fb
НовиниПо света

Рансъм Ригс пуска четвърта книга от поредицата за Мис Перигрин и чудатите деца

3 мин.

Рансъм Ригс обяви нова книга от хитовата фентъзи поредица за Мис Перигрин и чудатите деца. Четвъртият роман от серията ще се казва A Map of Days („Карта на дните“) и ще бъде публикуван на 2 октомври 2018 г., съобщава USA Today. Самият автор потвърди новината на официалната си страница във Фейсбук.

Романът ще бъде продължение на популярната янг адълт сага, завладяла читатели през 2011 г. с „Домът на Мис Перигрин за чудати деца“. Първата част се превръща в бестселър и е последвана от още две книги и сборник с приказки, както и от едноименната екранизация на Тим Бъртън с Ева Грийн в ролята на Мис Перигрин.

В A Map of Days Ригс отново ще ни срещне с Джейкъб Портман, който се връща в родния си дом във Флорида, след като спасява чудатите деца от чудовищната заплаха на гладните. Джейкъб, Ема, Мис Перигрин и техните приятели се опитват да заживеят в съвремието, което означава да ходят на плаж и да правят всичко възможно, за да се почувстват нормални.

Заглавието е вдъхновено от „времевия атлас, който установява местоположението на времевите примки в чудатия свят“, обяснява Ригс и допълва:

Винаги съм си представял, че светът на чудатите деца обхваща цялото земно кълбо, а не само Великобритания, така че развиването на сюжета в Америка позволява да изследвам цяло ново чудато общество със собствени правила, история и подход. Това е драматично разширяване на вселената.

Американските примки са до голяма степен непризнати и неизвестни – особено на Мис Перигрин и нейните европейски колеги, така че намирането и създаването на Американска карта на дните бързо става приоритет за тях, ако не и мания.

Ransom Riggs A map of daysA Map of Days също ще съдържа винтидж черно-бели фотографии, с които поредицата стана известна. В това издание обаче за първи път ще има и цветни снимки като допълнение към сюжета. Ригс разкрива, че иска да внесе цвят, защото свърза историята на Америка със свръхнаситените цветове на апаратите „Кодак“, „50-те и 60-те години на миналия век, ресторантите и мотелските стаи, както и големите фризури и странни туристически капани“.

Що се отнася до момичето от корицата на A Map of Days, авторът споделя, че тя изобразява някои от основните теми в книгата:

Както всички деца на моите корици, това момиче също е герой, който ще срещнете в историята. Тя е тъжна и измъчвана от облак черен дим, който я преследва навсякъде, а призракът на сестра й обитава дима. Понякога, в зависимост от деня, светлината или настроението на сестра й, можете да видите лицето й в облака.

Не пропускайте ревютата ни за „Домът на Мис Перигрин за чудати деца“„Градът на гладните“ и „Библиотеката на душите“, както и за сборника „Приказки за чудатите“.