fb
БългарияНовини

#ВкъщиСъмИЧета – Ралица Генчева за писането като терапия

4 мин.

„Писането е отдушник, терапия, себеизразяване и хоби. Обикновено започвам да пиша, когато се почувствам по-нещастна. Когато сме щастливи, сякаш нямаме думи“, каза писателката Ралица Генчева по време на онлайн разговора с директора на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска. Срещата бе част от кампанията #ВкъщиСъмИЧета на „Аз чета”.

Ралица Генчева пише, когато има вдъхновение, но се възхищава на авторите, които имат дисциплината за създаване на текстовете като Стивън Кинг или Вирджиния Улф, например.

„За мен е по-добре да се оставям на внезапното вдъхновие и да не превръщам писането в професия”, категорична е авторката. Обича да чете още от дете и до днес не ограничава читателските си предпочитания.

„Чета всичко. Имам много разностранен вкус. Откакто станах майка все повече се възхищавам на авторите, които пишат за деца. Обичам да чета поезия и българска съвременна литература”, каза още Ралица. От класиците любими са ѝ Оскар Уайлд и поезията на Чарлз Буковски. Сега на нощното ѝ шкафче е книгата „Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш”, а изследването на навиците на френските жени винаги я е вълнувало. Честичко се връща и към книгата „Зелда” от Елин Рахнев.

Ралица Генчева разказа още, че книгите и четенето са и едни от най-големите ѝ помощници да излезе от състоянието на бърнаут, което е преживяла преди около пет години.

„Книгите помагат при душевна болка. Винаги съм казвала, че думите лекуват и винаги ще вярвам в това. Периодите, в които ми е било най-тежко, винаги съм се обръщала към книгите и дори съм преживявала катарзиси чрез четене”, допълни писателката.

Днес минимализмът и поддържането на женската енергия са нещата, които я балансират.

„Когато имах бърнаут, бях влязла в мъжката енергия – бях много отдадена на кариерата, много изисквах от себе си, не си давах почивка и бях свръхамбициозна, немислеща за семейство. С годините се опитах да разпознавам как пак влизам в това преработване и се научих да се обръщам към себе си и към усещането за жена. Женската енергия винаги я свързвам с творчеството и когато се отдалечавам от нея, започвам да се чувствам зле. Затова балансът е да сме в енергията, в която се чувстваме добре”, категорична е авторката.

Сега отново пише и планира в рамките на една година да зарадва почитателите си с нова стихосбирка.

Гледайте целия разговор с Ралица Генчева:

Ралица Генчева е сред най-успешните самопубликуващи се автори в България. Родена е във Варна през 1986 г. Завършила е Университета в Портсмут и започва работа в международна одиторска компания. Занимава се с employer branding /работодателска марка/.

Писането ѝ е хоби, а през 2016 г. издава първата си стихосбирка „Този път, за да ме чуеш“. Преиздадена е четири пъти в рамките на половин година. Нарежда се като най-любима поетична книга за 2016-а в конкурса „Моята любима книга“. През 2017 г. издава „Има ли по-рано от сега”. „Кой те излъга какво е щастие“ (2018) е третата ѝ книга и е доста различна от предишните ѝ. В нея тя споделя своята борба с емоционалното изтощение, което е стигнало крайност. В същата година излиза и стихосбирката „Когато тръгвай значи остани”, която прилича повече на подарък, отколкото на книга. В нея има 50 стиха върху красиви картички, които всеки може да подари или сложи в рамка.

В края на 2019 г., за Коледа излиза от печат и лимитираната „За Коледа си пожелавам: Разговори по женски”, в която писателката е събрала непубликувани любовни текстове от последните години.

Вижте още:

Ралица Генчева в пети брой на #Писателите: Няма как да мотивираш хората, без да споделиш за трудностите в собствения си живот [видео]

Как четеш: Ралица Генчева