fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Българска литература

6 мин.

Популяризирането на българските автори е изключително важно за нас. Ето защо се радваме толкова много на всички свежи имена, които можете да откриете по щандовете на издателствата в рамките на Пролетния базар на книгата 2018! Вижте кои са фаворитите ни от последните месеци:

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Софийски магьосници: В сърцето на Странджа“ (изд. „Ciela“) от Мартин Колев – време е за среща със стари приятели. След като магията оживя по улиците на столицата в „Софийски магьосници“, година по-късно неочаквани обстоятелства отвеждат Бриян и познатите ни герои в Странджанските гори. Мартин Колев пише забавно и увлекателно и с лекота приобщава читателя си към шайката, а книгата полага чудесна основа за развръзка с много екшън в следващата част.

 

 

 

Диляна Денева препоръчва:

„Трансформации“ (изд. „Orange Books“) от Благой Д. Иванов  не е първата публикувана книга на Благой, но е дебютът му в художествената литература (успешен, смея да твърдя!). Сборникът с разкази е подготвян в продължение на почти две десетилетия и развитието на автора от гледна точка на стилистика, интереси и житейски опит е осезаемо. Според мен това прави изданието много лично – усетих го  искрено и това спечели читателското ми сърце. :) Любителите на хоръра ще се зарадват на българския принос към жанра, но феновете на фантастиката и мечтателите също ще намерят по нещо за себе си. Накратко, инвестицията в млад български автор с такъв потенциал не може да се окаже грешка.

 

Милена Ташева препоръчва:

Bezumecat ot Taro Denitsa Dilova„Безумецът от Таро“ (изд. „Ciela“от Деница Дилова – Дилова представя интересен поглед към любовта, а романът й никак няма да допадне на читатели, които се осланят на „традиционните ценности“ и представи за живота. „Безумецът от Таро“ е предизвикателство  книга, която се подиграва с еснафските разбирания за щастие, с душевния провинциализъм, с послушните и питомни разбирания за любовта.

 

 

 

 

„Всичките наши тела“ (изд. „Жанет 45“) от Георги Господинов – в ръцете на Господинов езикът е едновременно ласка и оръжие. „Всичките наши тела“ не е книга за масовия вкус, но е чисто удоволствие за всеки, които се наслаждава на литературата като изкуство. В тази книга изказът провокира, разкрива и подвежда. С всяка страница читателят претърпява катарзис, с всяка история разчиства килерите в душата си.

 

 

 

 

„Втора кожа“ (изд. „ICU“) от Катерина Стойкова – ако някога сте се чудили защо жертвите на домашно насилие „просто не си тръгнат“, прочетете тази книга. Ако някога сте се чудили как може никой да не разбере, че даден човек е жертва на домашно насилие, прочетете тази книга. Ако имате сърце, прочетете тази книга.

 

 

 

 

 

„Камен и пратите от 5 г“ (изд. „Софтпрес“) от Елена Павлова  една от онези детски книги, в които се влюбват (непорасналите) деца от всички възрасти. Роман, от който децата ще научат много не само за българската история, но и за приятелството, житейските препятствия и израстването. В него има кучета, шпиони, походи сред природата и изпитания, на които само истинското приятелство може да устои. Неслучайно казаха, че книгата ще се хареса и на възрастните. Първо, защото ще си припомнят своето детство и второ  най-после родителите на дигиталните деца (онези, родени след големия бум на технологиите), ще осъзнаят, че можеш да имаш щастливо детство и със смартфон в ръка. Единствената разлика е, че ще имаш повече и по-достъпни снимки, без да се притесняваш дали лентата е правилно сложена и дали няма случайно да я осветиш.

 

„Л.А.М.Я. ЕООД“ (изд. „Фаетон“) от Марин Трошанов – ако се притеснявате, че книгата може да е твърде страшна, недейте. Има доста кървави и напрягащи моменти, но дори за пъзла като мен беше достатъчно балансирано четиво. Интересната концепция на романа е допълнена от чудесна атмосфера, страхотно издание и възможността да четеш за познати места. След тази история няма да гледате нито на Люлин, нито на Западен парк по същия начин.

 

 

 

 

„Остайница“ (изд. „Жанет 45“) от Рене Карабаш – тази книга е един от големите взривове на литературната ни сцена през 2018-а. Историята, сама по себе си любопитна и екзотична за българската литература, привлича много читатели, но езикът и стилът на Рене Карабаш ги отблъскват. „Остайница“ е различен, труден роман  както заради цикъла на насилието (над другите, над себе си, над инстинктите ти), в който са впримчени героите, така и заради осъзнаването, че всеки избор има последници и те невинаги са такива, каквито очакваме. Че свободата понякога се оказва затвор.

 

 

Милена Трендафилова препоръчва:

Rafael Lea Koen„Рафаел“ (изд. „Enthusiast“) от Леа Коен – Сапунената афера от 1943 г. завлича на бесилото двамата братя Рафаел и Леон Арие и в тази книга Коен разказва именно тяхната история. Ако си падате по исторически романи, подкрепени с архивни материали за достоверност, или пък просто обичате да четете за съдбите на хората от миналото, то „Рафаел“ непременно ще ви допадне. Силна книга за едно еврейско семейство в безупречния стил на Коен, защото някои истини трябва да бъдат чути.

 

 

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Да мечтаеш отвъд“ (изд. „Изток-Запад“) от Александър Ненов – сборник с 19 разказа, които играят с натрупаните от научната фантастика представи за времето, пространството, детайлите на видимия и невидимия свят. Ненов си позволява да ползва библейски мотиви, които свързва с натрапчиви съвременни открития – например за клонирането или връзката художествено слово – медии – реалност. Заглавията на историите са знакови и загадъчни – те насочват, но не разкриват сюжета, докато не ги прочетеш. Стилът на автора е ярко метафоричен, на места метафизичен и абстрактен, и с това рязко се различава от писателите, вгледани в езика и общуването на бита. Ненов пренася читателя на други планети, измерения, паралелни времена и нива на контрол. Сборник, който позволява да бягаш в работно време от професионалните задачи и да се завръщаш обновен.

 

Ако искате да разгледате списъка ни с покупки за Пролетния базар на книгата 2018, погледнете тук. Вижте и препоръките ни за съвременна проза.

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!