fb
Книги и киноСпециални

Филмът „Смърт край Нил“ и влиянието му върху книжния пазар

2 мин.

Агата Кристи е обичана от множество читатели и колекционери, а нейната мистерия от 1937 г. „Смърт край Нил“ (изд. „Ера“), с участието на най-известния детектив Еркюл Поаро, е любима на феновете. Докато Кристи почти не се нуждае от подкрепата на филмова адаптация, базирана на нейната работа, най-новата екранизация, режисирана от Кенет Брана, предизвиква големия въпрос: какъв ефект има филмът върху търговията с книги?

Най-малкото касовият филм, който привлече много медийно внимание, съживи интереса към книгата, а това доведе до нови издания, пише Fine books magazine. Нейните американски издатели от William Morrow разполагат не с едно, а две издания с меки корици: издание от 2020 г. и филмово издание от 2022 г. с Брана на корицата. Брана е наратор и на ново издание на аудиокнигата.

Има и ново издание, предназначено за библиофилите: първото по рода си изящно издание, публикувано от Thornwillow. С висок печат и се предлага в различни специални подвързии. Цените започват от $125.

Но какво да кажем за използвани, антикварни и редки копия? През последните две месеца, от Biblio.com забелязват по-големи от обичайните продажби на евтини препечатки (под 20 долара) на Death on the Nile.

„Предполагаме, че „четем копия“, тъй като хората се подготвят за предстоящата адаптация“, каза маркетинговият координатор Амбър Шийън. „Забелязахме, че с много адаптации ръстът в продажбите идва непосредствено след премиерите и след това както количеството, така и качеството на копията се увеличават значително.“

В AbeBooks Агата Кристи е сред търсените автори, но не не отчитат скок в продажбите на това заглавие, каза Ричард Дейвис, мениджър по връзки с обществеността, съдържание и мърчандайзинг.

„По време на пандемията филмите в кината не са стимулирали продажбите на книги за нас, с изключение на „Дюн“, който стимулира продажбите и купуването на колекционерски копия. Съдържанието в Netflix е много по-влиятелно. „Вещерът“, „Бриджъртън“ и The Queen’s Gambit помогнаха за продажбата на книги“, обясни той.

Можете да поръчате „Смърт край Нил“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.