fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден първи на 41-ви Софийски международен панаир на книгата

6 мин.
plakat panair 2013

Настъпи най-вълнуващата седмица в годината за всички книгоманиаци. Седмица, в която можем да зарадваме себе си и близките си с най-хубавия подарък – книга, разбира се – да се възползваме от страхотни намаления от издателствата и да се запознаем с хората, които се грижат книгите, които четем, да стигат до нас.

С други думи, днес стартира 41. Софийски международен панаир на книгата

Книжно изобилие ни очаква в Националния дворец на културата от 10-ти до 15-ти декември. Над 200 изложители са подредили щандовете си на четирите етажа на НДК, три сцени са издигнати – една за събитията от културната програма на Панаира, втора за Почетния гост Москва и трета за литературните четения от първия Софийския литературен фестивалпосветен на литературата на Балканите.

И тази година „Аз чета” ще ви информира по дни за всички събития, които имате възможността да посетите, както и кога и на кои щандовете ще имате шанса да се срещнете с любимите си български автори.

Нека книжната вакханалия започне сега!

Панаирът и Софийския литературен фестивал ще бъдат официално открити от кмета на София Йорданка Фандъкова от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на НДК. От 11:30 ч. ще бъде открит и щандът на Почетния гост на Панаира – Москва. Посланикът на Руската Федерация Юрий Николаевич Исаков ще изнесе приветствена реч на специално изградената за целта сцена.

Феновете на юношеската литература пък могат да пропуснат откриването и да посетят щанда на издателство „Егмонт България”, където от 11:00 ч. ще могат първи да чуят новия разказ на Рик Риърдън, „Синът на Собек”, прочетен от преводача Александър Драганов. Историята изправя един срещу друг двама от най-емблематичните герои на Риърдън – Пърси Джаксън и Картър Кейн.

moskvaОт 13:00 ч. посетителите на Панаира ще имат възможността да посетят две събития. Могат да избират между среща с руската писателка Наталия Соколовскоя на щанда на Москва и един от акцентите в културната програма на Панаира – дискусията на тема „София: Толкова близо, толкова далече” с участието на съвременни български художници от чужбина и представители на артистични и академични  среди в София. Основна тема на дискусията ще бъде позиционирането на София на европейската културна карта.

Ако пък се интересувате от руска литература, в 14:00 ч. се насочете към щанда на Почетния гост Москва и вижте презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва.

Точно в 15:00 ч. започват няколко любопитни събития:

На сцената в Мраморното фоайе ще се проведе първото литературно четене в рамките на Софийския литературен фестивал. В него ще вземат участие сръбският писател Михайло Пантич, познат у нас с книгите „Ако това е любов” и „Този път за болката”, и Силвия Чолева, авторка на сборника с разкази „Гошко”. Модератор на събитието ще бъде Марин Бодаков.

По същото време на сцената на третия етаж проф. Димитър Аврамов ще представи своята монография „Златю Бояджиев” (изд. „Стефан Добрев”), която предлага задълбочен анализ на живота на великия български художник и представя изцяло неговото творчество чрез най-забележителните му произведения. В събитието ще вземат участие още Мария Аврамова, Албена Бояджиева, арх. Стефан Добрев и проф. Божидар Кунчев.

На щанда на Москва пък ще се състои още една презентация, този път на проекта „Руснаци на Балканите“. Освен това ще има прожекция на най-новите детски руски анимационни филми.

Издателство „Ерго” ще представи сборника с разкази и притчи „Триада“ на Станчо Пенчев от 16:00 ч., като участие в събитието ще вземе и д-р Йордан Ефтимов.

Две литературни четения ще се проведат от 17:00 ч.. Чешката писателка Маркета Хейкалова, позната у нас с книгата „Доказателства за нейния живот” (изд. „Ерго”), ще представи романа си на сцената на третия етаж, като събитието е организирано от Чешкия културен център. Другото четене, част от програмата на Литературния фестивал, ще се проведе в Мраморното фоайе с участието на хърватският писател Анте Томич, автор на изключително забавния роман „Какво е мъж без мустаци?” (изд. Алтера), и Милен Русков, носител на националната награда „Елиас Канети”. Модератор на събитието ще бъде Андрей Захариев.

Светлозар Желев и Андрей ВелковНа щанда на Ozone.bg пък ще бъде не по-малко интересно. От 18:00 ч. Светлозар Желев от издателство “Colibri” и авторът на „Български психар” Андрей Велков ще говорят за българското книгоиздаване. Не пропускайте да се включите в разговора и задължително си подгответе въпроси към двамата, за да получите книга с автограф!

Отново в 18:00 ч.  любителите на поезията могат да се насочат към сцената на третия етаж, където ще бъде представена стихосбирката на Габор Дюкич с участието на самия автор и преводачката Стефка Хрусанова. Модератор отново е литературният критик Марин Бодаков. Организатор на събитието е Унгарският културен институт.

По същото време на щанда на издателство „БГ книга” посетителите ще могат да се срещнат с Ана Толия, авторка на „Очите на светицата“.

От 18:30 ч. се очаква на щанда на „Жанет 45” да се извие опашка, тъй като Милен Русков, чийто роман „Възвишение” в момента завладява и театралните сцени, ще се среща с читатели и ще раздава автографи.

Разбира се, ако не ви се чете, а ви се танцува, или още по-добре – чете ви се и ви се танцува едновременно, можете да посетите клуб „Студио 5” където от 18:30 ч. ще се състои „Литературна танго вечер”, организирана от издателство „Сиела”. От 18:30 ч. до 20:00 ч. ще можете да гледате филм за поета и автор на текстове на танго Омеро Манси, от 20:00 ч. до 21:00 ч. ще се състои представяне на книгата на Капка Касабова, „12 минути любов“, а от 21:00 ч. започва танго парти с танци и четене на танго поезия.

Последното събитие за деня в рамките на Панаира ще се проведе от 19:00 ч. на сцената на третия етаж, където Калофер Русев ще представи новата си книга „Могилата“ (изд. „Делакорт”), четвъртият роман от поредицата за полицейския инспектор Калоян Неев и антроположката Ирина Иванова.

софийски литературен фестивалСофийският литературен фестивал пък ще отбележи края на деня с поетично четене в клуб MAZE. Поезия ще четат Марин Бодаков, Надежда Радулова, Миглена Николчина, Емануил Видински, Галина Николова, Ясен Атанасов и Иван Христов, Яница Радева, a музикалният фон ще бъде осигурен от ЛаТекст и Par avion”.