fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Нехудожествени книги

8 мин.

Ето ги и най-сериозните ни препоръки за тазгодишния Пролетен базар на книгата. Представяме ви последните книги, от които научихме нещо ново и които ни накараха сериозно да се замислим по важни теми.

 

Александър Кръстев препоръчва:

„Код за успех: Опростявай“ (изд. „Locus“) от Ричард Кош и Грег Локууд – книга, която ще ви накара тотално да преобърнете отношението си към собствения ви бизнес. Ще започнете да търсите всяка възможност да направите продукта или услугата си по-проста, съответно по-лесна за употреба или просто по-евтина за клиентите. Всичко това двамата автори ще ви внушат през буквално разкостване на бизнес модела през годините на 12 големи компании, сред които Ford, IKEA, McDonald’s, Apple и др. Кое работи, какви са причините за разрастване, къде са използваните моменти и пропуснатите шансове. Заслужава си дори второ прочитане!

 

 

Ася Ангелова препоръчва:

„Бог не е велик. Как религията отравя всичко“ (изд. „Ciela“) от Кристофър Хичънс – чаках с нетърпение излизането на тази книга. Лично за мен религията е само и единствено удобно средство за манипулация на голяма група от хора (историята знае не един такъв случай), така че със сигурност исках да прочета труда на Хичънс. Благодарение на изказа и фината си ирония той поставя предпоставките ни под въпрос и се опитва да хвърли светлина върху всичко изписано относно връзката между човека и божествено. За целта използва солидни анализи, доказателства и примери. Ето защо се надявам „Бог не е велик. Как религията отравя всичко“ да стигне до повече читатели, които ще вникнат в написаното и ще го оценят.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Отровните родители“ (изд. „Бард“) от д-р Сюзън Форуърд – за мен това е една изключително важна книга, която има силата да преобърне живота на човек, израснал в нездравословно семейство. Съветите за справяне с проблема, които авторката дава, не са лесни за следване. Най-малкото, което този наръчник за самопомощ може да направи обаче, е да ни помогне да разберем, че колкото и да ни обичат родителите ни, тяхната привързаност често е силно отровна. Всеки родител дава живот на децата си, но на някои отнема свободата на личен избор, любовта към себе си, самоуважението, самочувствието и цялото детство. Тези родители продължават да ни манипулират по различни начини, като ни отнемат шанса да бъдем щастливи и ценени от другите. Ето къде се притича на помощ д-р Сюзън Форуърд.

 

Еволюция на всичко“ (изд. „Ciela“) от Мат Ридли – наричам я „книга за обща култура“ или „книга за всичко“. Разбрах, че ще ми е полезна, още щом я видях в книжарницата. Какво по-интересно от това да разбереш как светът, който обитаваме, е еволюирал до състоянието, което познаваме днес? Икономика, история, философия, политика, наука – всички фактори, повлияли на развитието му, са описани чудесно. Всеки, който има желание да надгради знанията и визията си за живота, ще оцени труда на Мат Ридли.

 

 

Милена Златарова препоръчва:

„Чернобилска молитва“ (изд. „Парадокс“) от Светлана Алексиевич – това е книга, която във висша степен олицетворява смисъла на печатното слово – да пази паметта за неща, които не бива да бъдат забравени. Не е просто сборник с разкази на очевидци, а философско търсене на смисъла на една от най-потресаващите трагедии през XX век, белязали краха на съветския комунизъм. Много от свидетелствата в нея са последни в буквалния смисъл на думата, завещания от света на необозримия ужас. От страниците й ще ви заболи много, но не се щадете. Паметта ни прави човеци.

 

 

Милена Трендафилова препоръчва:

„Бебето ми е ЧУДОвище“Bebeto mi e chudovishte Sara Tarnar (изд. „Прозорец“ ) от Сара Търнър – безспорно е най-забавната книга за майчинството, която можете да прочетете. Идеална за подарък за някоя приятелка, на която й предстои да стане майка или пък е решила да има второ дете. Британската блогърка Сара Търнър е откровена до болка и е толкова забавна, че ще ви се иска да се извините на съседите за бурния си смях. Модерен дневник за всички онези положителни и отрицателни преживявания, които съпътстват появата на бебето вкъщи, разказани от една „нетипична“ майка.

