fb
10, които...Специални

16 нови български книги, които харесахме

8 мин.

В „Аз чета“ се възползваме от всеки изникнал повод да препоръчваме любими български писатели и книги, които са ни допаднали, особено щом става въпрос за съвременна поезия и проза. Тематичната ни Седмица на българската литература позволява да се развихрим с цели 16 предложения. Разгледайте най-пресните заглавия на пазара, които ни зашеметиха, и изберете следващото си четиво.

 

Александър Кръстев препоръчва:

„Чудовища и будители“ (изд. „Вакон“) от Светослав Иванов  – трудно ще спра да я препоръчвам, при положение че качествена българска публицистика виждаме толкова рядко. Минутките на водещия, някои от които са събрани в това издание, показват всяка седмица разделението между чудовищата, които част от нас са, и будителите, в които би било толкова хубаво всички да се превърнем. И точно защото светът не е само бял, коментарите на Иванов са толкова важни с подтикването си да мислим критично за случващото се около нас.

 

 

„Мечти и кошмари“ (изд. „Кактус“) на шеф Иван Манчев – тази книга успя да изненада всички, дори и любителите на качествени автобиографии. Има някаква магия в това да описваш живота си, комбинирайки го с рецепти, които са го променяли през годините. Допълнено от първокласна фотография, това означава само едно – вдъхновение. И в живота, и в кухнята. Пък и при двете няма място за кошмари.

 

 

 

Ася Ангелова препоръчва:

„Кедер“ (изд. „Жанет 45“) от Йорданка Белева – когато прочетох ревюто на Милена за последния сборник с разкази на Йорданка Белева, изпитах непреодолимото желание веднага да се сдобия с него. Още същия ден го имах и започнах да чета. Въпреки че всичко в мен се разкъсваше на парчета от историите на Дана, останах очарована от усета и гения й. Животът, смъртта и човешките съдби са преплетени болезнено и умело чрез думи, които тежат в сърцето.

 

 

 

 

„Софийски магьосници“ (изд. „Ciela“) от Мартин Колев – да се разхождаш из софийските улици и да се оглеждаш за магични и невидими неща – това може да ви го причини само книгата на Мартин Колев „Софийски магьосници“. Идеята за градско фентъзи, развиващо се в България, е прекрасно издържана в първата част на поредицата (скоро се очаква продължението). Чувството за хумор в комбинация с магията на София може да ви гарантира чудесно и забавно приключение.

 

 

 

Бела Чолакова порепоръчва:

„Невидими“ (изд. „Жанет 45“) от Наталия Делева – разтърсваща история за изоставените деца, за изгубените възрастни, за хората, които съществуват в обществото, но често дори не забелязваме. За болката от това да си сам, да си различен, но и за силата да откриеш някой друг като теб и да търсиш обич напук на всичко лошо.

 

 

 

 

 

„Зелда“ (изд. „ICU“) от Елин Рахнев – стихосбирката, която неуморно препоръчвам, но не се страхувам да се повторя. Тя е въртележка от емоции, от противоречия, от страст, преливаща в носталгия. Поезията не може да бъде класифицирана или степенувана, затова няма да ви кажа, че „Зелда“ е една от най-добрите стихосбирки… Почувствайте я сами!

 

 

 

 

„Прашка“ (изд. „Нике“) от Йордан Радичков – роман за живота, но и за смъртта, за въображението, но и за страха, за детството, но и за принудителното порастване. Тъжна, смислена, народна история, разкриваща ни една толкова далечна за съвременния читател действителност.

 

 

 

 

 

Вероника Вълева порепоръчва:

„Проклятието на Воронина“ (изд. „Orange Books“) от Цветелина Владимирова – още след като прочетох първата книга от поредицата на Цветелина Владимирова, не съм спряла да препоръчвам цялата трилогия на всички YA и фентъзи фенове. Историята, разгърната на страниците на трите романа „Вестители“, „Пазители“ и „Благословени“, предлага за всекиго по нещо: магически сили, мистериозни пророчества, погребани тайни, голяма любов, кървави битки и изключително симпатични герои, дори и сред злодеите. Стилът на писане на Владимирова е завладяващ, неочакваните разкрития поддържат напрежението, а с напредването на страниците героите израстват, за да покажат най-доброто от себе си.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Писмо до сестра ми“ (изд. „Софтпрес“) от Мария Пеева и Люси Рикспуун – по принцип страня от крайно реалистичните и приземени истории, но се зачетох в „Писмо до сестра ми“ в една книжарница и веднага ме грабна лекия й, увлекатален стил. Макар да тече неусетно и бързо, романът засяга някои доста сериозни и тягостни теми за семейството и саможертвите, които ни ограбват от щастието ни. От всичко най-близка почувствах топлата женска солидарност и безрезервената подкрепа между главните героини. Всички имаме нужда от толкова здрава опора в живота си, за да оцелеем.

