fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Съвременна проза

11 мин.

Тазгодишният Пролетен базар на книгата в парка на НДК вече посреща първите си читатели за деня. Ние пък започваме да споделяме с вас заглавията, които ни впечатлиха през изминалите месеци и смятаме, че си струва да потърсите сред шатрите на издателствата.

 

Ася Ангелова препоръчва:

4 3 2 1“ (изд. „Colibri) от Пол Остър – каквото и да кажа, ще е малко. Пол Остър сам споделя, че „4 3 2 1“ е книгата на живота му. За мен това е романът всичко, като се започне от изкусното перо и стил, които плавно ви потапят в обикновено-необикновените истории на едно израстване, премине се през засегнатите теми на фона на сътресенията на американска земя и се стигне до моментите, които ще спрат дъха ви и ще събудят желанието ви да затворите книгата и да осмислите случилото се. Междувременно ще осъзнаете, че сте попаднали на творба, която е изградена по особено интригуващ начин. Сред животите на Арчи Фъргюсън ще срещнете море от литература, поезия, филми, спорт и журналистика. „4 3 2 1“ е една от най-добрите книги, които съм чела – любов от първа страница, която продължава и след последната.

 

„Змия и лилия“ (изд. „Enthusiast“) от Никос Казандзакис – появи се в живота ми след молба, която звучеше по следния начин: „Моля те, препоръчай ми книга, която да ме разкъса отвътре на хиляди малки парченца. Книга, която да ме довърши“. Тогава Милена Ташева ми спомена една от първите творби на Никос Казндзакис. Както, предполагам, знаете, тя е човекът, който може да намери идеалното четиво за всекиго. И двете посрещнахме новината за преиздаването на романа с радост, защото книга като „Змия и лилия“ не се срещат често. Повечето я смятат за любовна история, макар че по-скоро се доближава до Шекспирова трагедия, изпълнена с лудост, заблуди и идеализъм. Определено ще ви зашемети и заслужава цялото ви внимание.

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Хала“ (изд. „Хермес“) от Нейтън Хил – от онези книги, които уж разказват за живота на един или двама герои като индивиди, а всъщност разкриват пълна картина на цяла ера от съвременната история. Сюжетът се опира на връзката между отчуждени майка и син и проследява миналото и на двама им, довело до настоящия момент. Романът обхваща събития и феномени, които изграждат облика на втората половина на ХХ век в Америка и по света, включително войната във Виетнам, студентските протести в Чикаго, хипи движенията, „Окупирай Уолстрийт“ и геймърската култура в наши дни. Нейтън Хил е забележителен в сатирата и критичния си поглед към социалната действителност.

 

„Чудото“ (изд. „Millenium“) от Ема Донахю – вероятно ще спра да препоръчвам Ема Донахю, когато всичките й книги са издадени на български и познатите ми до един са ги прочели (с непознати няма да се заяждам). „Чудото“ е изпълнен с мистерия готически роман, базиран на реален феномен от средновековна Англия. Донахю пише леко и увлекателно за сериозни и необичайни теми, заплитайки нишките на загадката все повече, докато героите (и читателят) не започнат да се съмняват в доводите на здравия разум.

 

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Странната тъга на Ава Лавендър“ (изд. „Прозорец“) от Лесли Уолтън – макар книгата да е промотирана като тийнейджърска, не мога да си изкривя душата и да й залепя този етикет, като я огранича до определена публика. Просто знам колко много различни читатели биха й се насладили. Ако обичате да потъвате в омаята на магическия реализъм и да се губите в драматични семейни истории, които се реят над поколения и ери, то това е вашият роман. Същевременно Лесли Уолтън никога не губи интимността и уюта в разказа си за едно обикновено момиче, родено с необичаен дар (или проклятие?), и неговото странно семейство от тъжни, изстрадали жени. Ава Лавендър споделя своята напоена с мед и призрачни спомени съдба по един красив начин и образът й дълго ще витае в ума ви.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Далечна светлина“ (изд. „Еднорог„) от Софи Лагуна – книга, която няма да спра да препоръчвам, защото имам чувството, че остава някак на заден план. Сякаш читателите се страхуват да си я причинят, а наистина няма защо да се плашат. Сблъскайте се с историята на малкия Джими Флик и неговото семейство. Отворете вратата към света на едно по-различно дете, страдащо от форма на аутизъм. Лично аз не мисля, че тези малчугани са проблем. Проблемът са разбиранията на възрастните, липсата на грижи, неадекватното отношение и абсолютно погрешната реакция, че това дете е наказание от Господ, когато то е божи дар…

 

„Невъзможното бягство на Джини Мун“ (изд. „Хермес“) от Бенджамин Ладуиг – моля ви да се запознаете и с малката Джини Мун, която също страда от аутизъм, но е поредният пример за това как във вените на тези деца сякаш не тече нашата развалена кръв. Те съществуват благодарение на абсолютно чисти свръхдози любов и добрина. Четиринайсетгодишната Джини Мун е отделена от майка си още докато е била съвсем малка и оттогава насетне не е спряла да се проваля в новите си семейства, защото търси своята кукличка. Момиченцето знае, че кукличката й не може да живее без нея. Книгата дава изключително ясен пример за обърнатата роля между дете и родител, която, за съжаление, е често срещана в реалността. Погрижете се за Джини, като прочетете нейната история, макар че не тя, а самите вие имате нужда от нея… Разберете колко е забавно това дете, ще ви напълни душата!

