fb
БългарияНовини

Културен календар (25 ноември – 1 декември)

3 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

„Киномания“ (25-30 ноември) 

Тазгодишното издание на филмовия фестивал “Киномания“ продължава до 30 ноември. През тази седмица също ще можем да видим множество интересни филми. На 27 ноември от 20:30 ч. в кино „Люмиер Лидл” ще е софийската премиера на българския филм „Котка в стената” на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова.

В последния ден от фестивала – 30 ноември – ще можем да гледаме версия на френски език на уникалната анимация на Теодор Ушев „Физика на тъгата“ по едноименната книга на Георги Господинов. Премиерата на анимацията беше през септември в Канада, но тя вече е донесла на своя създател няколко отличия от престижни филмови фестивали. Цялата програма на Киномания може да видите тук.

Димитър Маринов стартира Академия за актьори в НДК (25 ноември)

Димитър Маринов стана по-известен в началото на тази година, когато лентата с негово участие „Зелената книга“ спечели „Оскар“ за най-добър филм. В края на ноември в НДК Маринов стартира Академия за актьори с интерес към кино, реклами и телевизия – Screen Acting AcademyЗаниманията са в групи и ще се провеждат между 25 ноември и 6 декември 2019.

В Академията могат да участват всички с професионален опит, както и такива с интерес към актьорската професия, тийнейджъри и възрастни до 35 години. Публичните представяния на работата на Академията на Димитър Маринов в София ще са на 1 декември от 20:00 ч. и на 6 декември от 18:00 ч. в Клуб 1, НДК.

Представяне на книгата „Прочете ли и гърба?“ от Димитър Димитров (27 ноември)

На 27 ноември в 18:30 часа в Американския център на Столичната библиотека ще бъде представена една малко по-различна книга –  „Прочете ли и гърба“ на Димитър Димитров.

Тя се базира на пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на XIX век до 60-те на XX век. За разлика от други подобни публикации в нея се проследява и написаното на гърба, откъдето идва и заглавието. Книгата показва една пъстра палитра на българското общество, а податели и получатели са хора с най-различно образование и професия. Димитър Димитров е дългогодишен журналист в Би Би Си – Лондон и е първият кореспондент на Би Би Си в България след ноември 1989 г.

Филмови дни „ЛУКС“ (29 ноември – 1 декември)

Тазгодишният носител на филмовата награда на Европейския парламент „ЛУКС“ ще бъде обявен на 27 ноември, а от 29 ноември до 1 декември в Дом на киното в София ще бъдат излъчени трите филма, финалисти за наградата – „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Кралството“ и „Господ съществува, името й е Петруния“. Входът е безплатен, но с предварителна заявка на билети.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тука информация за всички интересни книжни събития през тази седмица може да откриете в нашия „Книжен календар“ тук. 

Снимка на публикацията: Pixabay