fb
НовиниПо света

Нахоко Уехаши и Рожер Мело са носители на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ 2014

1 мин.
roger mello
нахоко уехаши

Нахоко Уехаши

Японската писателка Нахоко Уехаши и бразилският илюстратор Рожер Мело са тазгодишните носители на престижната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“. Победителите бяха обявени по време на Панаира на детската книга в Болоня.

Почетното жури връчва наградата на Уехаши заради „необикновения й талант да създава различни фантастични светове“ и заради „нежността и уважението към природата“, които са водещи елементи в творбите й. На запад Уехаши е популярна с Moribito: Guardian of the Spirit и Moribito II: Guardian of the Darkness, както и с фентъзи романите си.

За бразилския художник Рожер Мело журито твърди, че „илюстрациите му предлагат множество пътища за изследване на историята и културата на Бразилия. Той не подценява детската способност за опознаване и декодиране културни феномени и образи. Творбите му позволяват на децата да се оставят въображението им да ги води.“

Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ се връчва двугодишно. Лауреатите ще получат наградите си по време на 34-ия конгрес на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY), който ще се проведе през септември в Мексико Сити.