fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Съвременна проза

11 мин.

Представяме ви художествените заглавия, които през изминалата година ни трогнаха, развълнуваха, вдъхновиха и промениха. Съветваме ви да не ги пропускате! Надяваме се сред препоръките ни за Коледния панаир в НДК да откриете не просто хубав подарък за приятел или топла компания за празниците, но и новата си книжна сродна душа :)

 

Ася Ангелова препоръчва:

„Аламут“ (изд. „Парадокс“) от Владимир Бартол – книга, от която не бих махнала и една дума. Базирана на живота на Хасан ибн Сабах, основателят на сектата на хашишините, тя засяга в дълбочина човешките отношения и противоречия, през които всеки от нас преминава. Като хвърля светлина върху религиозната манипулация, страстите на душата и политическите убийства, Бартол създава най-популярната словенска творба в световен мащаб, която се превръща и във вдъхновителка на видеоигрите Assassin’s Creed.

 

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Жената с червеното тефтерче“ (изд. „Факел експрес“) от Антоан Лорен – убедена съм, че тази история за обири, лилави дамска чанти и книжари с добри сърца би разсмяла и допаднала на всекиго. Съвършено би паснала обаче на романтични души, които навсякъде търсят и намират възможности за щастие. Антоан Лорен пише неустоимо, с френски чар и тънко чувство за хумор. Прекрасен роман, който носи утеха, че дори най-лошите случки в живота ни могат да ни отведат на хубаво място.

„Елинор Олифант си е супер“ (изд. „Обсидиан“) от Гейл Хъниман – силно ме привличат истории за затворени самотници, а точно с Елинор Олифант прекарах незабравими часове. Гейл Хъниман ме запозна с героиня, която е странна и лишена от какъвто и да било такт в общуването си с хората, но същевременно вижда света по неподправен и честен начин. Именно необикновеният й мероглед ме спечели на нейна страна и ме подтиква да препоръчвам неуморно романа, посветен на нея.

„Химия“ (изд. „Milenium“) от Уайки Уанг – продължавам линията с отчуждените от света и хората главни героини. Проникновеният дебютен роман открехва вратите на съзнанието на млада докторантка по химия, която внезапно губи мотивация за всичко в живота си – от работата до връзката си. Тя пречупва собствените си емоции през призмата на науката и поема по пътя на себепознаването (осеян с немалко бутилки вино). Малкият обем е знак, че всяка дума тук е внимателно подбрана. Ако сте на кръстопът в живота си, тази препоръка е насочена към вас.

„Творци на съвпадения“ (изд. „Изток-Запад“) от Йов Блум – рядкост е да попаднеш на истински оригинална и запомняща се идея, която и да е изпълнена по добър и удовлетворяващ начин. Блум ни среща с тайнствените „агенти“ на съдбата, които дирижират с математическа точност случайностите в живота ни. Не сте и подозирали колко е сложна науката зад съвпаденията, нито от каква значимост могат да бъдат дребните, наглед банални случки, решително тласкащи ни в ключова посока. Силно препоръчвам тази нестандартна история.

„Клубът на изчезналите видовe“ (изд. „Жанет 45“) от Джефри Мур – канадският писател Джефри Мур умее да оставя дълбоки следи в ума на читателя. Твърде вероятно е вече да сте попадали на възхитителния му роман „Творците на памет“, но ако не сте, със същата увереност бих ви посъветвала да посегнете и към втората му книга, издадена на български. Историята за човешката жестокост спрямо животните е изключително тежка и брутална в детайлите си, но посланието й е важно. А и шизофреничният главен герой и блестящото чувство за хумор на Мур си заслужават вниманието.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Големите малки лъжи“ (изд. „Хермес“) от Лиан Мориарти – австралийската писателка е толкова добра в разказването на истории, че препоръка за нейна книга едва ли може да ви изненада. Млада самотна майка пристига в градчето Пириуи заедно с петгодишния си син и тежкия багаж на миналото си. Не след дълго намира приятелки сред майките в училището на сина си, а врагове – още по-бързо. Още в началото на романа става ясно, че е извършено убийство на училищно празненство, а жертвата е родител. Започва разплитането на престъплението, наред с разкриването на тайните от миналото на героите.

„Изгубеният град Z“ (изд. „Colibri“) от Дейвид Гран – какво ще кажете за бягство в джунглите на Амазония в разгара на зимата? Перфектна възможност за това дава приключенския роман по действителни събития „Изгубеният град Z”. Американският журналист Гран прави изключително подробно проучване на живота на полковник Пърси Фосет – британски изследовател, роден в края на ХIХ век. Фосет изчезва мистериозно в търсене на древен град и може би с него си отива и откритие от глобална значимост. Дейвид Гран вади на показ много неразкрити документи и създава една великолепна история за тайни и древни цивилизации!

„Шумът на времето“ (изд. „Обсидиан“) от Джулиан Барнс – една от най-силните книги, които прочетох тази година. Носителят на наградата „Букър“ е написал необикновена история за живота на руския композитор Дмитрий Шостакович. Макар да е базиран на сериозни проучвания, „Шумът на времето“ е роман. Благодарение на него научих не само сухи факти за твореца Шостакович, но и усетих духа на времето на репресии и терор, в което е живял. Горещо го препоръчвам както заради художествената, така и заради историческата му стойност.

 

 

Димитър Аврамов препоръчва:

„Марковалдо, или сезоните в града“ (изд. „Жанет 45“) от Итало Калвино срещата ми с този сборник беше толкова случайна, колкото са всички първи срещи с най-добрите ти приятели. Това е книга, която допълва по чудесен начин поредицата „Кратки разкази завинаги“, оставяйки своя чувствен отпечатък. Историите са кратички, но емоционални, ухаещи на природа и носещи усмивки. Главният герой е ужасно симпатичен и носител на едно ценно напомняне  не е нужно да тънем в охолство, за да живеем щастливо, да обичаме и да сме благодарни за всичко прекрасно, което ни се случва.

