fb
Ревюта

„Трасьори“: животът такъв, какъвто си го направиш

4 мин.
Trasyori J. J. Howard

Trasyori J. J. HowardПреди известно време случайно разбрах, че Юлия Спиридонова-Юлка ще бъде отговорен редактор на чисто нова тийн поредица. Не нейна (макар в писането да е супер добра!), а с преводни книги на издателство „Пан“.

Е, началото на поредицата „Мега исТИЙНско“ вече е факт, казва се „Трасьори“ и е съпътствано от филм, който се върти по кината в момента. Добре познавам тънкия усет на Юлка спрямо нагласите на младите и бях сигурна, че книгата ще е добра. Никак не бях подготвена обаче 238 страници по-късно да копнея да владея изкуството на паркура…

Кам е най-бързият велокуриер в цял Ню Йорк. Той лети и разнася пратки, за да може да покрива наема за мизерното си жилище и да изплаща дълговете си към китайската мафия, с която необмислено се е забъркал. Ама пък парите винаги са необходимо зло. Особено когато се налага да спасяваш къщата си, да лекуваш болната си майка, защото баща ти… той просто е решил да размахва пистолет и да се прави на пич.

Животът на Кам вероятно би продължил да е точно толкова сив и безсмислен като на хамстер, въртящ се в колело, ако върху него от небето не се стоварва най-готиното момиче, което е виждал… Кестеняви коси, сребристосини очи и невероятни умения да се катери по стени – това е тайнствената Ники. Запленен от непознатата, Кам проучва всичко за изкуството, наричано паркур, трейсинг или фрийрън и решава, че непременно трябва да се впусне в игра на площадката, наречена Ню Йорк.

Зад привидно лесния спорт се крият здрави нерви, яки мускули и желязна воля. Те са точно толкова необходими на практикуващия паркур, колкото и на ловкия крадец, способен да отмъкне всичко отвсякъде. Докато преследва загадъчната Ники, Кам ще срещне нейните „колеги“ – брат й Дилън, Джакс, Тейт и шефа на глутницата Милър. Схванал, че трейсингът помага на новите му приятели да печелят доста добре, Кам ще прояви интерес да се включи в схемата, макар непрекъснато да се укорява, че тръгва по пътя на баща си, по който се е зарекъл да не хваща никога повече. Обстоятелствата обаче налагат този отчаян ход, а може би и присъствието на красивата брюнетка.

Бързина, ловкост и огромни дози адреналин ще са необходими на Кам, за да следва групата в „куриерските“ й дейности. Най-важните правила? 1. Никога не отваряй пратката и 2. Не помисляй да припарваш до Чайнатаун. Лошо, ако вече си се забъркал до ушите с китайската мафия. Още по-лошо, ако шефът ти крие огромна тайна…

Има ли изход, когато стъпиш накриво? Може ли невъзможната любов да бъде решение? Струва ли си да опитваш, дори и да не виждаш смисъл? В „Трасьори“ ще откриете всичко необходимо за едно страхотно тийн изживяване: екшън в прилични дози, истинска вдъхновяваща любов и отговори на много въпроси. Нека привидно лекия сюжет, приличен на американски филм, не ви заблуждава: авторката Дж. Дж. Хауърд много умело е успяла да вплете в книгата онези ценности, които са важни за успешното израстване. Докато бях тийнейджър, често се отчайвах, че нищо няма смисъл – колкото и да се опитвах, все стигах до задънена улица като главния герой Кам. И точно като него усещах, че ако не се предавам, изходът ще се появи!

За моралистите, които може и да се стреснат от корицата с младеж, размахващ пистолет, ще издам една тайна: това е плакатът на филма. Не знам как са „префасонирали“ сценария, за да отговаря на филмовите стандарти, но е факт, че единственото правило, което Кам не нарушава никога, е да не хваща зареден пистолет.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.