fb
Аз чета повече със Storytel

Аз чета повече със Storytel: “Уличният котарак Боб” от Джеймс Боуен

5 мин.

С настъпването на новата година много от нас си поставят амбициозни цели за промяна. Някои си обещават да работят по-усърдно, други да намерят повече време за книги и почивка. Платформата за електронни и аудиокниги Storytel може да бъде ценен помощник в изпълняването на желанието на тези от вас, които искат да четат повече, но трудно намират време в забързаното ежедневие, изпълнено с твърде много задачи. 

Днес ти представяме ревюто на Ралица Колева, автор на блога RoseRed’s World Blog, за книгата „Уличният Котарак Боб“ от Джеймс Боуен. Пожелаваме ти приятно четене и постигане на целите, които си си поставил в новогодишната нощ. Ако някои от тях са свързани с четене на повече прекрасни истории, имаме добра новина за теб. Ще откриеш изненадата, която “Аз чета” и Storytel ти подаряват, в края на текста!

Отдавна очите ми са в „Уличният Котарак Боб“, но не посягах към нея, къде от страх, че може да се случи нещо с котката, къде защото не ѝ бе дошъл моментът. Не бях сигурна и дали аудиокнигите са за мен и отлагах експериментирането с тях. Един ден просто реших, че е дошло времето да изпробвам платформата Storytel и ще разбера дали аудиокнигите са за мен и колко пък чуден може да е един уличен котарак.

Слушах „Уличният Котарак Боб“ с гласа на Радостин Желев, който се оказа страхотен в четенето на текста и усетих как авторът сам ми разказва историята си. Това улесни концентрацията ми, защото в началото ми бе трудно да задържа вниманието си върху разказа. Хареса ми, че спестих доста време благодарение на Storytel и успях да „прочета“ книги, за които досега не съм имала време.

Историята на Боб и Джеймс е едно от тези неща, които си мислим, че се случват по книгите и филмите, когато една животинка успява да спаси живота ни. Но всъщност колко му е нужно на човек? Когато се бориш сам със зъби и нокти да изплуваш от прегръдката на собствените си демони, всичко, от което се нуждаеш, е любов и някой, на когото да я дадеш и на когото да помогнеш.

Боб и Джеймс си помагат един на друг. Джеймс, борещ се със зависимостта си към хероина, и Боб, ранен уличен пакостник, очакващ го пред една врата. Двамата герои извървяват дълъг път заедно по улиците на Лондон в борбата си за оцеляване и срещат отношението на хората от най-хубавата до най-грозната му страна. От улични музиканти до метрото на Ковънт Гардън, където единият спи блажено, докато другият свири, през разпространители на Big Issue, Джеймс и Боб успяват да си стъпят на краката и всеки да поеме контрола върху събитията в живота си.

Джеймс и Боб (снимка: guardian-series.co.uk)

Боб е онова мъничко чудо, от което всеки има нужда. Умен, своенравен, но и страшно послушен, той се превръща в сянка на Джеймс. Боб не е от котките, които имат нужда от кошница, когато отиват на ветеринар, а само от рамо или своята каишка.

Историята е разказана с разговорен език, който може да не се хареса на всеки, но в крайна сметка нали това е чарът на личните разкази? Усещането е все едно си с приятел, който не си виждал с месеци и той ти разказва всички чудеса, които е изживял. Приятел, чиято история е топла, носи усмивки и надежда. Надежда, че няма невъзможни неща, че колкото и да е трудно, ако не се предаваш и вървиш упорито напред, можеш да се справиш.

„Уличният Котарак Боб“ е и своеобразен урок по човечност. Учи те, че е лесно да съдиш, но и ти показва колко грешно е това. Много хора гледат с пренебрежение на уличните музиканти, но малко са тези, които спират да ги попитат за тяхната история. А всеки си има история, просто трябва да има кой да я чуе и да даде малко от своята топлина. Непрофесионално написан роман, но пълен с любов.

Сега „Аз чета“ и Storytel ти дават възможност да ползваш 30-дневен безплатен тестов период с мобилното приложение на Storytel – използвай неограничен брой аудио и е-книги, като избираш сред 800 заглавия на български и 50 000 на английски език. Опитай сега на www.storytel.com/bg/bg/azcheta!

Вижте още:

Storytel представя: 5 любими книжни класики
Storytel представя: 5 аудиосериала, които можеш да чуеш още сега
Storytel представя: 5 детски книги
Storytel представя: 5 съвременни български автори
Storytel представя: 5 книги, прочетени от автора

Аз чета повече със Storytel: „Падение и спасение“ от Весела Тотева
Аз чета повече със Storytel: „Сливовиц“ от Кетрина Хапсали
Аз чета повече със Storytel: „Четиринайсет ванилии и половина“ от Катя Антонова
Аз чета повече със Storytel: „Коледни вулнения в света на мотовете“ от Радостина Николова
Аудиокнигите и електронните книги стимулират едни и същи части на мозъка
Един на всеки петима американци слуша аудиокниги

[ + ]