fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Нехудожествени книги

9 мин.

Разнообразието от вкусове, нагласи и професионални пътища движат читателските ни търсения. Вижте кои нови нехудожествени книги успяхме да прочетем през 2017 г. и смятаме, че си заслужават да ги откриете и вие.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Кради като артист“ (изд. „AMG Publishing“) от Остин Клиън – забавно оформен и увлекателно написан наръчник за начинаещи творци. Американсият писател и художник Остин Клиън не цели да назидава или поднася сухи напътствия и правила. Той печели читателя, като му споделя с чувство за хумор и самоирония случки и практики от личния си опит, помогнали му да преодолее множеството препятствия по пътя на един артист. Не очаквайте да откриете нечувани тайни за отключване на скритата ви гениалност. Със сигурност обаче ще се посмеете добре и ще добиете повече увереност в собствените си способности.

 

Диана Василева препоръчва:

„Децата на диктаторите“ (изд. „Ciela“) от Жан-Кристоф Бризар и Клод Кетел – едно от заглавията, които не трябва да подминавате тази година. Много интересно излседване, оформено добре, което ви дава поглед върху световната история от необичайна гледна точка. Когато говорим за диктатори, в повечето случаи не се сещаме, че те са имали деца, които са били директни наблюдатели (а понякога и жертви) на деянията на родителите си. Книгата е пълна с изключителни разкази за хора като Светлана Сталина, Еда Мусолини, Удай и Хусай Хюсеин и още много други. Смятам, че всеки любител на историята трябва да я прочете.

„Митология на Япония“ (изд. „Изток-Запад“) от Братислав Иванов – четиво за всички, които обичат митологията, Япония, или двете заедно. Братислав Иванов е един от най-уважаваните японисти в България и книгите му винаги се четат с удоволствие. В „Митология на Япония“ ще откриете подробни обяснения за произхода на духовните и религиозни течения в Страната на изгряващото слънце, за красивите й храмове, за еволюцията на нейните митове и странните същества, които ги населяват, придружени с много снимки и илюстрации. В никакъв случай не е трудна за чете – ако имате нужда от увлекателно и любопитно заглавие, което да обогати културата и познанията ви относно Япония, ви съветвам да не я изпускате!

 

Димитър Аврамов препоръчва:

„Жозе Моуриньо. Твърде лично“ (изд. „Жануа 98“) от Робърт Бийзли – добре написана футболна биография, отлично структурирана, увлекателна и доста актуална. Робърт Бийзли използва приятелството си с Моуриньо, за да представи на читателите обективна и оригинална творба. Тази книга ще ви даде възможност да надникнете в главата на един доказан победител, перфекционист и вдъхновител. Любопитно четиво за футболните фенове и задължително за привържениците на „Юнайтед“.

 

 

Емилия Кирчева препоръчва:

„Танцът на реалността“ (изд. „Colibri“) от Алехандро Ходоровски – още една изключителна среща с Ходоровски, за която обаче не всеки е готов. Култовият чилиец е познат с многото си роли – на филмов и театрален режисьор, цирков артист, поет, композитор, шаман, мистик, пророк… Всички тези определения са абсолютно безсилни да изразят и миниатюрна частица от личността му. Автобиографията му, както и всичко друго, до което се е докоснал, е необикновена. Лична покана в ума и живота на един от най-креативните и загадъчни визионери на нашето време, тя е шеметно пътуване на ръба на реалността, разказано с отприщено извън пределите на разума въображение. Налудничави алегории, въздействащи притчи, напластяващи се емоции и бездънно вдъхновение дебнат на всяка страница. След този танц светът около вас ще се върти още много дълго.

„Змията и дъгата“ (изд. „Ерове”) от Уейд Дейвис – резултатът от желанието на антрополога да разбере съществуват ли действително зомбита. Ученият се отправя на пътешествие в родината им Хаити, където разкрива истинската същност на дълбоко недоразбраната религия водун, позната повече като вуду. Зомбитата там са съвсем реални и преди да възнегодувате, че това е спойлер, ще отбележа само, че те далеч няма да отговорят на очакванията ви. Изключителният му разказ е смесица от документалистика, ботаника, етнология, мистика и една много лична история. Културно-историческият контекст, довел до съществуването на хаитянските зомбита, е далеч по-интересен за научаване от това чий крайник ще бъде изяден в следващия епизод на „Живите мъртви“.

