fb
Ревюта

„Първите 20“ – сборник, който оставя следи в съвременната българска литература

4 мин.

Сборник с разкази по празниците винаги е добра идея. Обикновено през този период имаш книга за дочитане, която искаш да приключиш преди края на декември, но и някак я отбягваш до последно, за да си удължиш удоволствието (или агонията) от финала. Имаш и куп подготвени заглавия, с които да започнеш тържествено новата година. И точно тогава поглеждаш към някой сборник и си казваш, че ще бъде нещо като междинна закуска – и без това нямаш време за романи покрай всички гостувания на роднини и празнични трапези.

„Първите 20“ (изд. „Ciela“) е идеалният ви избор и сега ще се опитам да ви дам поне 20 причини защо. Подбраните тук творби са на едни от най-популярните съвременни български автори и са „текстове, важни за контекста на литературата в първите 20 години от новия век“, както пише съставителят на сборника Александър Шпатов. Честно казано, ми е малко неудобно да пиша след неговия брилянтен предговор, обаче много ми се иска да ви разкажа защо си заслужава да си припомните някои от тези истории или пък да ги прочетете за пръв път.

Истината е, че всички тези произведения вече са известни – те не са написани специално за сборника. Някои са част от проекта на сайта „Декамерон2020″, включващ 100 съвременни български разказа, с които трябваше да преживеем пандемията, докато стоим затворени вкъщи. Но голяма част от тях вече са били публикувани в други сборници и антологии, или пък са се зародили като популярни статуси в онлайн пространството.

За мен най-известната творба в изданието безспорно е „Сляпата Вайша“ (из „Други истории“, 2004) на Георги Господинов, която през 2007 г. си спечели още повече почитатели след номинацията за „Оскар“ на едноименната анимационна екранизация на Тео Ушев. Други добре познати разкази са „Как купихме Ленин“ (из „На Изток от Запада“, 2011) на Мирослав Пенков, „Родителска среща“ (из „Текила на разсъмване“, 2015) на Михаил Вешим, „Принцеси от Славейков“ (из „#НаЖивоОтСофия“, 2014) на Александър Шпатов или „Тоя от Продиджи“ (из „Само за напушени“, 2017) на Радослав Парушев. Алек Попов, Богдан Русев и Калин Терзийски не остават по-назад с техните истории, а с „Киряк от Толстой“ (Из „Деград“, 2012) на Васил Георгиев искрено се забавлявах.

Александър Шпатов

Женското присъствие е не по-малко представително. Налице са творби на Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Йорданка Белева, Оля Стоянова и Кристин Димитрова„Внукът на човекоядката“ (из „Ключове“, 2015) ) е кратък и силен разказ, в който Йорданка Белева докосва струните на всеки родител или дядо/баба. „Поговори с мен“ (из „Тайният път на мастилото“, 2010) на Кристин Димитрова също трябва да се отбележи като история, която оставя буца в гърлото. „Читателска група 31“ (из „Читателска група 31“, 2005) на Елена Алексиева определено ме докосна, а „Солено и сладко“ (из „Господи, помилуй“, 2004) на Деян Енев може да те разплаче. „Кръв от къртица“ (из „Кръв от къртица“, 2005) на Здравка Евтимова пък е апотеоз на надеждата у хората, която наистина умира последна.

За мен обаче най-силно открояващият се бисер тук е „Да откриеш Метусела“ (из „Кривата на щастието“, 2015) на Иво Иванов, която те изпълва с трайни и дълбоки емоции, следвана от не по-малко разтърсващите истории „Клетвата“ (из „Трънски разкази“, 2006) на Петър Делчев и „Томато“ (из „Симетрия“, 2011) на Захари Карабашлиев.

„Първите 20“ не само ще задоволи глада ви за качествена литература и ще ви омае с магията на всяка „история, разкриваща съдба“, каквото е определението за този жанр на един от авторите Деян Енев. Сборникът далеч не цели да бъде изчерпателен или да определя точно тези 20 автори като най-добрите, но е факт, че тук лош разказ няма. Дори да сте запознати с голяма част от творбите, пак ви го препоръчвам, защото няма нищо по-хубаво от това да си ги припомним – като чаша хубаво вино, чийто вкус познаваме, но копнеем за него отново и отново.

Ако пък случайно 20 години сте живели някъде другаде по света или поради различна причина досега не сте имали удоволствието да прочетете тези истории, то може да се считате само за късметлии – имате пред себе си сборник, който оставя следа и ще ви се иска да подарявате на всички ваши близки. Какво пък, повод за такъв хубав подарък винаги се намира и след като празниците са свършили.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си. Вижте и всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.