fb
БиблиотекитеНовини

Мобилна библиотека в Портланд превръща бездомните хора в редовни читатели

1 мин.

Мисията на съвременните библиотеки е да предлагат свободен и равен достъп до информация. За съжаление, бездомните хора трудно могат да се възползват от библиотечните услуги, защото в повечето случаи нямат лични документи и адрес, които са необходими за издаването на читателска карта.

На базата на тези наблюдения писателката и запален читател Лаура Мултън създава Street Books мобилна библиотека, която обслужва бездомни хора, четем в „Мениджър“.

Целите на библиотеката на колела са достъп до книги на хората, които нямат дом, и създаване на подкрепяща общност, в която да общуват и да споделят любовта си към четенето.

Street Books е създадена през 2011 г. в Портланд, като средствата за финансиране са събрани чрез платформата Kickstarter. Проектът е замислен като няколкомесечен, но интресът към библиотеката е толкова голям, а ефектът върху живота на хората е толкова вдъхновяващ, че Мултън решава да го продължи.

Днес Street Books може да се похвали с добре организиран екип, който предлага книги на бездомните хора в Портланд и на още седем населени места. Потребителите получават читателска карта, без да е необходимо да предоставят адрес или лична карта. Могат да задържат книгата неограничено време, а ако нямат възможност да я върнат, са приканвани, след като я прочетат, да зарадват друг с нея.

Библиотеката е на разположение четири дни в седмицата. Досега над 5000 души са се възползвали от услугите й, като голяма част са се превърнали в редовни потребители.