fb
БългарияНовини

#ВкъщиСъмИЧета с Мария Пеева: Пише се втората част от приключенията на семейство Куман

4 мин.

Втората част от приключенията на семейство Куман от „Инцидент в Мадрид“ вече се пише и ако всичко върви по първоначален план, почитателите ѝ ще могат да я четат догодина по време на лятната си почивка, разкри Мария Пеева, известна още като Мама Нинджа. Писателката беше четиринадесетият гост в кампанията #ВкъщиСъмИЧета, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и най-голямата медия за четене и книги в България „Аз чета“.

Мария не се страхува да експериментира нито в писането, нито в живота, и идеята за първи криминален роман се появила още в началото на пандемията.

„Скучно ми беше. Исках нещо да се случва, да има екшън. Затова се случи и „Инцидент в Мадрид“. Много съм поласкана от положителните отзиви на всички хора, които вече са я прочели и искат още приключения на семейство Куман“, допълни Мама Нинджа. Авторката е пленена от криминалния жанр, затова и с удоволствие се впуснала да плува в него.

Мария Пеева загатна, че една от сюжетните линии в книгата може да отведе не само истинското ѝ семейство до Доминикана, но и познатите вече от книгата Константин и Катерина Куман. В загадка остава и нетрадиционната българска фамилия, която е избрала за героите си от романа, но разкри, че цялата история ще бъде разказана в следващите части от бъдещата поредица.    

В момента Мария също чете един от любимите си криминални писатели Ю Несбьо с книгата „Синът“. Тъй като никога не остава без нови книги, отново си е подготвила избрани заглавия, а през коледните ваканции най-много обича да се впуска в историите, разказани от Луиз Пени.

Винаги за Коледа подарява книги – на семейството, приятелите, учителите на децата.

„Книгите са страхотен подарък особено когато улучиш предпочитанията на човека, но дори и да ни ги улучиш, пак са хубав подарък, защото така може да откриеш автор или жанр, към които иначе не би посегнал“, категорична е Мама Нинджа. Писателката е щастлива, че българите все повече четат и все повече български автори се търсят. И се надява следващата стъпка да е към това българската литература да бъде повече превеждана в чужбина.

Това беше и финалната среща за 2020 година от съвместната кампания #ВкъщиСъмИЧета на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и „Аз чета“. Можете да гледате неин запис тук:

Идеята за виртуалните срещи дойде в първите дни на извънредното положение за ограничаване разпространението на коронавирус, обявено през март 2020. В продължение на 9 седмици бяха представени 9 от водещите имена сред българските писатели – Нуша Роянова, Радостина Николова, Невена Басарова, Александър Чобанов, Мария Донева, Димитър Калбуров, Александър Шпатов, Ралица Генчева и Радостина А. Ангелова. Успешният формат за онлайн представяне на писатели се възобнови с втория локдаун през ноември. В серията от срещи отново бяха направени книжни премиери на най-новите заглавия, издадени през последните месеци на годината. Селекцията от автори включи писателите – Камелия Кучер с новия ѝ роман „Сън“, Катя Антонова с „Гениалните рецепти за сладкиши на Ванилия“, Георги Бърдаров с първо представяне на романа „Abslovo te“, Мария Пеева с началото на криминалната поредица „Инцидент в Мадрид“ и за втори път специален гост беше Невена Басарова с „Упражнения за етикет“, като продължение на бестселъра „Детска академия за добри обноски“.

Съвместната инициатива за представяне на автори онлайн отново доказва, че дори във времето на социална изолация обществената библиотека продължава да бъде предпочитан партньор и новатор като използва възможностите, предлагани от дигиталната среда за достъп на потребителите си до литература и изкуство. Кампанията е и ценен жест на подкрепа към творците, които имат не по-малко нужда от подкрепа в разгара на тази пандемия.

Прочетете още:

10 книги за лятото от Мария Пеева-Мама Нинджа

Алек Попов и Мария Пеева в подкрепа на кампания за борба с инсулта

„Писмо до сестра ми“ – за смелостта понякога да предпочетем себе си пред другите

Мария Пеева (Мама Нинджа) ни кани на среща с „Приятелят на Дядо Коледа“

#ВкъщиСъмИЧета – Ралица Генчева за писането като терапия

#ВкъщиСъмИЧета: Финалът на кампанията с писателката Радостина А. Ангелова

#ВкъщиСъмИЧета: Александър Шпатов разказва за „Декамерон 2020“

#ВкъщиСъмИЧета: Александър Чобанов подготвя криминален роман

#ВкъщиСъмИЧета с гост Димитър Калбуров в Световния ден на книгата

#ВкъщиСъмИЧета: Мария Донева за „човешкото“ писане

Експертът по етикет Невена Басарова се включва в кампанията #ВкъщиСъмИЧета с виртуална среща

#ВкъщиСъмИЧета: онлайн разговор с писателката Нуша Роянова този вторник