fb
@-книгиАудиокниги

Audible предприема промени заради съдебния спор с издателите в САЩ

2 мин.

Американската компания Audible ще направи някои промени, свързани с новата опция Caption, която трябва да бъде активирана през септември, а причината е съдебният спор с най-големите издатели в САЩ, съобщава Publishers Weekly.

Audible е компанията на Аmazon, която продава аудиокниги и аудио версии на списания и вестници, но е и най-големият в света създател на аудиокниги за сваляне. Съдържанието, предлагано от компанията, е достъпно само срещу заплащане, чрез специален софтуер и само за хора, които имат профил в Amazon.

През лятото от Audible обявиха, че ще активират нова опция, която ще даде възможност на потребителите на услугата да виждат част от текста на аудиокнигата, която слушат, и дори да проверяват в речника конкретни думи и изрази. Малко след това обаче най-големите издатели в страната остро се противопоставиха на идеята и обявиха, че това би било грубо нарушение на авторските права.

В края на август някои от членовете на Асоциацията на американските издатели, включително всички от Голямата петорка (петте най-големи издателски къщи в света: Hachette Book Group, HarperCollins, Macmillan Publishers, Penguin Random House и Simon and Schuster), заведоха дело срещу Audible с цел да спрат пускането на Caption. Близо седмица след като информация за делото се появи в публичното пространство, от Audible обявиха, че ще предприемат промени. До приключването на съдебния спор, опцията Caption няма да e активна за всички творби, чиито авторски права се държат от големите издатели в САЩ, които са ищци по делото.

Captions по план трябва да е достъпна за всички потребители на Audible след 10 септември. Първото изслушване по делото първоначално беше насрочено за 5 септември, а впоследствие бе преместено за 25 септември. Ето и кратко видео, от което ще разберете повече за Caption:

Снимка на публикацията: Карло Алегри, Ройтерс