fb
Панаирът

По-различният списък на екипа на „Аз чета“

9 мин.

Всеки път, когато подготвяме своите списъци с препоръки за поредния Панаир на книгата, изпадам в огромно затруднение. Ужасно трудно е да сведеш избора си до няколко книги, след като си прочел доста и със сигурност са ти харесали поне пет пъти по толкова. Понякога има книги, които са открояват сред купчините като огромни диаманти сред полускъпоценни камъни и изборът е лесен, но по-често не е така. Наред със списъците, които изготвяме, всички ние имаме и лични такива, и тръгваме с план за купуване на определени заглавия. Доста често се оказваме с пълни торби с книги, на които не сме устояли, защото кой устоява на прекрасна книга?!

За да разнообразим препоръките, този път ви предлагаме да надникнете в списъците на екипа ни и да разберете какво сме планирали да си купим. А дали сме останали само с това, ще пишем допълнително  

Преслава Колева 
Patuvane po posoka na syankata - Yana BukovaИстината е, че “Пътуване по посока на сянката” от Яна Букова (изд. „Жанет 45“) стои в листата ми с книги, които искам да прочета, поне от три години, но все нещо се случва. Но няма как да пропусна романа, който е признат и от критици, и от блогъри. Шегата настрана, искам най-накрая да прочета историите, които са определени като малко магически, легендарни и екстравагантни.

„Четирите цвята на магията” от В. Е. Шуаб (изд. „Емас“) – Признавам си, водя се от хайпа, причината, че книгата ще се екранизира и не на последно място, защото съм почитател на фентъзито. Това, което ме убеди да си взема и прочета романа, е първото изречение. Понякога наистина не е нужно повече, то е като любовта от пръв поглед – усещаш в костите си, че това е твоята книга.

Емилия Кирчева
„Дзен в изкуството да пишеш” от Рей Бредбъри (изд. „Сиела“) – Генерално бих прочела всичко на Рeй Бредбъри, което ми се изпречи на пътя. Но като човек, който обича да пише и има страстно увлечение по източните култури, нямаше как да не се развълнувам от заглавието на тази книга. Искам да разбера какво за него е „дзен” и какво се е въртяло в гениалния му ум, докато е пишел някои от безсмъртните си произведения.

„Корейски разкази. Антология ХХ век” (изд. „Изток-Запад”). Това, че корейските книги, преведени на български, са малко на брой, на пръв поглед е тъжно. От друга страна обаче всяка от тях е достигнала до нас, защото е наистина специална. Очаквам да разбера много за корейската култура от този сборник, защото разказите в него са посветени на Японската окупация – събитие оставило дълбоки следи у корейския народ.

„Петрония” от Амели Нотомб (изд. „Colibri“) – Срамно късно открих Амели Нотомб, но още на първата ни среща се влюбих в нея и всичко, което излиза под перото ѝ. Страстно искам да притежавам всички нейни книги на всички езици, на които мога да ги прочета. Въпреки че смятам следващата ми среща да е с „Петрония”, надали ще устоя, ако на щанда видя и някоя друга нейна книга, която все още не притежавам.

Цветомира Дукова
„Чистота“ от Джонатан Франзен (изд. „Colibri“ ). Вече половин година „точа зъби“ за този роман на съвременния класик на американската литература – Джонатан Франзен. Мисля, че не мога да отлагам повече. „Чистота“ е книга за „истинският живот”, който притиска главната героиня (наречена на главния герой в много любимата ми „Големите надежди”), а тя намира своя начин да се справи с усещането, че няма полезен ход. Едни роман за „човешките връзки и непостижимия стремеж за чистота в отношенията помежду ни и с околния свят.“

„Червенокосата“ от Орхан Памук (изд. „Еднорог“ – Един мъж. Една червенокоса жена. И Орхан Памук. В момента ми е трудно да се сетя за по-съблазняваща литературните ми вкусове комбинация. Орхан Памук е изключително ерудиран и мъдър разказвач, който изисква отдаденост и дори страст от читателя си. И въпреки че първата ми среща с него и „Името ми е червен” не беше особено сполучлива, ще се предам на червенокосата пък ще ви разкажа какво се е получило като резултат.

Гергана Петрова
”Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената” от Бенджамин Алире Саенц (изд. „Deja Book“). От малка обожавам философията, а когато гледам това бижу мигновено ми изниква в главата “Светът на Софи. Роман за историята на философията” на Юстайн Гордер, въпреки че очаквам че двете книги нямат нищо общо помежду си. Прекрасната корица и резюмето ме грабват веднага и нямам търпение да разлистя страниците за да търся отговорите на зададените въпроси.

