fb
Ревюта

„13 причини ЗАЩО“ ме няма. А ти виновен ли си?

1 мин.

Един ден Клей Дженсън намира на входната си врата кутия с неговото име, но без подател. В нея 12 аудиокасети чакат чинно да бъдат прослушани. (Аудиокасети? Какво беше това и кой, по дяволите, го използва вече?!?) Любопитството надделява и Клей пуска първата касета, страна А, за да чуе встъпителните думи на Хана Бейкър – момичето, което е харесвал и на което не успява да признае чувствата си. А после тя се самоубива…

Решението на Хана, забулено в абсолютна мистерия, постепенно се разкрива пред избран кръг свидетели – онези, допринесли с действията/бездействието си нейните 13 причини да вземат превес. Измяна, лъжа, кражба, пренебрежение, „невинно“ насилие, нехайно поведение, заваряне на очите и прикриване на истината – това са част от причините, подтикнали Хана Бейкър да сложи край на живота си. И всички те са замаскирани като невинни действия на хора от обкръжението й.

„13 причини защо“ (изд. „Enthusiast“) кара читателите да се замислят за действията си и последиците от тях върху околните. Ако сте родител и сте на ръба да отхвърлите книгите, разнищващи нещата от живота, като напълно неподходящи за вашия тийнейджър, помислете пак! Ролята на детско-юношеската литература е да дава отговори и да обяснява света, не да казва онова, което вие смятате за подходящо.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Вижте и трейлър на едноименния сериал на Netflix:

https://www.youtube.com/watch?v=DiThCpebo2Q

[ + ]