fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Детски книги

9 мин.
Processed with VSCO with e5 preset

Разходете се из необикновените светове, които ни погълнаха и омаяха през изминалата година, в препоръките ни за детска литература за Коледния панаир на книгата.

 

Диана Василева препоръчва:

„Серафина и черният плащ“ (изд. „Софтпрес“) от Робърт Бийти – ако сте пропуснали един от най-хубавите романи, издавани тази година, ви съветвам да поправите грешката си и да се запознаете с невероятната Серафина. Налудничава, малко страшна и мрачна история, пълна с важни уроци, оптимизъм и приключения. Серафина е странно, диво и много котешко момиче, което ще заобичате истински! Тази есен излезе и втората част – „Серафина и магическият жезъл“, а съвсем скоро очакваме и финала „Серафина и изгубеното сърце“. Ако обичате красиви книги с малко мистерия и тъмнина в сюжета, в комбинация с котки, ви съветвам да се приберете със Серафина у дома!

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Отвъдземя“ (изд. „Orange Books“) от Тахере Мафи – не съм най-големият фен на романите за middle grade публиката, но не мога да отрека, че тази чаровна шантавелщина беше изключително забавно и на моменти дори стряскащо преживяване. Тахере Мафи развихря безстрашно въображението си и превежда читаталя през няколко необикновени свята, наситени с фантастични детайли, както и през множество опасни приключения. Що се отнася до начумереното момиче на корицата, Алис е страхотна героиня с чепат нрав, която определено ме спечели с хапливия си език.

 

Преслава Колева препоръчва:

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ (изд. „Хермес“) от Елена Фавили и Франческа Кавало – най-добрият подарък, който можете да направите на едно момиче, а защо не и момче. Двете авторки са събрали историите на 100 жени, които са успели да променят света и да бъдат това, което са решили, а не онова, което обществото им е налагало. Изключително важно е посланието за възможностите и мечтите. Всяка бъдеща жена трябва да знае, че може да постигне всичко, което поиска, а не да чака принцът да я спаси или да следва чужди модели и роли. Всяка история е разказана кратко и ясно, като за деца, и е побрана на една страница. Чудесните илюстрации и твърдите корици правят книгата истинско бижу.

„Феята от захарницата“ (изд. „Рибка“) от Катя Антонова – прекрасна история за всички важни неща от живота, с които децата тепърва се сблъскват, като истинското приятелство, първата любов и собствената идентичност, при това подправена с щипка магия. Животът на Филип се променя напълно, когато в старата захарница на баба си намира малка сладкарска фея с вкусното име Ванилия. Двамата се сприятеляват и следват редица забавни и щури приключения. А силата на Ванилия е да превръща всичко в захар, което се оказва по-полезно, отколкото може да си представите.

 

Цветомира Дукова препоръчва:

„Принцеси. Забравени и безизвестни“ (изд. „Рибка“) от Филип Лешермейер и Ребека Дотремер – една необикновена енциклопедия, благодатна почва за „освобождаване“ на фантазията и разглеждане на света от различни перспективи. Очакват ви безброй детайли за разглеждане и послания за осмисляне, остроумни метафори, майсторска игра с цветовете и настроенията. Книгата е пленителна и вдъхновяваща. Тя ни разказва за благородството и капризите, за красотите и недостатъците на света, който въпреки всичко може да бъде хармоничен в душите ни. Показва как да намерим път към щастието и как да живеем в мир със самите себе си, като признаем, че сме такива – нито много добри, нито много лоши!

„Барбароните“ (изд. „Фют“) от Анет Тизон и Талас Тейлър – барбароните са забавни, трудолюбиви, усмихнати и изобретателни. Те никога не се отказват от целта си и са изяло отдадени на сърцата и талантите си. В техния свят царуват доброто и обичта. Книжките от поредицата на Анет Тизон и Талас Тейлър са идеални за възпитаване на любов към четенето у най-малките бъдещи читатели. Ще им се понрави едрият шрифт и необикновените илюстрации, които умело съчетават много цветове и разнообразие на формите. Чудесни книжки за развиване на въображението и за първи уроци по толерантност и позитивизъм.

„Ана Ана“ (изд. „Пурко“) от Алекси Дормал и Доминик Рок – едва ли някога ще се наситя да препоръчвам на малки и големи поредицата за Ана Ана от Алекси Дормал и Доминик Рок. Ана Ана е абсолютна чаровница с неукротима руса коса. Тя разполага с цял отбор плюшки – Зигзаг, Космато топче, Пингпонг, Лиско, Китчо и Гризу, които ту са добри и любвеобилни, ту са източник на непредвидими бели. Изненади не липсват, но едно се знае – ще има забавление и пакости без край.

