fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: YA литература

8 мин.

Обожаваме янг адълт книгите и горещо ви препоръчваме да не ги изключвате от списъците си за тазгодишния Пролетен базар на книгата само защото по определение са насочени към тийнейджърите. Разгледайте тези романи, които силно ни впечатлиха през последните месеци:

 

Гергана Петрова препоръчва:

„Слънцето също е звезда“ (изд. „Ибис“) от Никола Юн – харесах стила на писане на Никола Юн още във „Всичко, всичко“ и вторият й издаден у нас роман също оправда високите ми очаквания. Историята за Наташа и Дейниъл е динамична и сладка. Двамата са пълни противоположности – тя е реалистка, а той е мечтател, тя вярва само в науката и фактите, а той – в съдбата. Денят, в който се запознават, променя целия им свят и мироглед. Но Никола Юн не ни разказва просто една любовна история, а ни сблъсква със суровата действителност, надеждата, всекидневните проблеми и препятствия, пред които животът може да ни изправи. Въпреки че сюжетът за двама души, които се влюбват за един ден, може да звучи изключително клиширано и не особено интригуващо, авторката успява да изгради отношенията им в дълбочина по уникален начин. Определено си заслужава да дадете шанс на този роман.

 

„Костенурки до безкрая“ (изд. „Егмонт“) от Джон Грийн – Грийн винаги ми е бил огромна слабост и затова няма да изненадам никого с препоръката си. В мига, в който прочетох новия му роман, вече исках да го почна отначало, а аз не обичам да препрочитам книги. Обсесивно-компулсивното разстройство и тревожност на Аза са част от нея. Тя трябва да живее с тях и не може изведнъж магически да се излекува и всичко да бъде цветя и рози. Може би точно този елемент в писането на Джон Грийн ме грабва най-много – липсата на нереалистичен щастлив край. Личният му сблъсък с психичните заболявания му е помогнал да опише Аза и мислите й изключително достоверно, автетично и въздействащо за читателите му.

 

Диана Василева препоръчва:

„Дългият път към една малка ядосана планета“ (изд. „Artline Studios“) от Беки Чеймбърс – винаги съм обичала космически опери и смятам, че са подходящи за всяка възраст. Още повече обичам дебютните романи на обещаващи автори, а Беки Чеймбърс е именно такава. Въпреки че не се вписва в класическото разбиране за янг адълт, романът й има място сред тези препоръки. Разполагате с един малък кораб насред необятното галактическо пространство и неговия разнообразен екипаж, състоящ се от невероятни образи! Главната героиня Розмъри Харпър е класически персонаж – бягаща от миналото, с нулеви очаквания, но намерила семейството си, където най-малко го очаква. Екипажът на кораба минава през доста интересни случки и забавни моменти, които ще поддържат вълнението ви до последната страница. Това бижу заслужава вашето внимание.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Майките“ от Брит Бенет (изд. „Хермес“) – роман, който обхваща важни и болезнени теми за младежите. Първа среща със смъртта, прибързана и незряла интимна връзка, аборт, любовен триъгълник, депресия… Историята има мрачен оттенък, но си струва да се чете за изборите, които поставят основите на житейския ни опит. Ако дори един млад читател се поучи от грешките на героите, то това би оправдало всички усилия, положени за създаването на книгата!

 

 

 

Ива Иванова препоръчва:

