fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Трилъри

5 мин.

Убийства, мрак и тъмни проявления на човешката природа? Точно по Коледа? Защо не! Ето ги нашите препоръки за добрите трилъри и мистерии, на които попаднахме през 2017 г. и които ще можете да откриете на Зимния панаир на книгата.

 

Ася Ангелова препоръчва:

„Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“) от Ханс-Оке Лиля – антология, събрала в себе си имена като Стивън Кинг, Клайв Баркър, Едгар Алън По, Йон Айвиде Линдквист и др., които ще изпълнят цялото ви същество с ужас, трилър и съспенс. По случай двайсетата годишнина на сайта Lilja’s Library – една от най-големите фен страници, посветени на Стивън Кинг в световен мащаб, създателят й Лиля решава да отпразнува повода с издаване на книга, която да обедини книжните лица, стоящи зад хорър жанра. Половината от разказите в сборника не са публикувани до момента, а емоцията, която ще ви донесат, ще ви държи дълго време.
(Лиля ще бъде в България в началото на януари – питайте за повече информация и на щанда на„Плеяда“)

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Майските рози“ (изд. „Millenium“) от Дот Хъчисън – продължението на оригиналния и мрачно красив психологически трилър „Градината на пеперудите“ предлага коренно различно изживяване. Трима агенти на ФБР се надпреварват с времето, докато дългогодишен сериен убиец, обсебен от невинността на жертвите си, подготвя новото си ужасяващо деяние – поредното момиче, което ще намери смъртта си върху олтар от цветя. Докато в първата книга авторката изследва психологията на похитения и похитителя и изгражда един извратен, но по своему обсебващ свят, тук Хъчисън потапя читателя дълбоко и болезнено в психологията на онези, които са са се спасили от ужаса, на близките, които трябва да живеят със спомена за него, и на детективите, чийто дълг е да го предотвратят в бъдеще, каквото и да им коства.

„Черната къща“ (изд. „Colibri“) от Питър Мей – трилър, на какъвто никога преди не съм попадала. Действието се развива на мрачен, потискащ не само с климата, но и с остарелите си порядки шотландски остров. Когато един от обитателите му е убит, всички в затворената общност са заподозряни. За главния герой разкриването на убийството е равносилно на скок в миналото и разплитане на дълбоко погребаните му тайни. Изключително увлекателен трилър, написън с особено майсторство и психологизъм.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Жажда“ (изд. „Емас“) от Ю Несбьо – единайсетата част от норвежката поредица за инспектор Хали Хуле не отстъпва по качества на предните, дори успя да ме изненада с нова посока на развитие на главния герой. Ю Несбьо отново е блестящ в навлизането си в тъмните дебри на човешкото съзнание, като този път обръща внимание на действителен феномен, наречен „вампиризъм“. Книгите от поредицата могат спокойно да се четат самостоятелно, но за пълно удоволствие и усещане за завършеност аз препоръчвам да се започне от началото. Гарантирам пристрастяване.

„Пирът на зверовете“ (изд. „Millenium“) от Доминик Мезон – дренски трилър с впечатляваща дълбочина. Романът определено не подценява читателя, а предлага сложно заплетен сюжет в няколко пласта. Мистериозната смърт на домакина на богаташко парти ужасява френското общество. Оказва се, че убитият е бил предупреден – от човек с прякора Жудекс (комиксов първообраз на Батман). Темпото на действие е шеметно и гарантира увлекателни часове, прекарани в четене.

 

Преслава Колева препоръчва:

„Произход“ (изд. „Бард“) от Дан Браун – задължителна за всички любители на трилърите и науката. Сюжетът се върти около откритието на млад блестящ учен, който твърди, че е намерил отговори на двата вечни въпроса: „Откъде произлизаме?“ и „Накъде отиваме?“. Моменти преди да оповести откритието си, той е убит и професор Лангдън се впуска в зашеметяваща надпревара с времето, за да разбие паролата на учения и да разкрие отговорите. Книгата не изобилства от конспиративни теории и съдържа доста интересни теоретични и фактологични данни.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Метод 15/33“ (изд. „Colibri“) на Шанън Кърк – роман, който впечатлява най-вече с нетипичната си главна героиня. Тя е интелигентна, борбена, решителна и до такава степен хладнокръвна, че в един момент се питаш кой всъщност е преследваният и кой – преследвачът. Като повечето трилъри, книгата увлича бързо и държи в напрежение чак до финала.

„Красиви момичета“ (изд. „Colibri“) на Карън Слотър – също ме спечели с нетрадиционните си герои. За разлика от типичните криминални трилъри, тук героините са обикновени жени, които откриват, че могат да бъдат необикновено силни, когато живот им и безопасността на любимите им хора е в опасност.

 

Не пропускайте списъка ни за пазаруване по време на Коледния панаир на книгата, както и препоръките ни за съвременна проза и нехудожествени книги.

Вземи една или няколко от книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаира на книгата“.