 

Емилия Кирчева препоръчва:

„Хубостта е рана“ (изд. „Colibri“) от Ека Курняван – в 500-те страници на романа се крие толкова богата, необикновена и въздействаща история, че мога да говоря единствено суперлативи за нея. Ека Курняван успява да изплете съвършена мрежа от наистина впечатляващ брой свързани помежду си герои, всеки от които е изключителен. Сред тях се срещат завърнала се от гроба проститутка, легендарно красива принцеса, чаровен комунист, страховит бандит, отруден гробар, уважавана съдържателка на публичен дом и много други. Една брутална приказка за възрастни, която ще ви отнесе с изключителния си размах, противоречивите си образи и неочакваните развръзки, докато ви разказва за съдбата на Индонезия.

 

Милена Златарова препоръчва:

„Манюня“ (изд. „Лабиринт“) от Нарине Абгарян  запознайте се с една страховита момичешка банда, чиито бели съперничат на тези на най-големите пакостници в детската литература! Обичаната арменска писателка отново се връща към детството, този път за да ни поднесе истории за вълнуващите открития на порастването и за безкрайните дни на смях и истинско приятелство, когато най-страшното, което може да ти се случи, са наказанията на възрастните. И все пак си готов да ги изтърпиш, защото любопитството е по-силно от всякакъв страх.

„Любимата формула на Професора“ (изд. „Colibri“) от Йоко Огава – блестящ математик претърпява тежък инцидент, вследствие на който краткосрочната му памет трае само 80 минути. В красивия свят на числата той намира убежище от света, с който вече се справя трудно. Математиката се превръща в мост за общуване с домашната помощница, наета да се грижи за него, и 10-годишния й син. Тримата постепенно успяват да изградят отношения на дълбока привързаност и обич отвъд думите и спомените. Изящен камерен роман, който ще ви трогне със своята човечност и сдържана емоция.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Под бадемовото дърво“ (изд. „Кръгозор“) от Лора Маквей изключителен роман за драматичните събития в Афганистан през гледната точка на младо момиче. Идването на талибаните на власт слага край на щастливото детство на Самара и запраща семейството й в безкрайно бягство  на борда на Трансибирската железница, уж в безопасност, тя разказва историята на семейството си… и малко по малко разбива сърцето на читателите.

„Ето така я губиш“ (изд. „Orange Books“) от Джуно Диас разкази, събрани в сборник, който има мащабите на роман. Повърхностните читатели ще видят в него мръснишки истории за любов и изневери, за сочни мацки, мачовци и слънчеви доминикански плажове. Истинските читатели ще видят история за загуба, емиграция, за лични травми и обществени язви. „Ето така я губиш“ може да те направи по-добър човек, стига да й позволиш да влезе под кожата ти и да ти отвори очите за дискриминацията и расизма, за проклятието да си чужд, за липсите, които дори не осъзнаваш, че са надупчили душата ти.

 

vsichk-nashi-greshni-dniПреслава Колева препоръчва:

„Всички наши грешни дни“ (изд. „Бард“) от Илан Мастаи  роман, който съпоставя две реалности, а главният герой е изправен пред дилемата дали да избере по-добрата версия на света, в която е неудачник, или нашето настояще, в което обаче има всичко, за което е мечтал. Прекрасна фантастика, разглеждаща темата за избора и смисъла на живота.

 

 

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Контакт“ (изд. „Бард“) на Карл Сейгън  първия ми досег с този писател, въпреки че отдавна ме вдъхновява със своите идеи. Романът е интересен, съдържателен, задълбочен по отношение на героите и на сюжета. Без да е изпълнен с космически кораби, зелени човечета и светлинни мечове, книгата предлага нещо ценно за всеки любител на науката, Космоса и фантастиката.

„Моето приключение в дивото“ (изд. „Вакон“) на Черил Стрейд – не е съвсем нова книга, но няма да спра да я препоръчвам на всички пътешественици, както и на читателите, които търсят себе си и вярват във втория шанс и новото начало. Романът споделя истинската история на авторката, която на моменти е груба, искрена до болка и затрогваща. Пътешествието, на което ни отвежда, е интригуващо и предизвикателно, а ако му позволим, може да бъде и наистина разтърсващо.

 

Цветомира Дукова препоръчва:

„Нидерландската дева“ (изд. „Изида“) от Маренте де Моор  история за страстта и загубата на невинността, в която по интересен начин са свързани славянската емоционалност и пунктуалността на северните народи. Младата Яна има силно развито въображение, което може да превърне най-тривиалния жест в красива романтична история. Тя попада в мрачното имение Рарен, където непроницаемият и притегателен Егон фон Бьотихер ще бъде неин учител в изкуството на фехтовката. Хваната в примката на собственото си въображение, Яна се понася към разкриване на тайните, които Рарен и Бьотихер старателно крият. Но как ще посрещне истината?

„Празното семейство“ (изд. „ICU“) от Колм Тойбин  меланхоличен и болезнено красив сборник с разкази, в които непосилното в човешкото битие е разказано меко и утешително. Героите са обърнати към миналото, защото животът им тогава сякаш е бил по-цветен и пълнокръвен. Там намират бягство от настоящето и покой. Чудесен език на автора и великолепен превод на български.

Списъка ни за пазаруване по време на Коледния панаир на книгата можете да разгледате тук.

Вземи една или няколко от книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаира на книгата“.