fb
НовиниПо света

100-те най-добри книги на века, според The Guardian

4 мин.

Valci - Hilari Mantel

Британското издание The Guardian публикува изключително интересна класация на 100-те най-добри книги на XXI век. Според създателите на списъка, най-значимото заглавие, излязло на пазара от 2000 година досега,  е  романът “Вълци” на Хилари Мантел (изд. „Еднорог“).

 “Вълци” е и най-бързо продаваната книга от всички, получили най-престижната литературна награда на Великобритания – “Букър”. Тя е и първата наградена с “Букър” книга, станала номер едно при бестселърите. Феноменалният успех на романа, приковал вниманието на огромната читателска аудитория с интерес към епохата на Тюдорите, го поставя в челната десетка на общата класация  “Британски бестселъри на десетилетието”. “Вълци” е отличена и с наградата за исторически романи “Сър Уолтър Скот”.

Второто място в класацията на The Guardian заема романът Gilead, донесъл на своята авторка Мерилин Робинсън наградата „Пулицър“ –  дълбоко философският роман, разказан през писмата на стария проповедник Джон Еймс, написани през 50-те години на 20 век, до сина му. Основните послания в него засягат връзката между бащи и синове, духовните битки в сърцето на Америка, последствията от Гражданската война и наследството за идните поколения.

Третото място е за  “Време секънд хенд” (изд. „Парадокс“) от носителя на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич. Според The Guardian “Време секънд хенд” е незабравима книга, която е едновременно акт на катарзис и дълбока демонстрация на съпричастност“. 

Беларуската писателка записва на магнетофон хиляди часове в разкази на очевидци – обикновени хора, жертви и насилници – за ужасите на Великата отечествена война. Писатели, сервитьори, доктори, войници, оцелели от лагера “Гулаг” – всички те имат думата във „Време секънд хенд“, за да разкажат своите истории, да споделят своя гняв, болка, ненавист и тревоги.

Четвъртото място е за „Никога не ме оставяй“ (изд. „Лабиринт“) на носителя на Нобелова награда за литература Казуо Ишигуро. Романът беше определен от списание Time за най-добър роман на 2005 г. и бе включен и в списъка на 100 най-красиви книги от последния век. Антиутопията проследява съдбата на трима приятели, отглеждани с една единствена цел – когато се наложи, да се превърнат в донори на органи.

31-годишната Кати се връща назад във времето, за да разкаже за наглед идиличното им детство в откъснато привилегировано училище и за по-нататъшния им път в един свят, в който трябва да доказват, че има душа. Казуо Ишигуро е носител и на британската награда „Букър“, а през тази година получи и рицарско звание в Бъкингамския дворец.

Петото място е за „Аустерлиц“ (изд. „Стено“) на В.Г. Зебалд. Това е последната книга на германския поет и писател, който умира през 2001 година при автомобилна злополука.

Романът разказва историята на Жак Аустерлиц – дете на чешки евреи, изпратено през 1939 година при приемно семейство във Великобритания, където израства с чуждо име. Едва, след като постъпва в колеж, той започва да търси истината за своя произход.

Родителите му обаче са загинали в концлагерите и той трудно може да намери много информация за семейството си. След смъртта на Зебалд този роман му носи още няколко награди, сред които и наградата на критиците във Великобритания за художествена литература.

Ето и първите 20 книги от класацията на The Guardian, а пълният списък може да откриете тук

 1.  Вълцина Хилари Мантел
 2.  Gilead на Мерилин Робинсън
 3.  “Време секънд хенд” на Светлана Алексиевич
 4. „Никога не ме оставяй“ на Казуо Ишигуро.
 5. „Аустерлиц“ на В.Г. Зебалд
 6. „Кехлибареният далекоглед“ на Филип Пулман
 7. Between the World and Me на Та-Нахеси Коутс
 8. „Есен“ на Али Смит
 9. „Облакът атлас“ на Дейвид Мичъл
 10. Half of the Yellow Sun на Чимаманда Нгози Адичи
 11. „Гениалната приятелка“ на Елена Феранте
 12.  „Заговорът срещу Америка“ на Филип Рот
 13.  Nickel and Dimed на Барбара Еренрайх
 14. „Крадлата“ на Сара Уотърс
 15. „Шестото измиране“ на Елизабет Колбърт
 16. „Поправките“ на Джонатан Франзен
 17. „Пътят“ на Кормак Маккарти
 18. „Шокова доктрина“ на Наоми Клейн
 19. Тhe curious Incident off the Dog in the Night-Time от Марк Хейдън
 20. „Живот след живот“ на Кейт Аткинсън

Снимка: Pixabay