fb
Книги и киноСпециални

„Животът на Пи” и „Клетниците” с шеметно представяне в нощта на Оскарите

2 мин.

Холивудските екранизации по „Животът на Пи“ и „Клетниците“ и „Ана Каренина“ се наредиха сред звездните  отличени на състоялата се тази нощ 85-та юбилейна церемония за наградите на Националната филмова академия на САЩ „Оскари 2013″. Лентата на Анг Лий по книгата на Ян Мартел взе 4 статуетки, а мюзикълът по романа на Виктор Юго – 3.

След безспорните адмирации от страна на публиката, „Животът на Пи“ получи и няколко „признания“ от страна на Академията, взимайки Оскар в категориите „Визуални ефекти“, „Операторско майсторство“ и „Оригинална филмова музика“. Най-важното от отличията бе за режисьора на филма – Анг Лий, който успя да измъкне статуетката от предварително сочения за фаворит Бен Афлек и неговия „Арго“.

Ан Хатауей взе награда за актриса в поддържаща роля за превъплъщението й във Фантин в „Клетниците“, а екипът на мюзикъла получи признание в още две от категориите – „Грим и причски“ и „Смесване на звука“. „Мюзикълът се завръща“, категоричен бе Хю Джакман при едно от излизанията си на сцената в неделя вечер.

Екипът на „Ана Каренина“ се поздрави с успех само в една от четирите категории, в които филмът беше номиниран – за дизайн на костюми. „Хобитът“ пък бе сред разочарованията на вечерта, след като не успя да реализира нито една от трите си номинации.

Освен „Животът на Пи“, хит на голямата вечер се оказа и „Арго“ на Бен Афлек, който получи награди в 3 от 7-те категории, в които беше номиниран, включително и за „Най-добър филм“.

Пълния списък с отличените можете да видите тук. Вижте и страхотното изпълнение на звездите от „Клетниците“ по време на 85-та юбилейна церемония за наградите на Националната филмова академия на САЩ.