 

Преслава Колева препоръчва:

edinstvenata-istoriya„Единствената история“ (изд. „Обсидиан“) от Джулиан Барнс – този роман разнищва любовта с хирургическа прецизност и хладно наблюдение. Всъщност тук тя е всичко друго, но не и романтична, въпреки че чувствата на Пол и Сюзан са силни. Изисква се много, за да се опълчиш на обществените порядки и да се бориш за правото си да обичаш. Както отбелязва самият Пол, всяка любов се пречупва под натиска на житейските неволи. Да, романтикът във вас едва ли ще приеме книгата с лекота, а може дори и да бъде отблъснат. Любовта обаче е способна да унищожава, не само да въздига. Джулиан Барнс разказва онази единствена история, която всеки е преживял и която е оставила своя отпечатък.

 

„Рецепти за любов и убийство“ (изд. „Слънце“) от Сали Андрю – едно наистина вкусно приключение. Докато главната героиня тани Мария се опитва да разплете наглед неразрешимо убийство, тя създава апетитни изкушения. Действието се развива в природния резерват Клайн Кару в Южна Африка, който се разгръща пред погледа на читателя с цялата си пищност и багри. Няма как да бъде другояче, тъй като самата Сали Андрю живее там и е вложила сърцето си в описанията. Наред с кулинарните изкушения и мистериозното убийство, които напълно ще задържат вашето внимание, Южна Африка ще ви се разкрие по толкова впечатляващ начин, че ще искате да се качите на първия самолет за там. Да опишеш така пълнокръвно едно място е безспорен талант. Купете си тази книга, невероятна е и предлага всичко – мистерия, убийство, екзотика, вкусотии и щипка романтика!

 

Edin aristokrat v Moskva„Един аристократ в Москва“ (изд. „Изток-Запад“) от Еймър Тауълс – деликатна и красива история за силата на човешкия дух, за благородството и за радостта от живота, която успяваш да изпиташ при всякакви обстоятелства. Октомврийска революция е приключила, а с нея идват нов ред и правила. За граф Александър Ростов съдбата е отредила тъмна таванска стаичка в хотел „Метропол“, в която той ще прекара години, заточен и затворен от външния свят. Но графът ще избере да стане господар на собствената си съдба. Еймър Тауълс пише красиво и увлекателно. Романът му ще ви подтикне да се владеете повече и да погледнете с други очи на заобикалящите ви предпоставки. Хората често търсят книги, които да им помогнат да преодолеят някое препятствие или проблем. „Един аристократ в Москва“ е прекрасен избор за целта, защото не само е прекрасна и вълнуваща, но и дава чуден пример за това как да възприемаме живота.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Елинор Олифант си е супер“ (изд. „Обсидиан“) от Гейл Хъниман – тази книга попадна при мен след препоръка на Габриела по време на една благотворителна разпродажба. Малко след като си я купих, друго момиче дойде специално за нея и дълго се колебаех дали да не й я дам, но все пак първо се беше озовала при мен. И имаше защо. Романът за особнячката Елинор е написан по един смешно-тъжен начин и неусетно се прокрадва в сърцето ти. Главната героиня гледа на света през своята необикновена призма, която през годините я е превърнала в аутсайдер, но сега става една от основните причини да я заобичаме и да потънем в историята й. В нея има смях и любов, има сълзи и отчаяние – добри и лоши дни, както в живота на всеки от нас.

 

Цветомира Дукова препоръчва:

gladniat-priliv„Гладния прилив“ (изд. „Жанет 45“) на Амитав Гхош – огромният архипелаг Сундарбан разстила безкрайните си водни канали и от векове сякаш се надсмива над безсилието на хората. Отправя им предизвикателството да се опитат да живеят на тези острови, където властват мангровите гори, хищниците и природните бедствия. Тук малките момичета отрано са учени, че ще станат вдовици, а легендата гласи, че всеки, който стъпи във водния лабиринт, е обречен на гибел, ако сърцето му не е чисто. На фона на „красивите земи“ Пия и Канай се сблъскват със суровата природа и упорития им народ. Те ще възкресят миналото и ще получат неочаквани уроци за дълбините на човешкото сърце. Ако Индия има ясна очертания в социокултурен, исторически и политически план за вас, ако мислите за нея в стереотипи, ако я възприемате като мъгляво екзотично петно от картата, отдалечено твърде много от вашата действителност, ако нищо не знаете за Индия, това е перфектната книга за вас.

 

„Английският любовник“ (изд. „ICU“) от Роуз Тримейнпредпочитам да чета разкази. Любовта ми към този литературен жанр се зароди някъде в девети клас (преди новата ера) благодарение на творбите на Чехов. За съжаление, все по-рядко се намират майстори на късата форма, затова почти изпадам в делириум, щом попадна на такъв. През 2018 г. в ръцете ми да попадна сборникът на Роуз Тримейн, издаден на български от „ICU“ (благодаря!), и съм радостна, че сега мога да го препоръчам. Писането като спасение от реалността и хората, всеобхватността на чувствата, жестокостта на времето ипротивопоставянето между любовта и безсмъртието, войната и смъртта, вината и прошката, измислицата и реалността, автора и читателя са темите и конфликтите, които стоят в основата на тази прекрасна книга.

 

Снимка на публикацията: Мишел Парк

Ако искате да разгледате списъка ни с покупки за Пролетния базар на книгата 2018, погледнете тук.

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!