fb
НовиниПо света

Филип Пулман, Нийл Геймън и Казуо Ишигуро призовават британското правителство да се бори с пиратството

3 мин.

Филип Пулман, Нийл Геймън, Нобеловият лауреат Казуо Ишигуро и още 30 английски писатели призовават британското правителство да предприеме мерки срещу „пагубното“ онлайн пиратство на книги, съобщава The Guardian. Видните членове на Обществото на авторите изтъкват, че нелегалните тегления на четива все повече се увеличават. Проучване на Ведомството за интелектуална собственост на Великобритания сочи, че една на всеки шест електронни книги в страната е пиратствана.

Пулман, който е президент на Обществото на авторите, споделя:

Онлайн пиратството на книги, музика и други форми на изразяване на човешкия дух трябва да бъде разбрано правилно: то е престъпление срещу моралната справедливост. То представлява точно обратното на свободата на словото, защото възпрепятства онези, които творят красота, знание, утеха и удоволствие да печелят дори най-скромния доход в замяна на труда си. […] Фундаментален дълг на всяко почтено правителство е да защити правата на онези, които допринасят за граденето на цивилизацията. […] Законът за авторското право е един от бастионите на цивилизования живот, но киселенният дъжд на онлайн пиратството бавно разяжда нещо, което смятахме, че е издигнато от камък.

От правоносителите не се иска позволение творбите им да бъдат качвани в пиратските сайтове и съответно те не получават никакво възнаграждение за тегленията. През март редица автори, сред които Джоан Харис, се обединиха срещу канадския пиратски сайт Ebook Bike. Въпреки множеството оплаквания и гаранции от страна на основателя му Травис Маккри платформата все още предлага неправомерно множество електронни книги за безплатно сваляне, включително и такива на Стивън Кинг, Маргарет Атууд и Пулман.

В писмото си до държавния секретар за бизнеса Грег Кларк засегнатите творци предупреждават, че ръстът в онлайн пиратството на книги би могъл „допълнително да възпрепятства авторите да си изкарват прехраната с труда си“. Понастоящем средният доход на английските писатели е 10 5000 лири, което бележи 42% спад спрямо 2005 г.

Писмото гласи:

Това ще накърни както писателите, така и читателите – ако авторите вече не могат да си позволят да пишат, напливът на нови произведения неизбежно ще пресъхне. Великото литературно наследство на Великобритания винаги е било крепено от строг режим за опазване на интелектуалната собственост. За съжаление, онлайн пиратите не уважават този режим и нарушават със скандално безочие закона за авторското право, като копират книгите ни и ги предлагат за свободно сваляне. Като държавен секретар, чийто депртамент е отговорен за авторското право и пиратството, ние Ви призоваваме да предприемете действия срещу пагубното онлайн пиратство на книги.

В отговор на призива говорител на Департамента за бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия коментира:

Правителството приема престъпването на авторското право много сериозно и разбираме щетите, които то би могло да нанесе върху препитанието на авторите. Ведомството за интелектуална собственост ще продължи да си сътрудничи с писателите, онлайн търговците и социалните медии, за да предотврати това неприемливо поведение и да стигне до начини за намаляване на нарушенията.

Снимка на публикацията: Murdo Macleod/The Guardian

[ + ]