fb
Ревюта

„Фантастични животни и къде да ги намерим”- вече и в мъгълските книжарници

3 мин.

Фантастични животни и къде да ги намеримВинаги започвах да търся коледните си подаръци в началото на декември и не се отказвах, докато не ги отриех. Спомням си добре Коледата, когато бях в 5-ти клас, защото две седмици преди нея намерих в старата и вече неработеща центрофуга „Хари Потър и философския камък”. Няколко дни скришно четене по-късно бях прочела книгата и нямах търпение да мине официалното раздаване на подаръци, за да заявя претенциите си и към втората книга от поредицата на Джоан Роулинг.

И така започна всичко.

Всички четяхме за Хари, всички очаквахме филмите, всички имахме дневници или тефтери с него и приятелите му на корицата. В това число и баща ми, който всеки път, когато си купувахме поредната книга от серията, ме питаше „Прочете ли я вече, че да я започвам и аз?”.

Днес, няколко книги след първата ни среща с този вълшебен свят, дойде време за ново отваряне на подаръци. Макар седма книга отдавна да е разкрила какво и как се е случило в живота на Хари, Рон и Хърмаяни, техните книжни приятели могат да бъдат спокойни, защото издателство „Егмонт България“ им дава нова възможност за среща в света на магията. Всеки мъгъл вече може да се сдобие с любопитната и полезна (за мъгълите не чак толкова) книга „Фантастични животни и къде да ги намерим” – и то личното копие на Хари, върху което той, Рон и Хърмаяни си позволяват скромни (донякъде) бележки и коментари. Книгата се е използвала като учебник по предмета „Грижа за магическите същества“ и е с предговор от Албус Дъмбълдор. А нека признаем – дори и индиректната среща с него е винаги приятна.

„Фантастични животни и къде да ги намерим” е написана от Нют Скамандър и е научен труд, който класифицира магическите животни спрямо степента им на опасност и възможност за опитомяване или контакт с магьосниците. Пет звезди се дават на доказаните убийци на магьосници, а четири за особено опасните и изискващи намеса на специалист. С тризвездните е отбелязано, че би могъл да се справи обикновен компетентен магьосник, две звезди са отредени за безобидните животни, а онези с една звезда са просто скучни.

След това животните са подредени по азбучен ред и описани ясно и сбито. Към тези описания Хари често добавя свои лични коментари, базирани основно на преките (и често не особено приятни) срещи с конкретни представители на различните видове. Фантастичните животни са плод на сливане между митология, въображение и класиката (в сферата на вълшебното). Сред тях ще намерите феникси, импове, кентаври, талъсъми, дракони, върколаци, богърти и какво ли още не. Ще разберете и защо никога не сте се срещали с тях. И дали някога имате шанс това да се случи. А ако Хари беше внимавал повече в часовете по „Грижа за магическите същества“ и беше чел по-внимателно „Фантастични животни и къде да ги намерим”, някои от запознанствата му с различни зверове щяха да са далеч по приятни.

Ако оставим Потър настрана обаче, ще осъзнаем, че пред нас стои една изключителна книга, която придава на магическия свят на Роулинг още повече плътност, подреденост и логика.

Читателят осъзнава, че този свят е много по-могъщ от седем романа и не е просто красива история за битка между добро и зло. Този свят съществува със свои собствени закони, книги, министерства и герои, които тепърва ще разкриват на мъгълите своето очарование.