fb
Ревюта

Промяната идва с „От Космоса с любов”

3 мин.
ot kosmosa s lubov

ot kosmosa s lubovАко сте си задавали въпросите защо в България е толкова популярна езотеричната литература, а на всеки ъгъл има врачка или екстрасенс, то в романа „От Космоса с любов” на Станислава Чуринскиене, ще намерите отговорите. Нещо повече, ще разберете как точно протича контактът между извънземно с екзотично име и контактьора/ката. Защото, разбира се, ако някъде съществува извънземен разум, той просто си няма друга работа, освен да се свързва с някой обикновен човек и да му диктува разни неясни послания. Но това е и роман за разпада на едно семейство и какво се случва, когато в живота на децата липсват авторитетни фигури.

Ангелина е интелигентно и чувствително момиче, чието детство съвпада с бурните години на прехода от 90-те години на 20. век. Лора, майката на Ангелина, е жена, която вярва, че е избрана от извънземните и има специална мисия на земята. Баща й, от друга страна, е съвсем земен човек, на моменти груб, който за съжаление притежава някой и друг порок и има склонност към чашката и чуждите за жени (за последното, честно казано, не мога да го обвинявам, при съпруга като неговата).

Естествено, при два толкова противоположни характера, Ангелина трябва да избере един от родителите си, когото да следва. И така, тя попада под вредното влияние на Лора, която е неспособна да поеме отговорност за живота си и собствените си решения. Една жена, която в собственото си нещастие дава изключително неправилен пример и възпитание на дъщеря си. Така се стига до това, Ангелина да напусне училище, да стане енергиен лечител, да контактува с извънземното Ейнар и да се подготвя за Промяната, която извънземните ще донесат. Всичко това, наред с обърканите взаимоотношения между родителите й, както и нейните с тях, ще подтикне младото момиче към анорексия, депресия и самонараняване.

Романът на Станислава Чуринскиене е многопластов и по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед. От една страна, изследва цялата тази лудост и масова психоза с изведнъж нахлулите в България всякакви вярвания, течения и други свръхестествени явления. От друга, е микросвета на едно семейство, което е обречено да не функционира нормално, поради всички проблеми, които го съпътстват – изневерите на бащата, бягствата на майката от реалността и липсата на родителско обединение във възпитанието на детето. И накрая, като съвсем второстепенна линия тече интимният живот на Ангелина и връзката й с Тодоров, която всъщност се явява отражение на семейните й проблеми.

Това е история, която заслужава да бъде прочетена, така че грабвайте книгата, настанете се удобно и се потопете в „родината на позитивното мислене и визуализацията, космодрумите за извънземни от всякакви дестинации, екстрасенсите и контактьорите, теософите, дъновистите и безразсъдните оптимисти“.

Вижте и ревюто на Габриела Кожухарова тук, на редактора на поредицата „Гравитация“ Христо Блажев в „Книголандия“, на Десислава Желева в „Изгубени в Прехода“ и на Аделина Генова в „Книгозавър“.