fb
НовиниПо света

Книга на българката Аля Маркова взе две световни отличия от Gourmand World Cookbook Awards

2 мин.
Снимка: изд. "Лист"

Най-добрата кулинарна книга в Източна Европа е „сготвена” в България – потвърдено от световния успех, който постигна изданието „Готварска книга за големи деца”. Книгата с рецепти и илюстрации от Аля Маркова спечели две световни отличия на престижните Gourmand World Cookbook Awards 2023, съобщиха от издателство “Лист”.

Призовете бяха раздадени в Рияд, където се провежда Саудитския фестивал. Първият е в категория „Илюстрация”, а вторият – в раздел „Най-добра готварска книга в Източна Европа”.

Изданието, публикувано от „Лист” преди няколко месеца, и неговата авторка, спечелиха в надпревара с участници от 205 страни от цял свят. В света на кулинарната литература Gourmand-отличията се сравняват с „Оскар”-ите и Олимпийските игри. Учредени са от французина Едуар Коантро и тази година е 29-ото им раздаване.

Аля Маркова е сред водещите кулинарни блогъри на Стария континент. В книгата си тя обучава малки и пораснали деца как се правят кюфте без кюфте и бонбони от кекс и шейк против лошо настроение. Луксозното издание събира между твърдите си корици 14 рецепти в категория „Солено” и още толкова в „Сладко и закуски”. Това, което го отличава от всички останали, е, че указанията са под формата на комикс и хуморът е задължителна подправка към всяко ястие.

„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита (и на въображението). И за приспиване на сериозността, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща.
С други думи – това е книга 
за всеки, който обича да си хапва,
но не обича да му е сложно”,

отбелязва във въведението към лакомниците авторката Аля Маркова.

Тя е родена в България, но израства в Испания, а после животът я връща ту тук, ту отново я изпраща към Иберийския полуостров или пък на друго място. Както се представя сама: „По професия съм карикатурист, или по-скоро: карикатурист, който някога е искал да бъде готвач”. Храната я вдъхновява и Аля създава собствен кулинарен блог, в който представя рецептите си в рисунки. Най-любимите от тях са събрани в настоящата книга.

Можете да поръчате книгата от Ozone.bg.