fb
10, които...Специални

10 книги, които се появяват в любимите ни сериали

4 мин.

През Седмицата на литературата и телевизията в „Аз чета“ избрахме да си припомним страхотните книги, които сме срещали в епизоди на популярни сериали. Разгледайте нашата селекция, за да откриете връзките между различните истории, любопитството и интересните ситуации, които подходящата книга може да провокира между героите:

 

„Приятели“

Няма как да не си спомним книжното предизвикателство, което Рейчъл и Джоуи си отправят. След спор чий любим роман е по-велик, той трябва да прочете класиката „Малки жени“, а тя – да се потопи в „Сияние“ на Стивън Кинг.

След редица комични сцени и недоразумения победител в книжния двубой няма, но разбираме колко страшна може да бъде една история на Кинг и какво пленително въздействие оказва класическата юношеска литература.

От този епизод ни остава и оригиналната идея за затваряне на твърде плашещите книги във фризера.

 

„Теория за Големия взрив“

Героите в сериала често разглеждат и четат огромно количество комикси, но доста често могат да бъдат видени и с книга в ръка. Понякога цели епизоди се завъртат около някоя книжна „интрига“.

Шелдън чете любимия роман на Ейми „Гордост и предразсъдъци“ в търсене на сюжетен пропуск, за да й отмъсти, задето му посочва несъответствие в поредицата за Индиана Джоунс.

А къде отива Шелдън, когато поиска да се забавлява? Във Флатландия – двуизмерната страна, която Едуин Абът описва в едмоименния си роман. В един от епизодите героят показва нагледно как се пренася там и хвърля в пълно отчаяние бедния Радж, който просто иска да излезе навън и да усъвършенства социалните си умения.

Оказва се, че Ленард някак е пропуснал книгите за Хари Потър, но усърдно се захваща да поправи този пропуск. Разбира се, поредицата му допада изключително много. Какво прави обаче Шелдън? Издава ключови моменти от историята за младия магьосник… през целия епизод!

 

„Двама мъже и половина“

Джейк има за домашно по литература да прочете „Повелителят на мухите“, но се опитва да се скатае по всякакъв начин. Въпреки че междувременно баща му е зает да спасява живота си от пълна катастрофа, Алън остава непреклонен по отношението на книгата: тя трябва да бъде прочетена!

Бърта помага на момчето да преодолее това нелеко изпитание, в резултат на което: „Повелителя на мухите“ е сравнена със „Сървайвър“, а любимият момент на Джейк е „когато гонят първия участник“.

 

„Момчетата от Медисън авеню“

Читателските списъци на героите в сериала са огромни. Срещаме имена като Скот Ф. Фицджералд, Марио Пузо, Джак Керуак, Роалд Дал, Филип Рот, Агата Кристи. Всяка книга, появила се в кадър, носи своето значение и допълва историята.

Бърт Купър – голям почитател на Айн Ранд и един от собствениците на рекламна агенция „Стърлинг Купър“, препоръчва на творческия си директор Дон Дрейпър да прочете „Атлас изправи рамене“. По-късно, по време на преговори с клиент, Дон изглежда повлиян от философията на авторката, което си проличава от думите му:

Ако не оценявате упоритата ми работа, аз ще се отдръпна и ще видим как ще се справите сами.

„Приключенията на Хъкълбъри Фин“ често се смята за сатира на расизма, въпреки че в модерни времена творбата на Марк Твен е критикувана заради използването на политически некоректен език. Хенри Франсис, вторият съпруг на Бети Дрейпър, чете точно този роман, преди да влезе в остър конфликт със съпругата си по отношение на чернокожата им домашна прислужница и бавачка на Сали.

На попрището жизнено в средата
намерих се в лес тъмен по зла чест,
че правий път сбъркал бях в мрачината.

Виждаме Дон да чете „Ад“ на Данте Алигиери в рая – на хавайското крайбрежие, докато се излежава на пясъка с втората си съпруга Мегън. Книгата обаче е подарък от любовницата му, с която, въпреки здравия разум, не може да спре да се вижда. Изкушение, грях, ненаситност… Толкова много символика в един жест.

 

„В обувките на Сатаната“ 

Най-популярната творба на Уолт Уитмън „Стръкчета трева“ прокарва няколко пътя за постигането на свобода – чрез духовно извисяване, чрез свързване с природата, чрез война и чрез упорита работа.

Стихосбирката често се появява във „В обувките на Сатаната“ като част от символите и поетическите образи, така характерни за целия сериал. „Стръкчета трева“ представя противоречивото отношение на главния герой Уолтър Уайт (Хайзенберг) към свободата, обяснява философията зад постъпките му и изобличава пътя му пъм пълна морална деградация.