fb
@-книгиБуккросинг

Читателски клуб инициира библиотека на открито във Враца

2 мин.
biblioteka-na-otkrito-vratsa

Враца се включи в набиращата все по-голяма популярност идея за открити библиотеки „Седни и прочети“. По предложение на Ученическия общински съвет (УОБС) в града бяха разположени няколко табла с книги, които могат свободно да се взимат за четене, информира vratzanews.com.

Идеята е на председателя на читателски клуб „Между редовете“ Михаил Митев и е била представена само преди два месеца от него на едно от редовните заседания на съвета.

За реализацията на инициативата „Седни и прочети“ младежите са получили подкрепа от кмета на Враца Николай Иванов. На откриването на библиотеката той каза, че младите хора трябва да бъдат водещи във формирането на гражданското общество, а инициативата заслужава да стане обща кауза на всички жители на Враца. Той даде личен пример, като дари две книги.

С дарение се включи и Регионалната библиотека „Христо Ботев“. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска изрази радостта си, че Враца става част от световната тенденция да се поощрява четенето по този нестандартен начин.

Дарение за откритата библиотека на Враца ще направи този уикенд и читАлнЯта. От столичната книжна точка са отделили селекция от 30 книги за деца и възрастни, които са дарени от граждани и се повтарят много или не отговарят на критериите за подбор на мястото.

Две от таблата с книги се намират на булевард „Никола Войводов“, а третото – на улица „Търговска“.

otkrita-biblioteka-vratsa

Библиотеки на открито има още във Велико Търновокурорта Албена, столичния квартал Дианабад.

С популярните къщички за книги могат да се похвалят  Благоевград, Банкя, Димитровград, Харманли, Хисаря, Пампорово, Варна, Асеновград, Сандански, Тутракан, Сливен, Бургас, Стара Загора.

Снимки – bnr.bg