 

 

Ива Иванова препоръчва:

„Аз съм в другото такси“ (изд. „Персей“) от Добромир Банев – не е типичният сборник с кратка проза за любовта. Книгата няма нищо общо със сладникавите, престорени сюжети, които се срещат все по-често. Добромир Банев представя нещата такива, каквито са. На фона на забързаното градско ежедневие мястото на любовта е различно от това в приказките за малките деца. Цинични и откровени, историите те карат да си задаваш въпроси за любовта – дали тя наистина си струва, докога си струва и можеш ли да живееш без нея.

 

 

 

„Грехът на Лилит“ (изд. „Ciela“) от Радко Пенев – роман, изпълнен с мистерии, този път около шумерите, акадците и библейските персонажи. Към приключението на Боряна и Петър се присъединява и младата асироложка Меган Сегар от Британския музей и тримата са готови да разкрият още една от тайните на миналото. Освен  истории, свързани с миналото, книгата разказва и за настоящето. Радко Пенев преплита в сюжета темите за отвличането, незаконното преминаване на границите, войната на кюрдите, политическото положение на изток и други актуални в момента въпроси. Безрезервната сектатска вяра, която не води до нищо добро, също намира място във втория исторически роман на морския капитан.

 

 

Милена Златарова препоръчва:

„Роман за името“ (изд. „Изток-Запад“) от Людмила Миндова – в историите на три семейства – християнско, еврейско и мюсюлманско, са вплетени някои от най-драматичните събития в българската история от средата на XX век. Спасяването на българските евреи и възродителният процес са две сякаш диаметрално противоположни събития, които все още очакват своето осмисляне. Тази книга е пронизана от болезнената тревожност на съвременния човек пред лицето на злото и все още ненаучените уроци от миналото.

 

 

 

„Втора кожа“ (изд. „ICU“) от Катерина Стойкова – изключително смела книга, която счупва печата на мълчанието и нарушава порочния договор между насилника и жертвата. Болката в нея е толкова силна, че буквите сякаш крещят. Нищо не е спестено – пред нас е просната одраната кожа на едно смазано детство със самовъзпроизвеждащо се чувство на вина, непоносимият изглед на жертвата отвътре. Тези стихове, надявам се, ще имат силата да спасяват животи.

 

 

 

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Върхове и хора. Проза, поезия, дневници, рисунки“ (изд. „Одисея-Ин“) от Людмил Янков – препоръчвам да се докоснете до дълбокото, на места патетично, но сериозно поетично творчество на Людмата (както го наричат близки и приятели). Едни от най-ярките български експедиции намират своя писател. Проникновено, с емпатия и емоционална плътност Людмил Янков описва тревоги и постижения, провали и изкачвания. Най-много впечатлява мъдростта, утаена по стиховете му, цитирани и цитирани от млади и стари.

 

 

Преслава Колева препоръчва:

„Майстори на феи“ (Ателие за българска детска литература „Горната земя“/“Upper Earth Books“) от Весела Фламбурари – прекрасна история за деца, в която има магия, приключения и феи. Българската писателка създава чудни истории, в които успява да съчетае традиционни фолклорни мотиви, добавяйки приказни елементи.

 

 

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Афиши в огледалото“ (изд. „Жанет 45“) от Радостина А. Ангелова – грабна ме още от първата страница. Бързо се оставих думите да ме пренесат в София в началото на XX век заедно с вълнуващата история на актрисата Роза Попова, а след това се връщах в настоящето, за да преживея радостите и разочарованията на младата пианистка Лия. В романа има любов, поезия, музика, вдъхновено творчество, но и човешка слабост, пороци, белези от миналото… Всичко това е разказано по един интригуващ и увличащ начин, който те приканва да останеш сред страниците още малко, а накрая те оставя в нетърпеливо очакване на следващото книжно пътешествие.

 

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка до 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код AZCHETA при завършване на поръчката си!