fb
10, които...

10 забележителни жени в историите за Шерлок Холмс

7 мин.

По страниците на четирите романа и петдесет и шестте разказа за Шерлок Холмс се срещат стотици любопитни герои, с които детективът се сблъсква. Любопитното е, че екранизациите по Артър Конан Дойл често се фокусират върху образи, които всъщност са слабо застъпени в книгите, например професор Мориарти. Друг такъв персонаж е небезизвестната Айрин Адлър от „Скандал в Бохемия“. Макар да е безспорно впечатляваща жена и да надхитря както Холмс, така и краля на Бохемия, това е единствената история, в която се появява.

Артър Конан Дойл е далеч от съвременната ни представи за феминист, но създава широк спектър от интригуващи женски образи – от целомъдрени до крайно порочни героини. Bookriot съставя списък от десет дами, появили се по страниците заедно с Холмс, които заслужават повече внимание. Запознайте се с тях!

 

1. Госпожа Хъдсън

Горката госпожа Хъдсън! Когато е решавала да отдаде под наем апартамента на 221Б „Бейкър стрийт“, едва ли е предполагала какъв образ ще се нанесе там. Хазяйката на Холмс и Уотсън търпеливо понася ексцентричния си наемател, който изнася концерти на цигулка и химически демонстрации по всяко време на денонощието, упражнява се в стрелба по мишена във всекидневната, непрекъснато приема всякакви странни (и кралски) особи и опитва едва половината от ястията, които му готви. За капак някой постоянно се опитва да го убие – в апартамента е имало поне три опита за покушение, всеки от които би могъл да засегне и хазяйката. Въпреки всичко госпожа Хъдсън е изключително привързана към Шерлок и е негова опора дори повече от Уотсън. Както самият Уотсън предполага, вероятно наемът, който Холмс плаща, е астрономически, и до известна степен компенсира причинените й неудобства.

 

2. Мери Морстън Уотсън

Аманда Абингтън в ролята на Мери Уотсън в адаптацията на BBC (снимка: BBC)

След госпожа Хъдсън Мери е героинята, която се появява най-често по страниците редом с Шерлок Холмс, и е един от най-значимите женски образи в цялата поредица. За първи път я срещаме в „Знакът на четиримата“. Мери прибягва до услугите на Холмс, защото получава писма от мистериозен благодетел, който й предлага информация за изчезването на баща й. Уотсън е напълно омагьосан от нея и дори Холмс се възхищава на острия й ум и логичната й мисъл. Мери винаги предлага утеха на близките си, дразни Уотсън и дори успява да си спечели богатство, когато вижда такава възможност. Нищо чудно, че добрият доктор се влюбва толкова бързо!  

 

3. Вайълет Хънтър 

Госпожица Хънтър е първата от общо четири жени на име Вайълет в историите за Шерлок Холмс. В „Тайната на заключената стая“ тя се обръща към детектива заради подозрително предложение за работа. Семейство Рукасел й предлагат цяло състояние, за да бъде гувернантка на сина им, но в замяна изискват Вайълет да отреже червената си коса и да носи само дрехи, които те са подбрали. Мистерията не е толкова фетишистка, колкото звучи, но все пак включва отвличане, възпаление на мозъка и изнудване. Въпреки интелигентността и смелостта на Вайълет Холмс не се влюбва в нея, за голямо разочарование на Уотсън. След приключването на случая госпожица Хънтър става директор на девическо училище извън страната, но спокойно би могла да разрешава загадки на пълно работно време.

 

4. Ани Харисън

Когато от бюрото на Пърси Фелпс е откраднат свръхсекретен морски договор и той се поболява, годеницата му Ани е тази, благодарение на която Пърси се съвзема. Именно нейната досетливост и лоялност помагат на Холмс накрая да върне документа на собственика му и да предотврати война. Ани е хладнокръвна и винаги на разположение на Шерлок, но когато детективът изпада във философски разсъждения за красотата на една роза, девойката не се поколебава рязко да го изтръгне от унеса. Няма време за мечтания, Холмс, издирваме договор!

 

5. Вайълет Смит

Барбара Уилшър в ролята на Вайълет Смит в минисериала от 1984 г. (снимка: Barbarawilshere.com)

В „Самотната колоездачка“ Вайълет номер 2 търси помощта на Холмс, защото мистериозен мъж я преследва, докато героинята кара колелото си до гарата. Нетипично за образа си, Уотсън смята, че преследването и сексуалният тормоз са логичната цена, която красивите жени плащат, но Холмс не счита подобен аргумент за оправдан. Същото важи и за Вайълет, която в една забележителна сцена обръща колелото си към преследвача и кара директно срещу него, принуждавайки го да избяга. Добра работа, Вайълет!

 

6. Тъмнокосата непозната 

В едно от най-паметните си приключения, озаглавено „Чарлс Огъстъс Милвъртън“, Холмс се изправя срещу безскрупулния едноименен злодей. Милвъртън неслучайно е наричан „най-ужасният човек в Лондон“. Той притежава уличаващи писма, с които изнудва клиент на Холмс. Детективът е поставен в безизходица и решава да открадне компроматите, но междувременно при Милвъртън пристига и друг изненадващ среднощен посетител – тъмнокоса жена и предишна негова жертва. Дори не научаваме името й, но отмъщението й е впечатляващо колкото самата нея.

 

7. Анна Корам

В историята „Златните очила“ младият секретар на възрастен професор е убит, но никой от възможните извършители няма мотив. Холмс разкрива сложна мрежа от заблуди, която показва колко лесно човек с лошо зрение може да наръга някого до смърт, при това абсолютно случайно. Анна е руска нихилистка, излежала присъда в Сибир, която се опитва да освободи другарите си. Тя се оказва замесена в случая по най-неочакван начин.

 

8. Кити Уинтър 

Ким Томсън в ролята на Кити Уинтър в телевизионната адаптация от 1991 г.

Когато Вайълет номер 3 попада под очарованието на злия барон Грюнер, който вероятно е и убиец, Холмс прибягва до помощта на една от предишните му любовници, за да я освободи от обаянието му. В „Знатният клиент“ Кити не само си отмъщава по забележителен начин, но освен това демонстрира безпардонната си, порочна и избухлива природа, която е недопустим за викторианските (а и за съвременните) дами. Истинско удоволствие е да четем за справедливия й гняв, а отмъщението й е задоволително брутално.

 

9. Исидора Клайн 

Макар и „Трите стрехи“ да не звучи съвсем политически коректно от днешна гледна точка заради расистките си елементи, историята се отличава с единствения образ на фатална жена в поредицата (ако считаме, че Айрийн Адлър е жертвата, а не злодеят в „Скандал в Бохемия“). Исидора Клайн е класическа прелъстителка, която не се спира пред нищо, за да постигне каквото си е наумила и да защити репутацията си.

 

10. Мария Гибсън 

Дамите в поредицата за Шерлок Холмс стават все по-свирепи. Когато научава, че ужасният й съпруг се е влюбил в гувернантката, госпожа Гибсън от „Загадката на моста Тор“ се самоубива само за да я натопи за смъртта си. Не е най-препоръчителният начин да отмъстиш на мъжа си, но самата креативност на метода й заслужава адмирации.

 

Снимка на публикацията: Госпожа Хъдсън, BBC