Loading Map....

Дата/час
24/04/2014
17:00 - 18:30

Място
К.Е.В.А.
ул. „Г. С. Раковски” №114
София

Категория


Представяне на „- И проговориха” от Катерина Илкова

На 24 април 2014г. от 17.00 часа в К.Е.В.А. (НАТФИЗ, безистена на ул. „Раковски” №114) ТАРА Пъблишинг ще представи книгата на Катерина Илкова, посветена на кукления театър и по-специално на сложния процес на звуково изразяване на послания: „- И проговориха”.

Книгата е любопитно четиво за тези, които се интересуват не само как актьорите-кукловоди говорят чрез куклите си, а как задържат вниманието на публиката и оставят у нея трайни впечатления – умение, което много от нас искат да притежават. Написана увлекателно и с много любов към кукленотеатралното майсторство, книгата е предназначена за широк кръг читатели.

Доц. д-р Катерина Илкова е преподавател по Сценична реч в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Има над 10 публикации и над 40 интервюта у нас и в чужбина по проблеми на кукленото изкуство. През 2002 г. получава научнообразователна степен „Доктор” за разработката си „В търсене на естетическо въздействие в кукления театър, чрез гласовоговорната характеристика на героите”, а през 2011г. защитава хабилитационен труд на тема „Подготовка на гласа за характерност”. От 1988г., когато завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” специалност „Актьорско майсторство за куклен театър”, тя участва в над 17 спектакъла на куклена и драматична сцена и в над 27 международни фестивала у нас и в чужбина.

Режисьор е на 5 куклени спектакъла за най-малките. Името й продължава да се среща активно в столичния кукленотеатрален афиш.

Книгата излиза с финансовата подкрепа на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Фондация ВЕДНА и „Илкова театър”.