fb
НовиниПо света

Маргарет Атууд, Елиф Шафак и Салман Рушди – сред номинираните за „Букър 2019″

2 мин.

Канадската писателска и поетеса Маргарет Атууд и турската писателка Елиф Шафак са сред 13-те номинирани за престижната литературна награда „Букър“.

От фондацията, която раздава наградите, обявиха всички автори, които тази година имат шанс да спечелят отличието. Ето пълният списък:

Маргарет Атууд (Канада) – за The Testaments (продължението на „Разказът на прислужницата“)

Кевин Бери (Ирландия)  – за Night Boat to Tangier

Оинкан Брейтуейт (Великобритания, Нигерия) – за My Sister, The Serial Killer

Луси Елман (САЩ, Великобритания) – за Ducks, Newburyport

Бернардин Ейваристо (Великобритания) – за Girl, Woman, Other

Джон Ланчестър (Великобритания) – за The Wall

Дебора Леви (Великобритания) – за The Man Who Saw Everything

Валерия Луизели (Мексико, Италия) – за Lost Children Archivе

Чигози Обиома (Нигерия) – за An Orchestra of Minorities

Макс Портър (Великобритания)  – за Lanny

Салман Рушди (Великобритания, Индия) – за Quichotte

Елиф Шафак (Великобритания, Турция) – за 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World

Жанет Уинтърсън (Великобритания) – за Frankissstein

Наградите „Букър“ за художествена литература се връчват от 1969 година на автори от всички националности, които пишат на английски език и издават книгите си във Великобритания или Ирландия.

Тази година, за да се спре на тези 13 автора и техните романи, журито е разгледало общо 151 романа, издадени или планирани за издаване във Великобритания в периода от 1 октомври миналата година до 30 септември тази година.

При обявяването на номинираните председателят на тазгодишното жури Питър Флорънс заяви:

Ако имате възможност да прочетете една книга тази година, опитайте се да промените това и прочетете всичките тези 13 романа. Сред техните автори има дебютанти, но има и номинирани за Нобелова награда и всеки един от тях има шанс да спечели „Букър“. Тези автори ни предлагат радост и надежда. Те са взискателни, забавни и имат на какво да ни научат. Наистина – прочетете всички тези 13 книги.

На 3 септември ще бъдат обявени шестимата автори, които имат най-голям шанс да получат тази година „Букър“. Всички те ще получат по 2500 паунда и специално издание на своята книга. Победителят ще бъде обявен на 14 октомври на специална церемония в Лондон. Той ще получи 50 000 паунда и вероятно ще се радва на увеличение на продажбите и международно признание.

Миналата година, само седмица след като стана ясно, че Ана Бърнс печели „Букър“ за Milkman, продажбите на книгата нарастнаха с 88%, а на следващата седмица – с още 99%.

Източник на изображението: Twitter