък, че след като си прочел книгата, имаш усещането как можеш да грабнеш телефона и да набереш някого от тях. Освен това, и може би дори по-важно, положителните персонажи не са нагърбени с бремето да бъдат перфектни. Тук според мен е разковничето – никой в реалния живот не е безгрешен и му се иска да се припознае в любимия си герой. Оставам настрана диспута дали литературата трябва да се занимава с по-реалистични образи, или да вдига летвата с герои, на които да подражаваш. Според мен „трябва“ в четенето няма и ако го използваме, по-скоро ще отблъснем читателите.

Темите ще бъдат интересни на тези от вас, пред които стои дилемата дали кариерата или семейството да бъде приоритет, струва ли си да следваме лайфстайл тенденции, които не са в синхрон с нашите разбирания, нормално ли е любовта в двойката да не е толкова страстна, както в началото, и пак да сме щастливи. Бляскавият живот с пищните коктейли, скъпите дрехи и спортните коли присъства в книгата, но не мислете, че е издигнат на пиедестал. По-скоро е представен с умерена доза ирония и щедър хумор. Героините са в трийсетте си години и търсят начин да запазят щурата си природа, като същевременно живеят като зрели личности. Както можете да предположите, тази нелека задача носи своите последствия – бъркотия от шантави ситуации, много смях, сълзи на болка и утеха в приятелска прегръдка.

Финалът е толкова прекрасен, че разля усмивка по лицето ми. Да ти се нареди животът невинаги означава всички твои очаквания да бъдат оправдани. Понякога щастие ни носи тъкмо обратното на представата ни за него. В такъв случай просто приемаме, че промяната е единственото сигурно на този свят и продължаваме напред, и то с усмивка.

Гарантирам, че „Когато животът те хване натясно“ ще ви хване в подходящ момент и ще прекарате приятни часове в компанията ѝ. Независимо дали обичайно залагате на такъв тип истории, или не, знайте, че никой не печели от книжбия снобизъм и да се разтоварите с леко четиво е проява на уважение към вас самите ;)

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!