fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Трилъри

6 мин.

Ако обичате мрачния психологизъм и заплетените загадки, разгледайте последните трилъри и кримки, които ни впечатлиха и ви съветваме да потърсите на Пролетния базар на книгата 2018

 

Ася Ангелова препоръчва:

„Не се сбогувам“ (изд. „Еднорог“) от Борис Акунин – страшно много харесвам Борис Акунин, затова и излизането на последната (засега) книга, която проследява приключенията на Ераст Фандорин, беше доста дългоочаквано за мен. Поредицата за прочутия детектив има уютна атмосфера, подобна на тази в творбите на Агата Кристи. В „Не се сбогувам“ умният и методичен Фандорин отново се впуска в преследване на злодеи и търсене на правда в една непозната и разкъсана Русия, насред революция, конфликти и хаос. Ако харесвате интелигентни детективски романи, препоръчвам ви да разпуснете с „Не се сбогувам“ или някоя от останалите части от серията.

 

„Жената на прозореца“ (изд. „Ciela“) от Ей Джей Фин – трилър, който изключително ме изненада. Щом прочетох анотацията, си казах, че тази книга няма да е нищо особено и даже ми звучеше като вече гледан филм. Ето тук беше първата ми грешка. След като започнах романа по препоръка, с идеята да прочета малко, за да усетя атмосферата му, почувствах как ме увлича и ненадейно минах около сто страници. Това беше втората ми грешка. При „Жената на прозореца“ няма място за подценяване. Просто трябва да я прочетете. Тя ще ви държи под напрежение във всеки момент, разгръщайки бавно детайли и неочаквани обрати. И запомнете: нищо не е такова, каквото изглежда.

 

Вероника Вълева препоръчва:

Трилогията „Остров Луис“ (изд. „Колибри“) от Питър Мей – мрачният шотландски остров, където ни пренасят „Черната къща“, „Човекът от остров Луис“ и „Шахматните фигури“, е изпълнен със зловещи тайни и сякаш всеки от малцината му жители крие тъмно минало. Романите на Питър Мей започват с разследване на убийство, но действието скоро се преплита със семейна драма и психологически обрати, които гарантират трескавото отгръщане на страница след страница до самия край.

 

 

 

Мартина Ламбова препоръчва:

 „Зад затворените врати“ (изд. „Хермес“) от Б. А. Парис – едно невероятно предложение, което ще ви остави без дъх. Аз бях брутално погълната от книгата и не можех да си представя да правя нещо друго, освен да дочета историята на Грейс и нейния Джак Ейнджъл. След този роман вероятно ще се усъмните в съществуването на „перфектното семейство“, и то с право. В перфектните семейства има нещо гнило, нещо сбъркано. Например една заключена, малтретирана, унижавана и изнудвана жена, която нетърпеливо чака деня на собственото си спасение и още повече – на спасението на малката й сестричка, страдаща от Синдрома на Даун.

 

„Майските рози“ (изд. „Milenium“) от Дот Хъчисън – втората част от трилогията на американката Дот Хъчисън, която ще ви изправи на нокти. И няма как да е иначе, защото чувствата, пред които един здравомислещ човек е изправен, когато чете за ужасните престъпления на сериен убиец на млади момичета, със сигурност не са приятни. Но историята е като дрога, няма как да се откажеш. Благодарение на въображението и таланта на авторката читателят безследно се изгубва в света на Прия и старата ни познайница Инара от първия роман – „Градината на пеперудите“. Истината е, че изгарям от нетърпение да прочета и „Децата на лятото“, която можем да очакваме съвсем скоро на английски. Наваксайте с първите две, ако все още не сте. Гарантирам, че няма да съжалявате и ще сте едни от първите в книжарницата, когато финалът е налице!

 

Милена Златарова препоръчва:

„По действителен случай“ (изд. „Colibri“) от Делфин дьо Виган – едно от откритията ми за миналата година. Със сигурност ще допадне на почитателите на психологическия трилър. Неслучайно сюжетът привлече вниманието на самия Роман Полански, който създаде едноименен филм по него. Романът умело заиграва с размиване на границите между реалност и фикция. Героинята, чийто прототип е самата Виган, става жертва на хищния глад за автентичност, за пълно припокриване на твореца  със създаденото от него. В тази зловеща история читателят губи опора под краката си и пропада в мрачния свят на несъзнаваното, където се раждат кошмарите, но и творческите образи.

 

Милена Трендафилова препоръчва:

Chervenoto piano Dzhosh Malerman„Червеното пиано“ (изд. „Deja Book“) от Джош Малерман – един от онези нетипични трилъри, които просто не можеш да оставиш, докато не си прочел и последната страница. Пациент, претърпял необичайна травма, когото всички отписват, се възстановява изумително бързо. Бившият военен редник Тонка е бил на мисия в Африка с цел да разбере истината за феномен, провалил мнозина други. Напрежението, което Малерман има навика да създава в книгите си, би се харесало на читателите, търсещи вълнуващ, различен и безупречно написан роман.

 

 

V ochakvane na srqda Niki French„В очакване на сряда“ (изд. „AMG Publishing“) от Ники Френч – трета книга от една поредица, която е задължителна за всички любители на добрите криминални истории. Писателското дуо, състоящо се от журналистите Ники Джерард и Шон Френч, се справя като по учебник с разплитането на мистериозни убийства и заплитането на интригуващи сюжети. Добър трилър, който се чете с наслада и не ви оставя да скучаете!

 

 

 

 

Drugiqt sin Aleksander Sioderberg„Другият син“ (изд. „Colibri“) от Александер Сьодерберг – продължението на „Андалуският приятел“, или казано с други думи, още една криминална поредица, която се очертава да спечели много почитатели. Сьодерберг определено знае как се пишат тирлъри – започва с кулминацията, а след това постепенно развива сюжета в кинематографичен стил. Постоянно менящата се обстановка също спомага за нарастващото напрежение. Ако си падате по скандинавска литература в този жанр, Сьодерберг няма да ви разочарова!

 

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Сподавен писък“ (изд. „Еднорог“) от Анджела Марсънс – криминален трилър, който поддържа интереса на читателя до самия край с помощта на интересни загадки, забавни диалози и няколко неочаквани изненади. Първият роман от поредицата за инспектор Ким Стоун ми припомни любите ми британски кримки, но същевременно притежава свой уникален чар, до голяма степен дължащ се на главната героиня. Ким има особен характер, кален от трудностите в миналото й, но въпреки това успява да спечели сърцата ни с отдаденост към справедливостта и умение да постави всекиго на мястото му с няколко забавни коментара. Авторката пък успява да създаде един увлекателен сюжет, да приобщи читателя към разследването и да ни накара да чакаме следваща книга с нетърпение.

 

Ако искате да разгледате списъка ни с покупки за Пролетния базар на книгата 2018, погледнете тук. Вижте и препоръките ни за съвременна проза и българска литература.

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!