 

Милена Ташева препоръчва:

„#Шефката/Girl Boss“ (изд. „Киви“) от София Аморусо – винаги е време за самоусъвършенстване. Особено когато можеш да вземеш пример от създателката на истински моден феномен, стартирала не от нулата, а доста под нея. „Шефката“ е за всички момичета, в чиито новогодишни решения е отбелязано „Да завладея света!“.

„Етикет за всеки ден“ (изд. „Софптрес“) от Силке Шнайдер-Флег – доброто възпитание, казва Чехов, не е в това да не разлееш соса на покривката, а да не забележиш, че някой друг го е направил. „Етикет за всеки ден“ е от онези книги, които можеш да отвориш във всеки един момент и да научиш нещо полезно. Няма да замести първите седем години, нито ще те превърне в английски лорд. Но с малко повече четене, концентрация и услужлива памет, няма да се притесняваш следващия път, когато попаднеш в необичайна за теб ситуация. Освен това винаги е добре да знаем любопитни факти, например дали наследствената или научната титла се изписва първа.

„По дирите на изчезналите софийски кръчми“ (изд. „Кибеа“) от Павлина Делчева-Вежинова – София има нужда от книги като тази, които възраждат легендата за нея като европейски град на светлини, бохеми и изкуство. София от отминали времена. София, която не познаваме, която обичаме да мразим. Павлина Делчева-Вежинова ни повежда на разходка не само из спомените си за софийските кръчми, но и тези за събития, хора и места. Спомени, които си струва да изчетеш и изживееш. Дори и само на хартия. После може би ще гледаш на София с други очи.

„Тормоз в училище“ (изд. „Софтпрес“) от  Барбара Колоросо – тази книга не е забавна, приятна и лесна за четене. Действа разтърсващо на твърде много нива, но е изключително важна. Не само защото отваря очите за признаците на насилието, но ни помага да разберем механизмите му, да го предотвратим и да помогнем както на жертвата, така и на насилника. Колоросо залага на изчерпателност, фактология, примери и много полезни практики за медиация и превенция на агресията и тормоза в училище. Не е подходяща за хора, които обичат да се заблуждават, че живеят в свят на еднорози и дъги.  Подходяща е за всички, които искат да живеят в по-добро общество, да решават проблемите и да не си крият главите в пясъка.

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Първите седем“ (изд. „Вакон“) от Боян Петров – един от най-успешните ни алпинисти през последното десетилетие разказва за дългия си път до осемхилядниците. С научна прецизност и методология, в минималистичен стил, Боян проследява хронологията и изграждане на планинарската си личност. На представяния самият той твърди, че няма чувство за хумор, но книгата му е написана увлекателно, чете се с любопитство и преди всичко – с любознателност. Може да се намерят препоръки как да се тренира, какво трябва да знаеш, преди да тръгнеш към който и да е връх, как да поддържаш форма. Обичам да цитирам неговото прозрение в това отношение: „Форма се поддържа, като не излизаш от нея“. „Първите седем“ изобилстват от снимков материал, отдаване дължимото на други български алпинисти и представителни схеми. Боян Петров е пример за успешната симбиоза между книги, списания и филми за катерене с натрупване на личен опит и „усещането за височина“ и планина.

„Празни мисли на един празен човек“ (изд. „Пергамент прес“) от Джером К. Джером – сборник с есета на известния английски хуморист, който си взех от Алея на книгата. Препоръчаха ми го като забавно джобно четиво. Форматът позволява да го разнасяш във всякакви дамски чанти. Стилът е ироничен, темите – всекидневни и в духа на старогръцките автори: „За лентяйството“, „За времето“, „За котките и кучетата“ и т.н. Фразите за запомняне са много, бисерите изобилстват. Помага на лошото настроение, лекува суетата и нищонеправенето. Ще завърша с любима фраза: „Обичам да безделнича, когато не би трябвало да безделнича. Не и когато това е единственото нещо, което трябва да правя“.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Астрофизика за заети хора“ (изд. „Изток-Запад“) от Нийл Деграс Тайсън – предназначена за всеки, който изпитва любопитство относно тайните на Вселената, но няма достатъчно време да се зарови в големите трудове и енциклопедии. Ако познавате работата на Нийл Деграс Тайсън, знаете, че той умее да разказва увлекателно и да предава нови знания по забавен и интересен начин. Този негов талант се забелязва и в книгата, която е написана по-скоро като приказка, но все пак изисква известна доза съсредоточаване, за да се потопите изцяло и да разберете всичко. Ако обичате науката и космоса, усилията си заслужават.

 

Не пропускайте списъка ни за пазаруване по време на Коледния панаир на книгата, както и препоръките ни за съвременна проза.

Вземи една или няколко от книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаира на книгата“.