fb
НовиниПо света

Нобелистката Луиз Глик издава проза за първи път

3 мин.

След повече от 10 стихосбирки и две книги с есета, 79-годишната писателка Луиз Глик завърши първия си разказ. Той ще бъде публикуан на 11 октомври 2022 г., съобщи CBC. 

Историята от 64 страници е озаглавена Marigold and Rose: A Fiction. Развива се като басня, докато Глик си представя мислите на бебета близнаци. Тя е писала за деца и преди, особено в известната си колекция Арарат от 1990 г. Но докато стиховете ѝ са вдъхновени отчасти от детството и преживяванията ѝ като родител, Marigold and Rose се заражда от видеозаписите на внучките ѝ Еми и Лизи, които синът ѝ изпраща от Калифорния, когато Глюк не може да ги посещава заради пандемията.

„Спомням си, че казах на някого, че да гледаш близнаци е като да отидеш в зоологическата градина – виждаш поведение, което обикновено не виждаш при бебетата, защото тези деца имат взаимоотношения помежду си, преди да имат отношения с почти всеки друг“, каза Глик в едно от последните си интервюта. Тя допълни, че гледането на видеоклиповете се е превърнало с мания за нея.

Звуците и образите на Еми и Лизи в крайна сметка са дали резултат. Глик съставила кратка глава и я изпратила по имейл на сина си, който й казал, че харесва работата толкова много, че я чете на глас на семейството, дори когато бебетата са били твърде малки, за да разберат. Тя продължила да пише глави и да ги изпраща и в рамките на седмици завършила това, което се превърнало в Marigold and Rose.

Глик никога не е публикувала роман или сборник с разкази, а дори не е имала и желание да го прави. Спомня си, че е опитала да напише кратка история в късните си тийнейджърски години и е намерила резултата за невдъхновяващ – „стерилен“, „просто ужасен“. Десетилетия на писане на писма и есета са послужили за „смазване“ на механизма, но все пак не е очаквала да завърши творбата в проза.

Редакторът на Глик Джонатан Галаси каза, че новата книга е „пълна изненада“, но също така изтъкна това, което той нарича „типичен хумор на Глик“ – намигването към идеята Marigold да бъде писател, преди дори да може да чете. 

Американката Луиз Елизабет Глик e родена на 22 април 1943 г. Тя е носител на множество литературни награди, включително на Националната книжна награда на САЩ за 2014 г., Поет лауреат на САЩ, както и на Пулицър. Глюк често се описва като автобиографичен поет, а произведенията ѝ са известни със своята емоционална интензивност и с елементи от митологията, историята или природата.

Луиз Глик спечели Нобеловата награда за литература за 2020 г.