fb
10, които...Специални

10 плашещо актуални цитата от „Трябва да те предам“ на Рута Сепетис

2 мин.

Един от най-успешните модерни създатели на исторически романи – Рута Сепетис, ни пренася в ужаса на управляваната от Николае Чаушеску Румъния с “Трябва да те предам” (изд. „Сиела“, превод: Стоянка Сербезова-Леви).

Румъния в края на 80-те е студено и самотно място, властва правителство, което се грижи само за себе си, а съседи, приятели и роднини са насърчавани да доносничат един за друг. Презрение и страх изпитват румънските граждани към “секуритате” – отговорни за изчезването на хора, за поддържането на реда и съблюдаващи за отдаването на нужната доза почит към управляващите лидери. Един към друг обаче не се отнасят с повече доверие. Всеки може да бъде предател. И всеки може да бъде превърнат в предател. 

В тази атмосфера на страх и разочарование от правителството, постоянно затягащо примка около врата на гражданите, расте и Кристиан. 10 са цитите от действителността на Кристиан, които звучат плашещо актуални и днес. 


Чувате ли ме?
Разказвам вицове
и се смея, за да крия сълзите на истината,
че сме лишени от настоящето
с празни обещания
за празно бъдеще.


– Те крадат силата ни, като ни карат да смятаме, че сме слаби – каза ми веднъж той. – Но думите притежават сила, Кристиан. Възползвай се от тази сила на ума си. 


Знаеш, че цветовете съществуват отвъд палитрата на бетона и въглена, но не можеш да стигнеш до тях, не можеш да преминеш през сивотата. Дори вината ми имаше сив вкус, сякаш бях погълнал шепа сажди. 


Държавата контролита количеството храна и електричество, които консумираме, както и достъпа ни до информация. Но с помощта на философията ние контролираме ума си. Какво ще стане, ако започнем да изграждаме вътрешния си пейзаж и да го оцветяваме?


Дали тези хора потреперваха, когато студеният вятър преминаваше през празните им сърца и изгубени души?

Страхувам се, Кристиан. Страхувам се, че ще ни измъчват, но още повече се страхувам от това, че революцията ще претърпи провал.


Страхът води до подчинение. Дисидентите ги затварят в психиатрични клиники. 


Държавата, слава богу, не може да ни отнеме мъдростта. 


Не забравяй, pui, че късметът струва скъпо, а малшансът е безплатен. 


Липсата на доверие е форма на терор. Режимът ни изправя едни срещу други. Не сме в състояние да се обединим, защото не знаем на кого можем да имаме доверие и кой може да се окаже информатор. 


Можете да поръчате Трябва да те предам“  от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.