“Защо се усмихваме?
Защо се смеем?
Защо се чувстваме самотни?
Защо сме тъжни и объркани?
Защо четем поезия?…”

“Слънцето също е звезда” от Никола Юн (изд. „Ибис“). Харесах стила на Никола Юн в романа ѝ “Всичко, всичко”. Способността ѝ да пише леко и увлекателно, засягайки тийнейджърски проблеми, които биха накарали дори по-възрастните да се замислим. След множество успехи на “Слънцето също е звезда“, имам доста високи очаквания за него.

Цветомила Димитрова
“Аристотел и Данте откриват тайните на вселената” от Бенджамин Алире Саенц (изд. „Deja Book“). Харесвам книги, в които привидно всичко е обикновено и типично, но с всяка следваща страница темите и героите се задълбочават. Именно затова, романът за двамата младежи, които се опитват да открият мястото си в света и да разберат какво искат от живота, ме грабна. Признавам си, корицата и заглавието също допринесоха.

„Софийски магьосници“ от Мартин Колев (изд. „Сиела“) – Магии, приключения и възможност да видя София по един нов начин – не се нуждая от повече причини да си купя книгата. Като добавим и факта, че авторът е българин, който, съдейки от резюмето, пише с чувство за хумор, романът веднага влезе в списъка ми за Панаира.

„Бащите не си отиват“ от Невена Дишлиева–Кръстева (изд. ICU) – Влюбих се в „Куфарът на брат ми“ и когато видях информация за новия сборник, бях сигурна, че ще си го купя дори преди да знам каква е темата на разказите в него. Всяка възможност да се потопя в смешно-тъжни, истински истории ме привлича, затова този сборник трябва да влезе в библиотеката ми.

„Единственият спомен на Флора Банкс“ от  Емили Бар (изд. „Кръгозор“) – Винаги ми е било интересно да чета за герои, които започват живота си отново, виждат света с нови очи, опознават себе си и близките си по нов начин. Историята на седемнадесетгодишната Флора Банкс, страдаща от частична амнезия, ми изглежда точно такава. А в допълнение, пътуването до Норвегия и романтичната нотка, която се прокрадва в резюмето, обещават едно увлекателно четиво.

Милена Златарова
„Жило и мед” на Хани Мюнцер ( изд. „Емас“) –  заинтригувана съм от това, че книгата съчетава различни жанрове – любовен, исторически, шпионски роман. Действието се развива между двете световни войни – период, към който отдавна имам интерес, и една сюжетна линия в настоящето, която очаквам да направи историята още по-заплетена и интересна за четене.

„Отровни думи” на Луиз Пени (изд. Софтпрес“) – много съм капризна по отношение на криминалните романи, но към поредицата за инспектор Гамаш се пристрастих и чакам с нетърпение всяка следваща книга. Освен с увлекателната криминална интрига, поредицата се отличава с чудесно предадена атмосфера и детайлно обрисувани герои, чието развитие проследяваме от книга в книга.

„Стаята на Джейкъб” от Вирджиния Улф ( изд. „Colibri“). Много дълго време ми трябваше, докато харесам Вирджиния Улф и огромна заслуга за това има преводачката Иглика Василева, чиито преводи ми разкриха красотата на прозата ѝ и вътрешния ѝ свят. Това е първият експериментален роман на писателката и е просто задължително да го имам точно в това издание.

Габриела Кожухарова
„Урания” от Блага Димитрова (изд. Хермес“). Въпреки че Блага Димитрова е една от любимите ми писателки, досега не бях чувала за тази нейна книга, навярно останала в сянката на прословутите „Отклонение”, „Пътуване към себе си” и „Лавина”. Обожавам мъдрото и изпълнено с нежна женственост творчество на Блага Димитрова, така че не бих пропуснала ново издание на който и да било от романите ѝ.

„Добрият късмет на момента” от Матю Куик (изд. „Емас“). С „Наръчник на оптимиста” американският писател Матю Куик доказа, че майсторски умее да приобщава читателя към живота на необикновените си, малко странни герои. Писането му е изпълнено с хумор, съчувствие и човещина към грешките и тъгата на ексцентричните му персонажи. Точно тези качества се надявам да преоткрия и в другия му издаден на български роман.

Изтегли списъка в подходящ за принтиране PDF с указания къде можеш да намериш всяка от книгите от този линк.