fb
ВидеоИнтервютаМултимедияНовини

Никола Райков: Съвсем скоро ще излезе настолна игра по „Добросъците“ [видео]

3 мин.

За трета поредна година „Аз чета“ партнира на фондация BCause в рамките на програмата „Забавно лято, грижовна есен“, като координира посещенията на популярни детски автори в населени места в цялата страна. Миналата седмица Никола Райков гостува в Крумовград и в рамките на своята среща успя да впечатли едно от децата толкова много, че да пожелае да му направи интервю. Затова ви предлагаме да видите какви въпроси зададе Ради на автора на приказките игри за Малкото таласъмче и Добросъците.

Здравейте, г-н Райков. Благодаря за интервюто! Искам да Ви попитам няколко въпроса.
Добре, с радост ще ти отговоря. Давай!

Колко време ви трябва, за да напишете една книга?
Обикновено отнема около 4 месеца, но това включва освен писането и дизайна, илюстрациите по книгата, предпечата и самия печат на книгата. От началото на проекта до края му е около 4 месеца.

Добре, а колко месеца ви остават докато напишете книгата?
В момента работя върху нова настолна игра, която е базирана на „Добросъците“, и следващия месец – септември, всичко трябва да влезе в производство. Така че остава съвсем малко – броени дни са до приключване на проекта. Вече се работи по това как ще изглежда кутията, как ще изглеждат картите, бордът, фигурките. В общи линии, всички елементи, дори нещата, които идват от извън България, както например тази слънчево-лунна монета, която беше в „Таласъмски истории“ – вече са поръчани и се произвеждат, за да има време да дойдат навреме и да се създаде новата игра.

Колко пъти сте печелили награди?
Не съм ги броил всъщност колко са – може би са над 12, нещо такова, общо награди и номинации за награди.

И как постигате това?
Всъщност единствения начин да го постигнеш, е това, което си направил да се харесва много на децата и те да гласуват за теб. Друг вариант няма.

Мислите ли да направите и видеоигра?
Имаше преди такива планове – за игра по „Голямото приключение на малкото таласъмче“ за различни устройства, но в момента този проект е замразен. Но някой ден може би в бъдеще ще видим и видеоигра, базирана на някоя от книгите ми или настолните игри.

А за филм мислите ли?
Да, и също така за анимационно филмче има планове, пак по „Голямото приключение на малкото таласъмче“. Това е един доста скъп и времеемък проект, но няма да се учудя, ако някога видим и анимационен филм, базиран на някоя от книгите ми.

По принцип колко пари печелите от тези книги?
Различно. След като се махнат разходите, които отнема производството на една книга или игра, след това трябва да се платят данъци на държавата, след което трябва да се направят и други разходи за реклама, за това да стигне книгата до хората. Зависи от съответната книга или игра – печалбата е различна, но да кажем, че вече е достатъчно, за да издържам семейството си, което според мен е най-важното за един човек.

Благодаря ви за интервюто! За „Аз чета“ – Ради!

Вижте още:

Новата книга на Никола Райков с рекорд за онлайн поръчки за 24 часа

Игра с добавена реалност ни кара да обикнем застрашения от застрояване парк Бедечка

НЕзадължителният списък за училищната ваканция