fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Българска литература

6 мин.

За наша голяма радост 2017 г. се оказа особено силна за българските писатели. Много от тях пуснаха прекрасни нови книги, които ни впечатлиха и обнадеждиха за бъдещето на съвременната ни литература. Ето ги и заглавията от родни автори, които вярваме, че не трябва да пропускате на Коледния панаир на книгата.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Афиши в огледалото“ (изд. „Софтпрес“) от Радостина А. Ангелова – прелестен роман, който носи топлина, утеха и вдъхновение в зимните вечери. Радост Ангелова рисува красива картина на София от миналото и разкрива скритата романтика в съвременния й образ. Тя въздига от пепелта спомена за легендатата на българския театър Роза Попова и прокарва пътя за още много истории, вдъхновени от незаслужено забравени имена от миналото ни. Разбира се, прави го в характерния си пленителен и проникновен стил с аромат на горещо кафе.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Отлъчване“ (изд. „Жанет 45“) от Николай Терзийски – оценявам книгата като едно от най-запомнящите се четива през изминалата година. Трудно ми беше да повярвам, че толкова сложна структура може да бъде дело на дебютиращ автор. Действието започва в съвремието и стига чак до времето на турското робство, като всяка епоха звучи достоверно и носи колорит на историята. Най-важно за мен обаче беше усещането, докато четях – на принадлежност към нещо голямо и значимо.

„Писмо до сестра ми“  (изд. „Софтпрес“) от Мария Пеева и Люси Рикспуункнигата е вълнуваща, изпъстрена с чувство за хумор и засяга актуални теми за обществото ни. Усетих я много близка, вероятно и защото имам сестра, която обожавам. Правех паралели с нашите взаимоотношения и мисля, че дори страничната гледна точка от разказа в романа ми беше полезен. Авторките са се справили чудесно в изграждането на увлекателна история, с фокус върху човешките взаимоотношения. Балансът между сериозното и забавното е перфектно уцелен!

 

Ива Иванова препоръчва:

„Грехът на Лилит“ (изд. „Ciela“) от Радко Пенев – своеобразно продължение на „Ритуалът“ и разказва за събията няколко месеца след края на първата книга, когато доктор Боряна Казакова изнася презентация за откритията си в Англия. По време на тази презентация се сдобива с клинописна плочка, която я вкарва в ново, не по-малко опасно приключение, което я принуждава да се бори за живота си. Фокусът този път е не върху траките, а върху шумерите и тайнственото общество на „Синовете на Кайн“, а в приключението Боряна отново намира помощ при Петър Георгиев, както и при младата асироложка от Британския музей Меган Сегар.

„Бабо, разкажи ми спомен“ (изд. „Хермес“) от Ивинела Самуилова – по-голямата част от сюжета се върти около млада жена, попаднала в малко селце в Балкана във връзка с фолклорен проект, който готви. Там тя среща баба Жива и двете изграждат силна връзка. Историите, разказани от жителите на махала Небесна, са наистина увлекателни, а начинът, по които са поднесени, е лек. Имате избор дали да прочетете романа на един дъх през някой спокоен следобед, или да го поглъщате на лъжички през напрегнатата работна седмица, за да си осигурите кратко бягство в един малко по-простичък и идиличен свят.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Като пристигнеш, обади се“ (изд. „Обсидиан“) от Кристин Димитрова – една книга, която е абсолютно читателско удоволствие. Кристин Димиторва е писателка и разказвачка от класа, а опитът определено си казва думата. Разказите й са изпълнени с добре прикрита ирония, а хуморът е много обран, много елегантен и дълбоко ироничен, особено към героите, които се вземат твърде насериозно. Ако се плашите от големите имена в литературата ни, недейте. Кристин Димитрова е написала книга, която ще ви накара да мислите за обич и възмездие, за топлина и семейни отношения. Когато я прочетете, ще ви се прииска да се обадите на някого, когото обичате.

„Пропуснатият момент“ (изд. „Жанет 45“) от Йорданка Белева – каквото и да се каже за поезията на Дана Белева, ще е малко и в същото време – твърде много. Това е книга, с която да си мълчиш. Да четеш и препрочиташ. Книга за „бялото и белите“, за книгите, за обичта. За миналото и настоящето. За моментите, които носим винаги с нас, защото са вързали сърцата ни на възел.

„Държавата на другия живот“ от Пламен Сивов – година след като я купих, това е една от книгите, които ми е била най-важна през последните дванайсет месеца. Стихосбирка, пропита с вяра (от онази, която е вдъхновявала великото изкуство на Ренесанса) и любов. Зряла, обмислена, горчива любов. От онази, на която си струва да заложиш всичко. Зимата и голяма част от пролетта ми мина под звуците на някои от песните, в които са се превърнали стиховете в тази книга. Класическа поезия. Не е подходяща за тийнейджъри и наивници.

„Висока облачност“ (изд. „Жанет 45“) от Оля Стоянова – разказите на Оля Стоянова могат да ти извадят душата с памук. „Висока облачност“ е нежна, човешка, лирична и малко тъжна, но по един пречистващ начин – книга, която ти казва, че не си сам в тъгата си. В шумния и напудрен разговор за литература книги като тази са елегантното мълчание, което кара другите да се чувстват засрамени от палячовщината си. Оля Стоянова е разказвачка, която умее да открива необикновеното в ежедевието, да вижда отвъд зацапания прозорец на делника. Ако се чудите какво има отвъд облаците, тази книга крие няколко възможни отговора.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Бащите не си отиват“ (изд. „ICU“) – сборник под съставителството на Невена Дишлиева-Кръстева, пълен с емоционални разкази. Всеки е различен, но с една обща основа – любовта към бащата. Четейки, опознаваме както разказвачите, така и онези прекрасни личности, които са ги отгледали, а изданието се превръща в разходка из спомените, споделяне, красиво откровение, което разплаква, но и лекува.

„Чамкория“ (изд. „Жанет 45“) от Милен Русков – спечели ме най-вече със забавния си разказвач и главен герой бае Славе. Неговият интересен език, съчетан с миналото на България през 20-те години на XX век, оформя една трагикомедия, която ще се хареса на всеки любител на историята и историческите романи.

 

Не пропускайте списъка ни за пазаруване по време на Коледния панаир на книгата, както и препоръките ни за съвременна прозанехудожествени книгитрилърилюбовни и YA романи, както и детски заглавия.

Вземи една или няколко книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаир на книгата“.