fb
БиблиотекаЗа книгите в книгите

6 книжни предизвикателства за пътешественици

7 мин.

Нито едно пътешествие не е пълноценно без книжна компания. И докато четем новата книга на екипа на Peika.bg „203 предизвикателства за пътешественици“, ни правят впечатление няколко предложения, които са силно свързани с книгите. Затова ви представяме 6 от тях и ви предизвикваме да ги направите при следващите си пътувания, а за резултатите ще очакваме да ни пишете на editors@azcheta.com или в коментари под тази публикация.

203-kiss49. Пътувай в Испания като Дон Кихот (и други прочути комбинации от места + книги)

Преди да заминеш за някоя държава или град, прочети книга, в която действието се развива там. Може да вземеш книгата (или да я свалиш на четеца си) и да я четеш, докато си там (при дълги преходи с влак, автобус или при дълги престои).

Няколко идеи:
България – Пътеписите на Иван Вазов и Алеко Константинов, разказите на Елин Пелин, любимите ти съвременни романи, “50 места, които да посетите в България” (две различни издания за 2015 и 2016 г.).
Япония – “Мемоарите на една гейша” на Артър Голдън, “Шогун” на Джеймс Клавел, или романите на Харуки Мураками
Индия – “Индийската принцеса” и “Червеното сари” на Хавиер Моро, “Чиракът на магьосника” на Тахир Шах
Амстердам, Холандия“Дневникът на Ане Франк”, а след това посетете истинската къща на Ане Франк на ул. Prinsengracht 263-267.
Мароко – “В хиляда и една нощи” на Тахир Шах
Великобритания – “Записки от един малък остров” и “Пътят към Литъл Дриблинг” на Бил Брайсън
Испания – “И изгрява слънце” и “За кого бие камбаната” на Хемингуей, поезията и пиесите на Федерико Гарсия Лорка, “Дон Кихот” на Мигел де Сервантес
Италия – Книгите за Тоскана на Франсис Мейс, “В главата на италианците” на Бепе Северини, “Шестото клеймо” на Дан Браун
Гърция – На тема Корфу е трилогията на Джералд Даръл “Моето семейство и други животни”, „Птици, зверове и роднини” и “Градината на боговете”.
Франция – Книгите за Прованс на Питър Мейл
Хърватия – “Чудото в Поскокова Драга” на Анте Томич
Просто книги за из път – “Истории от куфара”, “География на блаженството” на Ерик Уайнър, “По пътя” на Джак Керуак”, “Глупаци в чужбина” на Марк Твен
Твоите любими книги, които искаш да прочетеш на път, а все още не си успял (напиши ни ги в коментарите)

50. Посети любимите места на любимата си известна личност

Освен измислен литературен живот, писателите си имат и истински, автентичен такъв, който също си струва да бъде проследен и повторен. Същото важи за музиканти, актьори, художници, учени… Избери личност сред любимите си писатели, музиканти, актьори – някой, чиито стъпки би изминал, и тръгвай.

