fb
Ревюта

„Няма ми го панталона!“ е сърдечно и цветно пиршество

4 мин.

След огромния успех у нас (и не само) на картинните книги, написани от Елен Делфорж“Мама” (преводач: Десислава Николова) и “Любов” (изд. „Дъбови листа“, преводач: Зорница Китинска), илюстровани от знаменития Кантен Гребан, не би имало как новото участие в тандем на този художник да остане незабелязано от неговите почитатели. Изненадата се крие в това, че ако вече споменатите заглавия са били насочени към порасналата аудитория, то този път илюстрациите на Гребан красят детската книжка на Кристин Номан-Вилмин – “Няма ми го панталона!” (изд. „Дъбови листа“, преводач: Габриела Кожухарова, редактор: Бела Чолакова).

Кристин Номан-Вилман е работила като логопед и за да улесни работата си с малки пациенти, започва да им измисля и разказва истории. Понеже се оказва, че е много добра в това, тя решава да пише детски книжки първо за собствените си деца, после за децата на роднини и приятели и така сега тя има издадени почти 50 произведения. Към днешна дата авторката работи като учителка и библиотекарка – все професии, които неизменно я обграждат с малки човечета и добри истории.

А любовта на тази дама към дечицата прозира от всеки ред в тази картинна книга. Любовта на художника – също! Защото, ако не беше така, аз вярвам, че не би имало как той да нарисува толкова, толкова сладки образи като на Никоала и неговите приятели

Никоала, както се досещате, е мъничка коала, която е изпаднала в незавидно положение. На този малчуган панталоните му ги няма! Изпарили са се някак от съблекалнята на басейна… и просто ги няма! Никоала е страшно притеснен от случката, защото са му останали само гащенцата! И сега всеки, който го види, ще му се смеее! Не само задето е останал по гащи, ами те пък хем червени, хем на сърчица! 

Обаче няма начин, Никоала трябва да се качи в автобуса и да прекара целия ден на училище така, без никой да забележи издънката. От илюстрациите и текста разбираме как той се е справил със ситуацията, а аз просто не разполагам с необходимия набор от думи, за да ви преразкажа колко са благи илюстрациите на Нико, Бигорог, Панданна и всички останали герои!

В този не особено приятен ден за Коалчо се случва още нещо. Нещо, което е много по-важно от това дали той е останал само по гащета и какви са те на цвят. Панданна май му се е разсърдила заради странното му държание, затова е решила да смени компанията му за мъничко. И се оказва в наистина опасна ситуация! А новата ѝ компания не е чак толкова смела, колкото е Никоала. Той я спасява на мига!

Илюстрация от „Няма ми го панталона“.
Личен архив на Кантен Гребан

След тази последна емоция нищо друго вече няма значение – важна е само добрата и неустрашима постъпка на малкия Нико, важно е само това, че Панданна е жива и здрава. 

“Няма ми го панталона!” е написана и изрисувана с изключително внимание към детайлите – те са такива, каквито ще бъдат усетени и възприети от децата по-лесно. А това е основната цел на книжката – да обясни на малчуганите, че всяко дете е различно, харесва неговите си неща и определено няма от какво да се срамува; да им покаже, че важните неща в живота са не привидните, а онези, които носиш в душата и сърцето си – храбростта, добрината, способността да бъдеш истински приятел.

Книжката би била много полезна за мъници, които тепърва се сблъскват с нови хора и ситуации в живота си – в детската градина например или просто на площадката пред блока. Освен това, “Няма ми го панталона!” е истинско цветно и умилително пиршество за погледа на всеки родител. Уверявам ви, че това е една от книжките, които бихте запазили от едното си дете за другото, а нищо чудно после и за внуците.

Великолепна е!

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azchheta22q4 при завършване на поръчката си.

Прочетете още:

10 цитата от „Любов“ на Елен Делфорж, в които ще се влюбите

Букстаграмъри организират “Пътуваща Любов”

Историите на всички майки по света, събрани в „Мама“

[ + ]