„До всички момчета, които съм обичала“ (изд. „Ибис“) от Джени Хан – дълго време отлагах прочита на тази книга, и аз не знам защо. Струваше ми се повърхностна и клиширана, макар идеята за изливането на всички натрупани емоции в писма да ми изглеждаше интересна. Когато я видях в библиотеката в Монтана преди няколко седмици, реших да й дам шанс. Романът ме заплени с лекия си стил и различната си история. Лара Джийн успява да обърка нещата толкова много, че чак не е за вярване, и няма никаква идея как да промени положението, в което се намира. Досега винаги е разчитала на по-голямата си сестра Марго, но когато тя заминава, момичето няма никаква идея как да подреди живота си. Лара Джийн е наивна, лесно се доверява на хората и в същото време подлага всичко на съмнение. Единственият начин, по който си мисли, че може да разреши кашата, в която се е превърнал любовният й живот, е като се преструва, че излиза с Питър – едно от петте момчета, които някога е обичала.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Лятото на невъзможните неща“ (изд.“Ера„) от Роуан Колман – една от онези красиви истории за пътуване във времето, които без съмнение ще ви накарат да се ровите в интернет, за да разгледате снимков материал от вече отишли си епохи. Ще се гмурнете в 70-те години, когато майката на главната героиня е била младо момиче. С всяко следващо посещение на Луна в миналото настоящето се променя и така тя осъзнава, че има реален шанс да спаси майка си от тежката й депресия и дори от самата смърт. Момичето може да промени и живота на сестра си, като я отърве от причините за пристрастеността й към наркотиците и алкохола. Луна би могла да постигне всичко това, но първо трябва да разбере кой е истинският й баща, а после да се откаже от възможността за собственото си съществуване. Междувременно ще срещне за първи път любовта… през миналия век.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Дългият път надолу“ (изд. „Егмонт“) от Джейсън Рейнолдс – роман, написан в стихотворна форма, засягащ теми като престъпност, насилие, наркотици, живот в гетото, дискриминация и расизъм. Има ли смисъл да четем такива неща в нашата прекрасна, либерална, идеална България? Дори да не използвах тези прилагателни иронично, да, има смисъл. Защото живеем в глобален свят и тези проблеми не могат и не бива да са ни чужди. Защото чрез книгите опознаваме гледната точка на Другия, пристъпваме в чужд свят и намираме отговори на въпросите за своя.

 

 

 

„Моментът преди порастване“ (изд. „Жанет 45“) от Лилия Йовнова – oще едно нетипично предложение – книга с поезия. Авторката прави своя дебют на 19 години и творбите й много точно отразяват люшкането между различните идентичности и роли на младия човек. В тази книга има любов, има несигурност, има обещания за бъдещето и тревоги. Личи си огромен, но все още неузрял талант. Лилия Йованова докосва кътчета в душата на читателя, които мислиш, че си надраснал и оставил в миналото. Но във всеки от нас има по едно дете, копнеещо за свободата, която порастването му е отнело.

 

 

Преслава Колева препоръчва:

warcross„Warcross“ (изд. „Прозорец“) от Мари Лу – трилогията „Легендата“ на Мари Лу изключително много ми хареса. Романите й носят духа на източната философия, а като прибавите фантастичен сюжет, получавате нещо прекрасно. Книгата й поставя началото на нова поредица, която ни пренася в един бъдещ свят, доминиран от нещо средно между игра и виртуална реалност  Warcross. Всички я играят, всички са в нея, а професионалните играчи печелят милиони. Хакерката Емика Чан прави пробив в системата на годишното откриване на турнира по Warcross, но вместо присъда създателят на играта Хидео Танака я кани да му помогне със сигурността. И приключението започва. Ако харесвате фантастичните елементи и сте фен на аниметата, то това е вашият избор!

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Огледалце, огледалце“ (изд. „Егмонт“) от Кара Делевин и Роуан Колман – в същността си е криминална тийн история, с драматични – и няколко романтични – моменти. Авторките говорят за съзряването в днешния технологичен свят, търсенето и отстояването на себе си въпреки всичко и всички, доверието и приятелството. Макар да имам някои забележки към книгата, често се изкушавам да я препоръчам заради актуалните теми, които повдига, и важните дискусии, които романът за тийнейджърката Рижи и тримата й най-близки приятели може да провокира.

 

 

„Романтиците“ (изд. „Хермес“) от Леа Конън – започва като лека и неангажираща тийн комедия, разказана от Любовта, но ако сте склонни да четете по-задълбочено, ще откриете и сериозни послания. Виждаме как раздялата на родителите рефлектира върху децата, като в същото време си припомняме, че хората имат право на щастие на всяка възраст, дори когато то носи със себе си висока цена. Книгата е забавно написана, без завладяваща романтика, но с много мили сцени на обич и приятелство, които я правят идеална за разтоварване през летните ваканции.

 

 

Ако искате да разгледате списъка ни с покупки за Пролетния базар на книгата 2018, погледнете тук. Вижте и препоръките ни за съвременна прозабългарска литературатрилърилюбовни романи и нехудожествени книги.

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!