fb
БългарияНовини

„Острови“ и „Рана“ донесоха „Златен лъв“ на „Изток-Запад“ и „Сиела“

4 мин.

За носител на наградата „Златен лъв“ „за най-добър издателски проект” за 2023 г., след проведена дискусия и явно гласуване, е избрана книгата на издателство „Изток-Запад“„Острови“ от Лиляна Дворянова и Емилия Дворянова, стана ясно на официалната церемония по връчване на отличията по време на откриването на 50-ия Софийския международен панаир на книгата, който се провежда в периода от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата. Статуетката връчи вицепрезидентът Илияна Йотова. Отличието се присъжда за книга с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, като критериите са висока стойност на текста  (съдържание и стил), принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн и илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. 

Романът „Рана” пък донесе на Захари Карабашлиев и издателство „Сиела” наградата „Златен лъв” в категория „за издателски проект с най-голяма обществена значимост” за 2023 г. Решението е на журналистическо жури в състав: Димитрина Кюркчиева, Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Николай Колев. „Рана“ е роман за забравената българска история, която поради политически или идеологически причини, е останала в сянка, с принос към историческата и родовата памет, който благодарение на високата си художествена стойност ще допринесе за приобщаването на поколенията към тази част от историята и изграждане на автентична национална идентичност.

Приемайки наградата от премиера акад. Николай Денков, Захари Карабашлиев сподели изключително емоционална история, а финалните му думи бяха: „Това е роман не за война, не за антивойна, а роман за памет и за забрава“.

Грамоти „Златен век“ получиха:

Издателство „Колибри” за „Етюд-и-те на София: 24 часа“ от Иван Шишиев
Фотографско албумно издание с въздействаща визия, което съхранява и представя духа на град София, с принос към националното културно-историческо наследство.

ИК „Жанет 45” за „Сбогом и стой на студено“ от Робърт Фрост в превод на Зорница Христова
Пореден том от библиотека за преводна поезия, илюстрирана и оформена от Люба Халева. Изданието се отличава с високо качество на полиграфията, художественото оформление и превода.

Издателство „Колибри” за „Приказки на Шехеразада“ от Светослав Минков; с илюстрации от Люба Халева
Представително съчетание на утвърдена адаптация от приказната класика за деца със съвременна и разпознаваема художествена визия и добро полиграфическо оформление.

ИК „Жанет 45”  за „Мишките отиват на опера“ от Мария Донева
Цялостен издателски проект с увлекателен текст, съответен на него дизайн и полиграфическо изпълнение с високо качество.

За официалния старт на Коледния панаир на книгата пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът акад. Николай Денков и министърът на културата Кръстю Кръстев.

„Тази година празнуваме един голям юбилей. 50 години са респектираща цифра, зад която седи много отговорност, много работа и волята на един екип не само да създаде традициите на панаира, но и да го отстоява цели 50 издания. Седи и нещо друго много важно – предаността на читателите. Без читателите панаир не може да има. А кое е онова, което свързва панаир, организатори и читатели? Това е онази обща убеденост, че с войнствената посредственост, неграмотността, безскрупулната наглост и агресията в нашето общество най-ефикасно може да се бори книгата, от която идва и познанието“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на официалното откриване на Софийския международен панаир на книгата в Националния дворец на културата.

Акад. Николай Денков също поздрави Асоциация „Българска книга“ с юбилея, като в приветственото си слово коментира и тревожните резултати от международното оценяване на учениците, които станаха ясни вчера. „Има някакъв парадокс, малко тъжен, предизвикателен, в това, че годината, в която българската култура получи международно признание, бе съчетана с едни от най-слабите от много години насам резултати за нашите ученици. За съжаление, това е един от многото примери за поляризацията на обществото. Трябва да намерим заедно начин да се справим с това. И той е да покажем правилния личен пример на нашите деца, за да имаме бъдещето, което искаме“, коментира премиерът.

Министърът на културата Кръстю Кръстев зададе актуалния въпрос – „във времена, в които до нас достига грохота на войната, възможно ли е книгите да ни спасят?“. „Знам, че отговорът е „да“! Думите пътуват, минават през границите безпроблемно, достигат до нашите души и ги лекуват като най-доброто лекарство“, каза той. 

Снимки: Асоциация „Българска книга”/Емона Цончева

Ако нямате възможност да посетите Панаира на книгата, можете да поръчате тези и още много заглавия от Ozone.bg.

Вижте още:

„Аз чета“ препоръчва любими заглавия от Коледния панаир на книгата 2023
Какво ще си купи „Аз чета“ от Коледния панаир на книгата 2023