fb
Как четешСпециални

Как четеш: Арслан Ахмедов

7 мин.
Снимка: Ирада Гадирова

От близо 15 години Арслан Ахмедов работи в Националния статистически институт, като подпомага процеса по производство на статистическа и географска информация – работа, за която споделя, че на пръв поглед може да е скучновата, но реално е доста интензивна и трудна професия, която изисква отдаденост и комуникация с много специалисти в различни области. Извън професионалното си поприще се занимава с художествена фотография, с която животът го обвърза някъде през 2006 година. От тогава досега има три самостоятелни и близо двадесет групови изложби в България, Турция и Бразилия. Фотографиите му са публикувани в специализирани фотографски книжни и онлайн издания в Нидерландия, САЩ, Испания, България и Германия. Препоръчваме ви да ги разгледате тук.

Интересите на Арслан са свързани с история на изкуството, кино, литература и поезия. От скоро любителски (но със завидно качество!) се занимава и с превод на поезия от турски на български език. Именно изграждането на този културен мост ме срещна с Арслан. Усета му към красивото се пренася и в разностранните му интереси. Казва, че не може да живее без музика, фотоапарат, изкуство в почти всичките му проявления, любимите си хора, пейзажите на дунавската равнина и песента на вечно будния Истанбул.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която те е накарала да промениш нещо в живота си?
Книгите, които са ми повлияли, са безчет. Рядко оставам безразличен към това, което чета. Затова съм и доста критичен при избора си и признавам, че всеки път изтръпвам, когато някой реши, че трябва да ми подари книга. Но да се върна на въпроса. Трудно мога да посоча само една книга, и все пак, ако трябва да изляза от положение, бих казал – Библията (адаптирана версия за деца). Това бе първата книга, която прочетох като дете и която ми помогна да преодолея страха от тъмното и манията, че под леглото ми се крие зло същество с дълги и остри нокти.

Отбелязваш ли си пасажи и цитати, докато четеш, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
О, да! Когато намеря сентенция или словосъчетание, които ме впечатляват, винаги си ги отбелязвам с удивителен знак отстрани в бялото поле. Тегля чертата на удивителния по протежението на абзаца. Когато пасажът съдържа остроумие, на което не мога да устоя, слагам усмивка. Подчертавам, вандалски, по няколко пъти с химикал или цветен маркер пасажите, за да мога лесно да ги открия впоследствие.

Сподели ни любимия си или последния отбелязан цитат.
“Никога вече, никога вече!” При все това, противоречие: въпросното “никога вече” не е вечно, защото един ден вие също ще умрете. “Никога вече” са думи на безсмъртен.“
“Дневник на скръбта”, Ролан Барт

Художествена или нехудожествена литература предпочиташ? Или и двете?
И двете. Но определено художествената литература наклонява сериозно везните в своя полза. Обожавам да бродя из лабиринтите на въображението на великите и талантливите писатели и мислители.

Какво място заема поезията в живота ти? Имаш ли любима стихосбирка?
Поезията е неизменно в мислите ми през последните десетина години. Няма ден, в който да не се потапям в поезия или да не прочета поне един стих. И всичко се дължи на близък мой човек, който ми подари “Крилете на вестителя” на Борис Христов в труден за мен период. А в книгата беше добавила и едно прозрачно листо от магнолия, приличащо на крило, вместо книгоразделител. От тогава до днес поезията вече е много повече от кратка литературна форма. Тя е начин на поемане на храна, дишане и растеж.

Любима екранизация или театрална постановка по книга? А книга по филм или пиеса?
“Часовете”, филм на Стивън Долдри от 2002 г. по книгата на Майкъл Кънингам.

С кой писател би се запознал на живо?
Аслъ Ердоган, Георги Господинов.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Все още не съм чел нито една електронна книга, нито изслушал аудиокнига. Така, че отговорът е ясен. :)

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Да, но когато нямам тази възможност, се опитвам да довърша поне страницата. Побърквам се, ако трябва да зарежа страницата недочетена.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Честно казано, не съм попадал на такава книга, в която да ме подразнят героите. Обикновено ме “отказва” самата история или липсата на плътност на повествованието и идеите.

Какво четеш и/или слушаш в момента?
Книга: “Дяволът в нас” (роман) на Сабахатин Али, а на синът ми в момента чета “Пълното издание с приказки и други произведения” на Беатрикс Потър.
Музика: Последният албум на Азиза Мустафа Задех от 2020 г. – “Генерации”.

Коя е последната книга, която си купи?
“Галерията на сърцето” – събрани стихотворения от Марин Бодаков.

С коя книга би казал „обичам те“?
“Крилете на вестителя” на Борис Христов.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Напоследък чета по няколко. На работното бюро вкъщи прелиствам една книга, на дивана в хола – друга, в колата ме чака трета, в трамвая чета четвърта и т.н. и т.н. Тази “полигамност” по отношение на книгите е явление, което ме връхлетя след като станах родител и рязко ми намаля свободното време. Но не се оплаквам. Напротив, намирам го за много по-практично и възпитаващо, че времето е ценно и не трябва да се губи. А четенето на книга никога не възприемам като губене на време.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Библиотека е силно казано, защото предполага конкретно място, на което човек си подрежда книжните съкровища. Книгите у нас вече живеят из целия апартамент. Но като цяло ги подреждам по жанрове и любими автори (романи, разкази, поезия). Чуждоезичните също са на отделен рафт, а останалата нехудожествената, научна и т.н. е неприкрито дискриминирана и винаги потулена на втори ред. Специално място, нещо като олтар, имам за “Одисей” на Джеймс Джойс, който живее рамо до рамо с Оскар Уайлд и Вирджиния Улф.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
На приятелите си тук в България препоръчвам до фанатизъм Йорданка Белева, а на тези в чужбина – Георги Господинов. Когато си намеря “жертва”, не пропускам да я малтретирам или да ѝ промивам мозъка с разговори за Никос Казандзакис или Назъм Хикмет.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta23q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.