fb
Не пропускайтеПанаирът

Избрано от следващите събития на Пролетен базар на книгата

5 мин.

Значима част от изложенията на книги са съпътстващите събития. Независимо дали си мислим за коледния панаир на книгата, за пролетния, за Алея на книгата. За шест дни пространството се насища и пренасища от чужди писатели, български писатели, премиери, книги с автографи. Отвъд маркетинг целите на събитията, това са реални възможности за срещи на живо, за включване в разговор или дискусия, за слушане, за вземане на интервю и разкриване на автори, стоящи зад определени заглавия.

За разлика от декемврийския Международен панаир на книгата, при който събитията не просто се застъпват, а се настъпват (по същото време е и Софийския международен литературен фестивал), Пролетният базар на книгата 2017 предлага програма, в която запаленият читател може да вмести любознателността си. Да, гостите от чужбина почти отсъстват. Вниманието е концентрирано върху българските писатели.

Наблюдава се активност в събития, свързани с детски книги и образование на основната сцена – ляв полуетаж, НДК. „Буквари за първокласници“ – на 25 май от 11:00 ч.; „Първокласник ще стана АЗ” – среща на деца от предучилищна група с поета Цанко Лалев – на 26 май от 10:00 ч.; Представяне на образователната поредица за 2. – 4. клас „НЕМО. Математически приключения и пътешествия” от авторски колектив от СМГна 26 май от 18:00 ч.; Денят на Елмър, посветен на любимия кариран слон Елмър – на 27 май от 11:00.

Събития, които да не пропускате в оставащите дни от Пролетния базар на книгата – основна сцена.

На 25 май (четвъртък)
От 18:00 премиерата на романа „Хероин” на Тодор Андонов (изд. „Атеа“)
. Една пратка хероин се превръща в „главен герой”, по следите на който хукват и „добрите”, и „лошите”. Ситуирано на нашенска земя, действието препуска през Европа и света.

От 19:00 представяне на книгата на Константин Петканов „Бележник на писателя” с участието на Мария Огойска, съставител и автор на предговора (изд. „Прозорец“).  „Книгата е свидетелство за прекъснатия от идеологическите насилия творчески устрем на автора именно през неговите най-силни години.“, коментират от издателството.

На 26 май (петък)
От 16:00 представяне на романа „Лудост за здраве” (изд. „МОНТ“) – роман за балканската лудост и бягството от рутината. Съвкупност от смешни ситуации, където хора живеят в саксии и правят погребения без умрял.

От 17:00 до 19:00 представяне на книгата „Антология корейски разкази от началото на ХХ в.” Програмата на представянето от изд. „Изток-Запад“ е провокативна и заслужава присъствие: премиера на книгата с встъпителни думи от посланика на Рen. Корея Н. Пр. Шин Бу-нам; „Самулнори” – изпълнение на десет корейски барабана и традиционен корейски танц; лекция за корейската класическа литература; дегустация на корейска храна.

На 27 май (събота)
По неписана традиция съботата е с най-много събития. Представям ви тези, които се открояват според мен. От 10:00 „Пенчо Славейков и духовните дарове на България” (изд. „7 лъча”) – разказ за един от най-ярките нейни представители – Пенчо Славейков. Гениалният поет е един от 13-те безсмъртни българи, определени от Ваклуш Толев в книгата му „Духовните дарове на България”.

От 12:00 представяне на сборника „Да оцелееш като родител”от екипа на „Майко Мила!” (многократно ви разказваме за него).

От 13:30 задължително едно ухо на представянето на новия брой № 8 на списание „Granta” с тема „Най-добрите млади американски романисти” от изд. „Жанет 45” в литературен клуб „Перото“.

От 16:00 ще бъдат представени последните издания на Нов български университет, свързани с античността – поредицата от преводи на старогръцките автори Херодот, Платон и Епиктет,както и превърналото се в научна класика изследване „Траките” от проф. Георги Михаилов.

Финалът на вечерта от 19:00 е с неочаквано и ми се струва за първи път, представяне на тримата лауреати в категория „Проза” от тазгодишния конкурс „Южна пролет”. Заедно ще видите Деси Нико с романа „Алиса и петък вечер”, Горан Атанасов със сборника с разкази и пътеписи „Ще се върна в седем” и Георги Караманев с романа „И додето се раждат лъчите”. Представя: „Клуб 8”.

Тенденцията на Пролетния базар на книгата е премиерите на стихосбирки да присъстват ограничено. Привлечена съм от следното заглавие: стихосбирката „Палимпсест” на Ивайло Радев, изд. „Ерго“.

Моделът „Среща с автограф“ все повече се налага по време на изложенията на книги. На щанда на дадено издателство присъстват актуалните му автори в определени часове и дни. Тук изборът с кой да се срещнеш и от кой да вземеш автограф е твърде индивидуален. В оставащите дни на Пролетния базар може да бъдете с: Владимир Попов, Любов Кронева, Иванка Могилска, Константин Трендафилов, Иглика Дионисиева, Димана Трънкова, Бойка Асиова, Георги Господинов, Ромина Беневенти, Весела Тотева, Здравка Евтимова, Оля Стоянова, Яна Буковащанд 327, изд. „Жанет 45“.

На щанд 328, изд. „Хермес“ вземете автограф от Александър Секулов, Боряна Дукова, Тони Николов, Иван Русланов, Нели Пигулева, Александър Чобанов.

На щанд 337, изд. „Ерго“ може да видите Боян Крачолов, Ивайло Радев, Владислав Христов.
Единични срещи с автограф са обявили изд. БГ Учебник на щанд 214 и изд. „Персей“ (Иви Уайлд и романът й „Всички птици пеят” – среща с преводача на книгата Емил Минчев).

Изложбата „Под езика” на Дамян Дамянов може да се разглежда във всички дни на Пролетния базар на книгата 2017.

Следете какво се случва на щанда ни „Аз чета и приятели“ и във фейсбук.
Не пропускайте специалните ни препоръки за книги и формата „Днес на Панаира“.

Корица на публикацията от http://blog.optimalprint.bg: колекция снимки на стари книги, превърнати в скулптури