fb
Аз чета повече със Storytel

Аз чета повече със Storytel: 
„Извън редовете. Романът на Яна Язова“ от Боряна Дукова

4 мин.

Днес в рубриката “Аз чета повече със Storytel” ти представяме ревюто на Алекс Кръстев от booktube канала    “Четат ли двама” за биографичната “Извън редовете. Романът на Яна Язова” с автор Боряна Дукова. Какво мисли Алекс за платформата Storytel и какво мисли за книгата, базирана на тригодишно проучване на мистерията около живота и творчеството на Яна Язова – прочетете по-долу.

Не пропускайте и специалния подарък, който “Аз чета” и Storytel са ти подготвили, за да те стимулират да четеш повече – ще го откриеш в края на текста.

Като буктюбър съм отворен към всякаква алтернативна форма на възприятие на писаното слово. Ама наистина всякаква – в електронен формат, като видео представяне или книжен трейлър. По една или друга причина, до момента не бях „слушал“ книга (приказките, които слушах на касетофона като малък, не се броят!). Реално, до определен момент, аудиокниги на български език с добро качество почти нямаше. Докато не се появи Storytel.

Признавам си, дори не се бях сещал да пробвам, но както е приказката – с какъвто се събереш, такъв ставаш. Четящите ми приятели единодушно подкрепяха платформата Storytel, затова и аз реших да опитам.

Приложението се инсталира бързо и интуитивно, а самият интерфейс не се различава от повечето стрийминг платформи, които ползваме в ежедневието. Каталогът e впечатляващ – успях да намеря доста заглавия, които бяха в списъка ми за четене. Е, сега се оказаха в списъка ми за слушане.

„Извън редовете. Романът на Яна Язова“ от Боряна Дукова ми беше препоръчана от приятел, чието мнение относно книгите ценя изключително много. И така, една студена сутрин на път за работа си сложих слушалките в ушите, купих си кафе и си „пуснах“ книгата. След две минути толкова се бях увлякъл, че се блъснах в един стълб, разлях си кафето, и му се извиних (на стълба, не на кафето).

Книгата е написана от първо лице и мелодичният глас на Силвия Петкова ме приласка и въпреки студената декемврийска сутрин вече се разхождах с Яна Язова по пролетните улици на София. Виждах я, чувах тропането на токчетата ѝ, усещах лекия хлад, проникващ през преправяния ѝ костюм. Целият низ от възприятия се изсипваше в главата ми, докато тя мислено разговаряше с голямата си любов, проф. Александър Балабанов, към който се обръщаше с галеното „Акселчо“.

Яна Язова (снимка: Wikipedia)

Винаги съм си мислел, че пешеходното разстояние от вкъщи до офиса е твърде дълго. Оказа се, че с книга в ушите не е. Съвсем не е достатъчно. Продължих да слушам книгата през целия ден, когато имах възможност, като я довърших вкъщи. Е, това не го очаквах.

Боряна Дукова изгражда една история, колкото романтична, толкова и диаболична. Красивият живот на една талантлива млада жена се преобръща неколкократно – чрез загубата на любовта, на заобикалящия я свят, на възможността да споделя сътвореното от нея. Надеждата остава, увереността в собствените сили и възможности движи образа напред въпреки бурното време, в което живее. Мистерията около смъртта на Язова е за ложена още в началото на романа – тихи мъжки стъпки, следвайки я по софийските улици. Нея, буржоазната писателка и народен враг.

Не съм сигурен какво щеше да е мнението ми за книгата, ако я бях прочел, вместо да я слушам. Знам единствено, че комбинацията от добра книга и майсторски прочит бяха за мен едно напълно неочаквано и ново изживяване. Няма да зарежа конвенционалното четене, но открих алтернатива, която ми предлага да преживея книгата по нов начин. Опитайте – ще останете очаровани.

Сега „Аз чета“ и Storytel ти дават възможност да ползваш 30-дневен безплатен тестов период с мобилното приложение на Storytel – използвай неограничен брой аудио и е-книги, като избираш сред 800 заглавия на български и 50 000 на английски език. Опитай сега на www.storytel.com/bg/bg/azcheta!

Вижте още:

Storytel представя: 5 любими книжни класики
Storytel представя: 5 аудиосериала, които можеш да чуеш още сега
Storytel представя: 5 детски книги
Storytel представя: 5 съвременни български автори
Storytel представя: 5 книги, прочетени от автора
Storytel представя: 5 сборника с разкази

Аз чета повече със Storytel: „Падение и спасение“ от Весела Тотева
Аз чета повече със Storytel: „Сливовиц“ от Кетрина Хапсали
Аз чета повече със Storytel: „Четиринайсет ванилии и половина“ от Катя Антонова
Аз чета повече със Storytel: „Коледни вулнения в света на мотовете“ от Радостина Николова
Аз чета повече със Storytel: „Уличният котарак Боб“ от Джеймс Боуен