203-hitchhikingНяколко идеи:
В Куба по стъпките на Хемингуей – В Хавана Хемингуей е навсякъде и под различни форми – най-вече алкохолни. Ако си Хемингуей и обявиш къде в Хавана правят най-доброто дайкири (бар El Floridita) и най-доброто мохито (бар La Bodeguita del Medio) – и двата функциониращи и днес, няма какво друго да се случи, освен да повлечеш тълпи от поклонници, които да следват стъпките ти години по-късно.
Вече си си представил, че си прероденият Хемингуей? Тогава следващата спирка в Хавана е хотел Ambos Mundos, където писателят е живял 7 години през 30-те на миналия век. Стая 511 е превърната в мини-музей, който можете да посетите през деня (макар и прероден Хемингуей, няма да те пуснат да спиш вътре). Стаята е подредена така, сякаш писателят допреди малко е бил там и се е наложило спешно да излезе. Отворено за посещения е и имението на Хемингуей Финка Вихия (Finca Vigia) в малкото работническо градче Сан Франсиско де Паула. Кубинците винаги са се отнасяли с уважение към факта, че Хемингуей е избрал да живее на обикновено място, близо до хората, с които е ходил на риболов. Днес къщата е отворена за посетители (NB! Често обаче внезапно я затварят за реставрации) – всеки ден от 10 до 16 часа, в неделя от 9 до 13 часа.
В Колумбия по стъпките на Габриел Гарсия Маркес„Сто години самота“ е издаден през 1967 г. и постепенно се превръща в един от водещите романи на 20-и век и на стила магически реализъм. Той проследява историята на семейство Буендия, чийто родоначалник е поставил началото на селището Макондо. Счита се, че Маркес е описал Макондо, вдъхновен от собственото си родно място – Аракатака в Колумбия. Речното градче е горещо място, където се отглеждат основно банани, а магията дебне иззад прашните ъгли. Или поне така го е почувствал писателят. Днес домът му и църквата, където е бил кръстен, са основни туристически атракции, а Аракатака все още пази духа на романа.
В Искърското дефиле по стъпките на Вазов – Широколистните гори на Искърското дефиле са  80 203 предизвикателства за пътешественици вдъхновили Иван Вазов да напише едни от най-хубавите си разкази. Не е нужно дълго да търсиш стъпките на поета – по тях е изградена Вазовата екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе. Това е и единственият път, по който може да се стигне до водопада Скакля. Точно тук Вазов е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“ с прототип местен жител.
Още: В Шумен има паметник на Тодор Колев, в Каварна – на Георги Минчев. В Ливърпул, на Menlove Avenue 251, се намира къщата, където е израснал Джон Ленън. В Мексико Сити, на Londres 247, е прочутата синя къща на Фрида Кало. В Монтрьо, недалеч от дома и студиото на Фреди Меркюри, се издига 3-метровата му статуя, гледаща към Женевското езеро…
Напиши ни в коментарите дестинации, свързани с известни личности, където искаш да се окажеш.

121. Размени безплатно книга в къщичка за книги

Мястото на книгите отдавна вече не е само в книжарниците и библиотеките. Те си се чувстват добре и в парковете, прибрани на сухо в къщички за книги. Отиди до някоя от десетките къщички за книги из цяла България, вземи или остави книга.

Как да го направиш:
Принципът е простичък: взимаш книга, четеш и връщаш. Може и само да оставиш. Всеки има вкъщи книги, които никога повече няма да разлисти (а да се хвърлят книги просто не е редно!). От друга страна, ако се случи да попаднеш в парка без книга, може да надникнеш в къщичката и да видиш кой какво е оставил там. За да намериш адресите в интернет, напиши името на града + някоя от следните ключови думи “къщичка за книги”, “паркова библиотека”, “седни и почети”.

165. Отиди в голяма книжарница и остави бележки към бъдещите читатели в любимите си книги за пътуване.

172. Отиди в непознат град. Звънни на случаен звънец и подари любимата си книга.

Обясни на получателя, че това е предизвикателство от една книга и ако иска, и той може да направи същото.

203-bulgaria197. Поседни на цветни стълби

Ако денят ти е сив, поседни там, където всяка стълба е с различен цвят.

Няколко идеи:
Цветни стълби има в Асеновград, до библиотека “Паисий Хилендарски”, в Смолян до църквата “Свети Георги” в Стария център, в Ивайловград – в стария град до чешма Хаджито, във Велико Търново на ул. “Стефан Стамболов”. В София едно от стълбищата на НДК е оцветено като корици на книги – тук освен хапче за добро настроение ще откриеш и идеи за заглавия, които още не си прочел.

Представянето на „203 предизвикателства за пътешественици“ е на 8 декември 2016 г. от 18,30 ч. в Sofia Live Club.