fb
10, които...

Перфектните мъже съществуват… в книгите (изборът на читателките)

5 мин.
War and piece

Джеймс Нортон като Андрей Болконски

Материалът ни за „Най-перфектните мъже в книгите” предизвика голям интерес в групата „Какво четеш”  и доста читателки споделиха кои мъже намират за идеални. Безспорен фаворит сред дамите е мистър Дарси и няма как да не споменем, че сред всички интерпретации на „Гордост и предразсъдъци” именно  Колин Фърт направо циментира таз’ любов необяснима – Evelina Malcheva.

Други герои от класически произведения, които са намерили своето място в женските сърца са:

Атос от „Тримата мускетари” Силвия Недкова споделя за образа, че това е детска, тийнейджърска, мултиплицирана във времето любов. Арамис също предизвика не малко трепети, а като сме все още на френска територия да споменем и Анри дьо Лагардер от „Гърбавия”.

Даниела Атанасова признава, че Дарси е класика, но след Андрей Болконски от „Война и мир”.

images

Кларк Гейбъл в ролята на Рет Бътлър

Рет Бътлър е друг известен класически герой, който разтуптява женските сърца. А Кларк Гейбъл прави неустоимо превъплъщение в „Отнесени от вихъра”. Vesela Veleva го намира за страстен, красив макар и арогантен, но тази арогантност така му отива и нали все пак всяка жена си пада по лоши момчета….

Прекрасна аргументация дава Elisabeth Wasileva: За мен перфектният мъж е Рет Бътлър. Мъж с изключителни усещания за добро и зло, умеещ да живее във всякакви обстоятелства и да извлича ползата от тях, но също така фин и любящ към една-единствена жена. Той обичаше Скарлет въпреки всичките й недостатъци и студено сърце, а още повече обичаше детето си. Обожавам образа му, кара ме да вярвам, че все още някъде може да живее част от него в истински човек.

Gatsby

Леонардо ди Каприо като Гетсби

Сред любимците се нареждат още образите на Гетсби, Хийтклиф, Едмон Дантес от „Граф Монте Кристо,  Жан Валжан – „Клетниците”, както и други, които просто не можем да съберем в една кратка статия и с това приключваме класическата част.

Iveta Radeva дава много красиво определение за Арагорн от „Властелинът на пръстените”– Ух, Арагорн, защото може да избере да живее мирно и тихо някъде из Средната Земя или направо да иде да си поиска трона, но не – тоя мъж от класа пази жената на сърцето си на най-сигурното място и не се крие от бурята. Крал, който помага на малките и слабите.

Сред съвременните герои Калина Минчева нарежда Ахерон и Стикс от поредицата за Нощните ловци, Акива от „Създадена от дим и кост”, Ливай от „Фенка”, Кам от „Ще те чакам”. Хареса ни и отговора на Мария Бонкова, който цитираме дословно: „Е измъчихте ги тези класики – Ред Бътлър, Мистър Дарси и Атос… Нека да вкарам малко свежа кръв. Моята душа остана в ръцете на Иън от „Скитница”… А цялата ми страст към лошите и неразбрани момчета продължава да се сражава за Люк от Пърси Джаксън и боговете на Олимп…. А романтика в мен търси топлината на малката книжарница намираща се в сърцето на Люк от „Реликвите на смъртните” ….

outlander-season-2-premiere

Сам Хюгън в ролята на Джейми

Тук се нареждат и секси вампирите от поредицата „Братството на черния кинжал”, Мат и Перин от „Колелото на времето”, Ричард от поредицата Мечът на истината“, Максън от „Изборът” на Кийра Кас и Дан от „Писма до Стела”, Джейми от „Друговремец”, Гералт  от „Вещерът” на Анджей Сапковски.

Да не пропуснем и българската следа – Отец Ередия от „Осъдени души” е любимец на не една дама, а Биляна Беливакова казва – Аз се влюбих преди няколко години в Радослав от книгите на Николай Теллалов -„Да пробудиш драконче“, „Царска заръка“, „Пълноземие“ и „Слънце недосегаемо”,  а изборът на Nina Georgieva е Влад от „Пътуване към себе си”.

Завършваме с три нестандартни и наистина необичайни избора за идеален мъж:

Tanya Lazarova-Karachanova: Ако трябва да съм нестандартна в отговора си, ще кажа Джейк Епинг от романа 11/22/63 на Стивън Кинг – учител, романтик, танцуващ чудесно и без да се срамува и не на последно място – жертвоготовен и стремящ се да „спаси света“.

Единственият „мъж“, който ми е прибирал акъла, е Роботът от последния разказ в „Аз, Роботът“. И до днес го чакам да звънне на врататаJulia Sokolova

Изборът на Iveta Radeva е Керът от Нощната стража – не, не е тъп, просто е възпитаван в пълна невинност, иначе всичко си му е наред.

 

Не пропускайте да видите къде започна всичко – Най-перфектните мъже от книгите