fb
НовиниПо света

Маргарет Атууд, Елиф Шафак и Салман Рушди – в краткия списък за „Букър“ 2019

2 мин.

Вече са ясни шестимата автори, които имат най-голям шанс да получат тази година престижната британска награда „Букър“ за художествена литература.

Сред тях са канадската писателска и поетеса Маргарет Атууд, турската писателка Елиф Шафак и британският писател Салман РушдиВсички те ще получат по 2500 паунда и специално издание на своята книга.

Ето и всички шестима автори, включени в краткия списък на номинираните за наградата:

Маргарет Атууд (Канада) – за The Testaments (продължението на „Разказът на прислужницата“)

Луси Елман (САЩ, Великобритания) – за Ducks, Newburyport

Бернардин Ейваристо (Великобритания) – за Girl, Woman, Other

Чигози Обиома (Нигерия) – за An Orchestra of Minorities

Салман Рушди (Великобритания, Индия) – за Quichotte

Елиф Шафак (Великобритания, Турция) – за 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World

Победителят ще бъде обявен на 14 октомври на специална церемония в Лондон. Той ще получи 50 000 паунда и вероятно ще се радва на сериозно увеличение на продажбите и международно признание.

Миналата година, само седмица след като стана ясно, че Анна Бърнс печели „Букър“ за Milkman, продажбите на книгата нарастнаха с 88%, а на следващата седмица – с още 99%.

Наградите „Букър“ за художествена литература се връчват от 1969 година на автори от всички националности, които пишат на английски език и издават книгите си във Великобритания или Ирландия.

Тази година журито е разгледало общо 151 романа, издадени или планирани за издаване във Великобритания в периода от 1 октомври миналата година до 30 септември тази година.

Източник на снимката: Facebook/MargaretAtwoodAuthor