fb
БългарияВидеоМултимедияНовини

Първата българска конвенция за тийнейджърска литература „LitCon“ срещна автори, издатели и блогъри с техните читатели [видео]

2 мин.

Писатели, издатели, блогъри, влогъри и инстаграмъри запознаха читателите със света на тийнейджърската литература на провелата се на 6 октомври конвенция „LitCon“. Първото по рода си събитие в България се състоя в Coffee and Book в София с медийната подкрепа на „Аз чета“ и събра най-разнообразна публика.

Организаторите на „LitCon“ – Кики Амаиро от блога „A Court of Books and Magic“, Теми Панайотова от „Writing is fun“, Райс и Алекс от „Четат ли двама“ и Сашо и Габа от „Bookadore“, посрещнаха гостите с добре дошли. Кики беше модератор и на първия панел за деня с участието на авторите Александър НеновБлагой Иванов, Мартин КолевНиколай Пеев и Цветелина Владимирова. Те разказаха за книгите и жанровете, в които творят, какво обичат да пишат и какво избягват да включват в историите си, и споделиха впечатления от издателската и читателската среда в България.

Вторият панел беше може би най-оживеният за деня. В него се включиха представители на български издателства, добре познати с книгите си за тийнейджъри – редакторката от „Аз чета“ и пиар на „Софтпрес“ Милена ТашеваДесислава Желева и Савина Николова от „Orange Books“Йоана Ванчева от „Емас“Рия Найденова от „Ciela“ и Стефана Моллова от „Ибис“. Те обсъдиха заглавията, които са им помогнали да се влюбят в янг адълта, признаха за кои книги завиждат благородно на колегите си, както и кои романи, за чието издаване са допринесли, са ги разтърсили най-силно. Не пропускайте да чуете всички техни коментари за книгоиздаването у нас и за препятствията, които една иначе прекрасна книга може да срещне по пътя си към младите читатели.

В третия панел към организаторите на конвенцията се присъединиха още Христина Тодорова от „Hrisilandia“Ралица Колева от „RoseRed’s world blog“ и Александра Предова, известна в Instagram като @papermoon.garden. Всички те споделиха вдъхновението, подтикнало ги да създадат своите онлайн кътчета, как ги поддържат, какви според тях са спецификите на писането и говоренето за книги, как подхождат към недоброжелателната критика и още много.

В рамките на панела модераторката Кики покани на сцената още няколко обичани лица от книжната блогосфера и ги помоли да разкажат своите истории. Накрая на събитието организаторите благодариха на публиката, която се включваше с въпроси през цялото време, и обещаха догодина да зарадват присъстващите с второ издание на конвенцията.

Партньори на „LitCon“ бяха нашите любимци от Trouble Bakersкоито поднесоха вкусни лакомства на посетителите и организираха игра с награди за тях, а визиите за събитието бяха осигурени от студио за дизайн и предпечат Kontur Creative.