 

 

umno-bebe-p-tevoditel-za-rannoto-detsko-razvitie„Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие“ (изд. „Сиела“) от Ива Александрова – един от най-добрите съвременни български справочници за отглеждането на деца. Добре систематизирано съдържание, лични примери и полезни съвети, подплатени с най-съвременните изследвания и проучвания. Ако не обичате твърде нравствено-поучителни книги за родителството, тази ще ви изненада приятно – след прочита й човек се чувства удовлетворен и поощрен, а не потиснат от назидателно размахан пръст. Много полезна творба, която обхваща периода от бременността до края на третата година от живота на детето.

 

 

Преслава Колева препоръчва:

„Как да избираме козметика“Kak da izbirame kozmetika (изд. „Софтпрес“) от Надя Йорданова – полезно и практично ръководство. Това е настолна книга за всеки, който иска да е сигурен, че е избрал точните разкрасителни продукти и ги прилага правилно. Наясно сте, че рекламите преувеличават и често подвеждат потребителите, но след прочита на „Как да избираме козметика“ ще бъдете по-информирани и по-трудни за манипулиране. Надя Йорданова е систематизирала информацията в книгата, като е описала грижата за различните типове кожа, кои съставки да избягваме и най-честите рекламни трикове, подтикващи ни към покупка.

 

 

starogrmitove3„Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ (изд. „Colibri“) от Жан-Пиер Вернан – представя старогръцките митове и легенди по нов, по-достъпен начин. Жан-Пиер Вернан се вдъхновява за написването на книгата от спомена за това как е разказвал тези истории на своя внук. Ако сте чели изданието „Старогръцки легенди и митове“ на Николай Кун, знаете колко стенографски са предадени. Макар изданието на Кун да е настолно за всички любители, новият и приказен стил на Вернан сякаш помага на древните богове и герои да оживеят пред очите ни.

 

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Седем кратки беседи по физика“ (изд. „Жанет 45“) от Карло Ровели – откакто имам тази книга, всеки месец я препрочитам по веднъж. Държа будно съзнанието си за реалността и невидимия начин, по който е изградена, който физиците обаче прозират. Ровели разказва за сложните постижения на науката и как е повлияла на бита ни през последните два века с елегантност, осмислена ерудираност, достъпни обяснения и естетически сравнения. Всяка беседа разглежда накратко дадена теория, като акцентът е върху Айнщайн и как неговите теории за относителността (общата и относителната) променят облика на моделите на реалността. Отделните части са наситени с подходящи примери и изненадващи препратки към изкуството. Ровели предлага революционен поглед към физиката – поставя я в една перспектива с музиката, изобразителното изкуство и архитектурата. Заслужава си трудът му винаги да ви е подръка.

 

„Да докоснеш небесата“ (изд. „Вакон“) от Майк Хорн – автобиографична книга на известния приключенец, пътешественик и изследовател. Интересът ми към нея беше провокиран от насочването му към височинния алпинизъм. Оказа се, че е дневник, своебразно пътешествие из живота на Хорн, из израстването му като личност, която оцелява при всякакви условия, изследване на устоите на семейството и свободния дух, който се възпитава, а търсенията – насочват. Читателят ще се изненада от стила му – метафоричен и на места поетичен. Философските размисли са въплътени в дела и избраното от него съществуване. Равносметката му пленява с честност, откритост и мъдрост. След повече от две години търсене и четене на литература за планината най-сетне открих моя нов автор.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Малък наръчник по люка“ (изд. „Хермес“) от Майк Викинг – една от приятните ми изненади през тази година. Предизвиках се да прочета сборника без или по-скоро въпреки предразсъдъците, които имам към подобни заглавия, и резултатът беше едно интересно пътуване. В книгата са събрани примери от различни държави за хора и общности, които чрез малки промени постигат големи резултати по отношение на своето благосъстояние и благополучие. Написан като разговор с автора и изпъстрен с много снимки и цветни графики, този своеобразен наръчник носи полезна информация, способна да събуди желание у всеки един от нас да действа, за да направи града или държавата си по-добро място. Ако не постигне това с вас, то поне ще ви накара да се усмихнете.

 

Ако искате да разгледате списъка ни с покупки за Пролетния базар на книгата 2018, погледнете тук. Вижте и препоръките ни за съвременна прозабългарска литературатрилъри и любовни романи.

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!