 

Екипът на Detskiknigi.com препоръчва:

„Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше“ (изд. „Лист“) от Даниил Хармс – страхотна история за деца и възрастни, разказана с чувство за хумор. Книгата представя полета на въображението на децата, който понякога може наистина да ги заведе до Бразилия или поне до съседното градче. Книгата е пример за майсторството на Хармс да твори нонсенсови сюжети, които печелят вниманието на читателя от първото изречение. Великолепните илюстрации на Дамян Дамянов, комбинация между моливна рисунка и акварел, превръща изданието в личния ми фаворит от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“.

„Съвет към малките момичета“ (изд. „Лист“от Мар Твен – книгата ще ви зарадва с познатото хапливо и безцеремонно чувство за хумор на Твен. Неговите съвети към момиченцата може и да се броят на пръстите на двете ръце, но обхващат най-важните теми: как да се държим с възрастните (да не им отвръщаме, докато те не започнат първи), родителите (да им прощаваме дребните предразсъдъци и досадните прищевки) и братята си (неустоимите бизнес предложения винаги вършат работа). Те със сигурност няма да допаднат на сериозните възрастни без чувство за хумор, но за читателите от всички останали възрасти са много забавни и връщат позабравеното желание да правиш пакости и да се противопоставяш на авторитетите. Българското издание нямаше да бъде толкова неустоимо привлекателно без изключителната работа на илюстраторката Капка Кънева и нейните хартиени пластики, които крият множество забавни детайли.

„Мечокът и пианото“ (изд. „Фют“) на Дейвид Личфийлд – книгата разказва историята на малко мече, което се превръща във виртуозен пианист и покорява световната сцена. Дали това го прави щастлив? Наглед простичката детска книжка ни кара да си припомним кои са истински важните неща в живота и да се замислим защо за обществото днес е по-важно да имаш слава и пари, вместо да си удовлетворен с най-истинската и вярна публика – семейството и приятелите.

 „Защо? Какво? Как?“ (изд. „Фют“) – енциклопедиите от поредицата за най-малките (от 2 до 5) са отлична възможност малчуганите да научат повече за света около тях. Кратките и ясни текстове, разнообразните теми и веселите капачета превръщат срещите с книгата в истински празник.

„Од и ледените великани“ (изд. „Ciela“) от Нийл Геймън – отново се връщаме в Асгард, но този път приключението е подходящо и за по-малки читатели (7+). Скандинавските богове пак са се забъркали в ужасна каша (отново по вина на Локи) и имат нужда от помощта на накуцващо човешко дете, за да прогонят ледения великан от Асгард (причина за неотстъпващата зима) и да си върнат чука на Тор. Историята на смелия Од е разказана с разбиране за мотивите, които движат хора, богове и великани, и вяра, че красотата е еднакво важна за всички тях. Феновете на Геймън ще открият характерните за него стегнати и остроумни диалози, чувство за хумор и свеж поглед към всемогъщите богове, които обаче все опират до помощта на крехките смъртни човеци. Удоволствието от книгата е пълно благодарение и на илюстрациите на Крис Ридъл.

„Когато дъжд вали“ (изд. „Емас“) от Феридун Орал – книгата на турския художник провокира децата да се понесат на вълнуващо приключение със своите играчки. Скуката е пръв приятел на въображението, затова, когато детето скучае, то е склонно да превърне в интересно средство за игра дори най-обикновения предмет. Нежните илюстрации на художника крият още стотици истории, а красивото издание с твърди корици превръща книгата в чудесен подарък.

„Даровете на влъхвите“ (изд. „Лабиринт“) от О. Хенри – разказът е добре познат на повечето читатели, но красивото издание с илюстрации на Соня Дановски е способно да върне очарованието от първия прочит. Рисунките й предават широк спектър от емоции – от тъжното настроение преди коледните празници в дома на Дела и Джим до постепенното узряване на решението и безусловната им саможертва. В днешно време е трудно да се задържи вниманието на младите читатели задълго, но комбинацията от брилянтния стил на О. Хенри и великолепните илюстрации на Дановски с лекота преодоляват това препятствие, което прави книгата много подходяща за тях.

„Книгата на всички неща“ (изд. „Жанет 45“) на Хюс Кайер – красива и нежна история, която постепенно и ненатрапчиво разкрива трудно уловими неща: какво значи да си добър човек, какво е щастието, какво прави човека красив в очите на другия, какъв морален компас трябва да ни води. Кайер ни води през историята на деветгодишния Томас и неговото семейство, в което цари страх и насилие, с елегантния си, поетичен стил без всякаква назидателност и заобикаляне на неудобните теми. Българското издание е уникално поради факта, че е богато изпъстрено с красивите й и провокиращи въображението илюстрации на Люба Халева.
Не пропускайте списъка ни за пазаруване по време на Коледния панаир на книгата, както и препоръките ни за съвременна прозанехудожествени книгитрилърилюбовни и YA романи.
Вземи една или няколко книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаир на книгата“.