fb
НовиниПо света

Егмонт стартира Reading Lives на Острова

3 мин.

headerНово изследване на великобританския клон на издателство Егмонт ще покаже колко четат семействата в новата дигитална епоха. На първи февруари тази година стартира дискусия за четенето „Reading Lives“* – инциатива, чиято мисия е да установи как семейната среда влияе на нагласите на децата. Сред основните цели на „Reading Lives“ ще е да проучи какво вдъхновява съвременните малчугани да четат.

 

Като част от инициативата „Reading Lives“ през 2013 ще започне и програма, наречена „Reading Street“**. В продължение на една година екип на Егмонт ще прекарва време със семейства от различни крайща на страната, за да получи сведения от първа ръка за техните навици, свързани с книгите.

„Правителствата предприемат действия в училище, а благотворителните организации насърчават хората да се включват в инициативи като доброволци. Ние смятаме обаче, че е важно четенето да бъде осмислено в контекста на семейния живот, а също – да се установи, какво е нужно, за да се насърчат децата да четат – днес и в бъдеще“, коментира Роб МакМенеми, старши вицепрезидент на отдел „Английски език и Централна Европа“ в Егмонт Великобритания. Той допълва, че времето обикновено е препятствие – ако и двамата родители работят, на децата най-често им се предоставя богат асортимент от цветни екрани, които да отвличат вниманието им.

Въпреки това, убеден е МакМенеми, четенето като форма на забавление все още има своето място и може да вълнува несравнимо. Това е видно само с един поглед върху продажбите на заглавия като Боен кон, поредицата Дневниците на един дръндьо и разбира се книгите за Хари Потър. Децата все още обичат истории, а всички са съгласни, че четенето е важно, тъй като именно то е сочено като един от основните фактори за успех в училище и в живота.

Инициативата на Егмонт е вдъхновена именно от това широко тиражираното становище сред много родители, учители и писатели, че любовта на децата към четенето е застрашена. То се подкрепя от последните събития в библиотечната сфера на Острова, както и на базата на данните от статистики, според които Обединеното кралство изпада в световната класация за грамотността, а едно от три деца на възраст 11-13 години не притежава книга, за което най-сериозна критика и обвинение понасят дигиталните устройства.

Дали е така в действителност или това е просто отражението на детската адаптация към промяната в медийната среда? „Reading Lives“ ще се постарае да се задълбочи и да открие какво работи (или не) и да хвърли нова светлина върху това как може да се предаде повече от книжната магия на съвременните деца.

* Reading Lives – англ. – Четенето е живо

** Reading Street – англ. – Улица Четене